2013-06-18 23:22:14
Φωτογραφία για Κ. Παπούλιας: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία του Σερβίας
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας, η ευρωπαϊκή πορεία του Βελιγραδίου και των δυτικών Βαλκανίων εν γένει και διάφορα οικονομικά ζητήματα απασχόλησαν... τις συνομιλίες που είχε, σήμερα, στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η επίσημη τελετή υποδοχής έγινε έξω από το κυβερνητικό κτήριο "Παλάτι της Σερβίας", όπου ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών και η προεδρική φρουρά απέδωσε τιμές.

Οι δύο πρόεδροι στη συνέχεια είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ αργότερα ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Τον κ. Παπούλια συνοδεύουν στο Βελιγράδι ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος.


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και το αίτημά της για άμεση λήψη ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για τα εθνικά θέματα, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ευχαρίστησε για τη στάση της Σερβίας στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ακόμα ότι στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. "Στο θέμα αυτό επανέλαβα την ειλικρινή πρόθεση της χώρας μου να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Τόνισα ότι η τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας είναι καίρια προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό μέλλον κάθε υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της στο ζήτημα του Κοσόβου και για την υποστήριξη που παρέχει στις προσπάθειες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας του.

Αναφερόμενος στο θέμα της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε χαρακτηριστικά: "Εμείς πράξαμε ό,τι ήταν να πράξουμε. Σειρά έχουν, τώρα, οι άλλοι να πράξουν τα υποσχόμενα".

Μετά το πέρας των συνομιλιών, πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό κτήριο τελετή απονομής παρασήμων. Ο κ. Νίκολιτς απένειμε το παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας στον κ. Παπούλια για την προσφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τον κ. Νίκολιτς με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε, επίσης, το κτήριο του κοινοβουλίου της Σερβίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σώματος Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Παπούλια.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ