2013-06-18 23:18:07
Φωτογραφία για Η G8 δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση που να αναφέρεται σε μία Συρία χωρίς Άσαντ
Εμπόδιο στάθηκαν οι ρωσικες διαφωνίες

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ρωσικές διαφωνίες απέτρεψαν τη Σύνοδο της G8 να καταλήξει σε κοινή δήλωση που να αναφέρεται σε μία Συρία χωρίς Άσαντ.

Η τελική δήλωση των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ επανέλαβε ότι στηρίζει μία πολιτική λύση στην κρίση και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη.

Αντίγραφο της κοινής δήλωσης αναφέρει ότι οι ηγέτες των οκτώ κρατών έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη πολιτικής λύσης για την κρίση, βασισμένοι στο όραμα μιας ενωμένης και δημοκρατικής Συρίας.

«Στηρίζουμε ένθερμα την απόφαση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία» ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ηγέτες της G8 κάλεσαν τις αρχές τις Συρίας και την αντιπολίτευση να καταστρέψουν όλες τις οργανώσεις που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.


Ωστόσο, η δήλωση απέτυχε να κάνει αναφορά στον ρόλο που ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα κληθεί ή δεν θα κληθεί να παίξει στο μέλλον, ενώ δεν έγινε γνωστό ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάσκεψη στη Γενεύη.

Σε δηλώσεις του μετά την G8 ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο εξοπλισμός των ανταρτών στη Συρία που βασίζεται σε μη επιβεβαιωμένα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ θα μπορούσε να οδηγήσει σε  αποσταθεροποίηση της κατάστασης.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι και άλλοι ηγέτες εξέφρασαν την αμφιβολία τους για τις πληροφορίες ότι το συριακό καθεστώς έχει κάνει χρήση χημικών όπλων.

Παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για απομόνωσή του, ο Βλ.Πούτιν είπε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος, παρά το γεγονός ότι «κάποιος θα ήθελε να είναι έτσι».

Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι ηγέτες της G8 κατάφεραν «να ξεπεράσουν σημαντικές διαφορές».

Ο καναδός πρωθυπουργός, Στ.Χάρπερ, δήλωσε ότι η δήλωση αποτελεί μια πραγματική αλλαγή στάσης από την πλευρά της Ρωσίας.

«Έχουμε ένα πολύ διαφορετικό και πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που πιστεύαμε ότι θα είχαμε» δήλωσε μετά τη Σύνοδο. Πριν την G8 ο Χάρπερ είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι η στήριξη του Πούτιν στο συριακό καθεστώς θα έκανε δύσκολη τη συμφωνία.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά του κ. Πούτιν και των Ρώσων» είπε.

ΤΟ ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εποχές του μαύρου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εποχές του "μαύρου"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ