2013-06-17 13:47:02
Φωτογραφία για Πάτρα: «Aμερικανιά» η απόφαση Σιγαλού για διαπόμπευση των παραβατών του κανονισμού καθαριότητας
Επικίνδυνο και «ανθυγιεινό» κατάντησε το επάγγελμα του δημοτικού αστυνομικού, αφού σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και με ξυλοδαρμό απειλούνται! «Τους βρίζουν, τους διαπομπεύουν, τους προσβάλλουν, κάνουν ότι μπορείτε να φανταστείτε» δηλώνει στον «Κόσμο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός.

«Μία κυρία είχε ένα σκυλάκι στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Το οποίο έκανε την ανάγκη του. Ο δημοτικός αστυνομικός έκανε παρατήρηση σε σχέση με το μάζεμα των περιττωμάτων και τότε έγινε της κακομοίρας! Αρχισε να τον βλασφημά και να του λέει χριστοπαναγίες» δήλωσε στον «Κόσμο» ο αντιδήμαρχος. Για να φέρει επίσης ισάριθμα παραδείγματα από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων όπου σκυλιά αφοδεύουν μέσα στο σκάμμα που παίζουν τα παιδάκια, εμπόρους που πετούν τα τεράστια χαρτοκιβώτιά τους… όπου να ‘ναι, πολίτες που πετούν μπάζα, στρώματα μέχρι και παλαιά έπιπλα!

Κάπως έτσι πήρε την απόφασή του να απειλήσει με διαπόμπευση όσους πετούν σκουπίδια, διαπιστώνοντας μάλιστα πως τα χρηματικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συνετίσει τους παραβάτες!


Ο Δήμος Πατρέων πάντως δεν πρωτοπορεί. Στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, σε διάφορες Πολιτείες επιβάλλεται ο δημόσιος εξευτελισμός. Ο παραβάτης υποχρεούται να εκτεθεί σε κεντρικό δημόσιο χώρο φέροντας πινακίδα όπου αναγράφεται το αδίκημα που διέπραξε. Η 32χρονη Σίνα Χάρντιν, προσπερνούσε κάθε μέρα το σχολικό ανεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο. Συνελήφθη και το δικαστήριο της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση της άδειας οδήγησης και την ποινή να στέκεται για λίγες ημέρες, επί μία ώρα κάθε πρωί, στο σημείο όπου συνελήφθη, κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε «Μόνο ένας ηλίθιος θα ανέβαινε στο πεζοδρόμιο για να προσπεράσει ένα σχολικό λεωφορείο». Συχνά, στις ΗΠΑ, σε κεντρικές διασταυρώσεις, πολίτες στέκονται φέροντας πλακάτ με την πηχυαία επιγραφή «Οδηγούσα μεθυσμένη» ή «Kαταδικάστηκα γιατί πουλούσα ναρκωτικά».

Ο δημόσιος διασυρμός είναι μακριά από το ευρωπαϊκό δικαιικό σύστημα, ωστόσο η διαπόμπευση επιχειρείται και ολοκληρώνεται με πολλούς τρόπους στη χώρα μας, συνήθως, μάλιστα, πριν από την απόδοση δικαιοσύνης. Σχεδόν καθημερινά φωτογραφίες και στοιχεία κατηγορουμένων ή υπόπτων έρχονται στη δημοσιότητα. Για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, σε υποθέσεις τρομοκρατίας, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως στην περίπτωση της δημοσιοποίησης φωτογραφιών οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, που προκάλεσε σάλο. Από τη άλλη πλευρά στην Ελλάδα είναι γνωστό πως ισχύει ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων! Εκτός αν εκδοθεί κάποια διάταξη που τον αναιρεί (όπως αυτή του Εισαγγελέα για τις παραπάνω περιπτώσεις)! Από την άλλη πλευρά κάποιοι ισχυρίζονται πως η δημόσια διαπόμπευση δεν αποτρέπει το έγκλημα απλά… το αναβάλλει! Με την ίδια λογική όμως και η φυλάκιση το ίδιο κάνει! Γιατί ποιος πιστεύει πως με την φυλάκιση ή το πρόστιμο, ο καταδικασθείς «σωφρονίζεται»;

Πηγή: dete
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ