2013-06-18 11:16:14
Φωτογραφία για Ερώτηση Ι. Δ. Μιχελογιαννάκη στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιριών
από το Γραφείο Τύπου

Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με την φοροδιαφυγή πολυεθνικών στην χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο ερώτησης «Κύριε Υπουργέ,

‘Όπως είναι γνωστό οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πληρώνουν ελάχιστους φόρους σε σχέση με τα κέρδη και το τζίρο τους. Με «όπλα» τις υποτιμολογήσεις και τις υπερτιμολογήσεις των αγορών τους από τις μητρικές ή τις τρίτες θυγατρικές που διαθέτουν, καταφέρνουν να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα της ελληνικής εφορίας. Οι βασικότεροι πέντε τρόποι που οι πολυεθνικές αποφεύγουν την φορολόγηση στην Ελλάδα είναι :

1. Οι μητρικές εταιρείες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές τους. Οι χρεώσεις είναι υψηλές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.

2. Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση των κερδών τους στη χώρα μας.


3. Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές τους. Έτσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντών τους.

4. Μία θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική προμηθευτική. Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο, συμφωνία κάνουν και οι μητρικές. Ωστόσο, το όφελος για τη θυγατρική λιανικής δεν της αποδίδεται, αλλά πάει στη μητρική της εταιρεία.

5. Εταιρείες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό, τα κέρδη τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες, όπου δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μόνο από μια έρευνα του ΣΔΟΕ η οποία αφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιρειών, εκτιμάται ότι με το κόλπο των υποτιμολογήσεων το δημόσιο χάνει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Δυστυχώς, η χιλιοειπωμένη «πολιτική βούληση» δεν υφίσταται ακόμα και όταν διαπιστωμένα οι επιχειρήσεις αυτές φοροδιαφεύγουν. Για παράδειγμα, η γερμανική Hochtief, που ασκεί διοίκηση και είναι μέτοχος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χρωστάει με τελεσίδικες αποφάσεις περί τα 300 εκατ. ευρώ ΦΠΑ. Τι και αν έχουν γίνει δυο επανέλεγχοι από επιτροπές, με πορίσματα και ελεγκτών του ΔΕΚ και από οικονομικούς επιθεωρητές, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι έπρεπε να αποδοθούν οι φόροι. Το ελληνικό δημόσιο κατά το κοινώς λεγόμενο «έχει λαμβάνειν». Όσον αφορά δε την κινεζική Cosco που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά επί τέσσερα χρόνια, μάλλον την πληρώνουμε αντί να μας πληρώνει, καθώς, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μόνο επιστροφές φόρων έχει.

Επειδή χωρίς επιστημονική, υλικοτεχνική, δικαστική και κυρίως πολιτική στήριξη, οι «τρύπες» του φορολογικού συστήματος δεν θα κλείσουν ποτέ και οι πολυεθνικοί φοροφυγάδες θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από το ελληνικό κράτος.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1. Τι προτίθεστε να πράξετε με σκοπό την στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών και στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής ;

2. Πως σκοπεύει το Υπουργείο να διαχειριστεί τις διαπιστωμένες, με ελέγχους και αποφάσεις, οφειλές πολυεθνικών εταιρειών προς το ελληνικό δημόσιο ;

3. Έχει γίνει έρευνα στην κατεύθυνση της ανάμειξης κρατικών λειτουργών στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης φοροδιαφυγής ;»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ