2013-06-19 12:00:13
Φωτογραφία για To αέριο σαρίν είναι τόσο πτητικό, όσο και οι υποσχέσεις της Ουάσιγκτον
Τιερί Μεϊσάν,  Réseau Voltaire          (μτφ. Κριστιάν)

Χρησιμοποίησε, η όχι, η Συρία το αέριο σαρίν κατά της ένοπλης αντιπολίτευσης της; 

Μετά τις στοιχειωμένες στήλες των εφημερίδων, το ζήτημα βρήκε θετική απάντηση για το Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Η κόκκινη γραμμή περάστηκε. Ο πόλεμος επομένως είναι επικείμενος. 

Στην πραγματικότητα, αυτό το μιντιακό παιχνίδι έρχεται πολύ αργά.

 

Από την άποψη του διεθνούς δικαίου, η Συρία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα και μπορεί συνεπώς να τα χρησιμοποιήσει ελεύθερα. Περιττό να εφευρεθεί χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τη Δαμασκό, ο πόλεμος έρχεται στο τέλος της.

Το ζήτημα της χρήσης του αερίου σαρίν από τα συριακά τακτικά στρατεύματα μοιάζει σαν παιχνίδι ανόητων. 

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μάκντισι δήλωνε στις 23 Ιουλίου 2012, ότι η χώρα του είχε δικαίωμα να το έχει και να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά κατά των εξωτερικών εχθρών της . 


Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από τον τύπο των κρατών του ΝΑΤΟ και του ΣΣΚ ως απειλή κατά των «ανταρτών» στο μέτρο που η Δαμασκός υποστηρίζει ότι είναι   -όπως κάποτε στη Νικαράγουα-    «Κόντρας», ξένοι επί των πλείστων. Επισήμανε μάλιστα, και χωρίς καμία αμφιβολία, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος ήταν πολύ σαφής στο γεγονός ότι κανένα τέτοιο όπλο θα χρησιμοποιηθεί κατά των Σύρων «εξεγερθέντων».

Ας είναι, τα λόγια του Τζιχάντ Μακντίσι παρά ήταν κατάλληλα για ένα ΝΑΤΟ που, το 2003, δεν δίστασε να εφευρέσει «όπλα μαζικής καταστροφής» στο Ιράκ. Δύο φορές, στις 20 Αυγούστου και 3 Δεκεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Συρία κατά της χρήσης χημικών όπλων. 

«Αν αρχίσουμε να βλέπουμε ποσότητες χημικών όπλων που μετακινούνται ή χρησιμοποιούνται, αυτό θα άλλαζε τον υπολογισμό και την εξίσωση μου», δήλωσε πρώτα. Και «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής με τον Άσαντ και εκείνους που βρίσκονται υπό  την διαταγή του: ο κόσμος σας παρακολουθεί, η χρήση χημικών όπλων θεωρείται και θα θεωρηθεί ως απολύτως απαράδεκτη. Εάν κάνετε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσετε χημικά όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες και θα είστε υπεύθυνοι».

Τα φιλελεύθερα γεράκια και οι νεοσυντηρητικοί, στη συνέχεια έκαναν εκστρατεία υπέρ μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης. Σύμφωνα με τους τελευταλιους, η Συρία θα βίωνε μια « Αραβική Άνοιξη» άγρια κατασταλμένη  από έναν «δικτάτορα». Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να παρέμβει στο όνομα των μεγάλων ιδανικών της. 

Ούτε προφανώς μια λέξη για τα χρόνια προετοιμασίας και χρηματοδότησης της «Αραβικής Άνοιξης» από το ΝΑΤΟ και το ΣΣΚ, για να οικειοποιηθούν το συριακό πετρέλαιο και να επιβάλουν ένα ισλαμικό σιωνιστικό καθεστώς. 

Έτσι, η καθηγήτρια Anne-Marie Slaughter, πρώην διευθύντρια του σχεδιασμού της Χίλαρι Κλίντον (2009-2011), συγκρίνει το laissez-faire του Ομπάμα στη Συρία με τη περίπτωση του Ρουάντα στην εφημερίδαWashington Post  [ 4 ]. 

Σπεύδοντας να εισβάλει στο ρήγμα, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πέρασε τη παραγγελία του για αντιαρματικούς πυραύλους και πύραυλους επιφανείας-αέρος. 

Μπορούν αυτά τα όπλα να είναι χρήσιμα, αλλά δεν είναι καθοριστικά, γιατί αυτό που χρειάζεται ο «στρατός» του είναι πολύ περισσότερο άνδρες παρά υλικά.

 Ωστόσο, οι αμερικανικές παραδόσεις αναμένεται να περιορίζονται σε ελαφρά και πυρομαχικά: ο πόλεμος έρχεται προς το τέλος του.

Η Ουάσιγκτον δεν ελπίζει πλέον να κατακτήσει τη Συρία, απλώς να εκκαθαρίσει το μέτωπο αλ Νόσρα  μέσω του ΕΣΣ (SLA). 

Όσοι πίστεψαν στις υποσχέσεις της θα πληρώσουν τα έξοδα. 

Η Τουρκία έχει παραλύσει από μια εξέγερση εναντίον της πολιτικής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που παίζεται από τον Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Ουάσιγκτον αναγκάζει τον Εμίρη Hamad Al-Thani του Κατάρ να παραδώσει το θρόνο του στο γιο του Ταμίμ. 

Το χρονοδιάγραμμα του νέου μοιράσματος  της Μέσης Ανατολής, μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, πλησιάζει.

Thierry Meyssan 16.6.2013

[1] « Obama should remember Rwanda as he weighs action in Syria », par Anne-Marie Slaugter, The Washington Post, 26 avril 2013.

[2] Cf. le site officiel de l’OPWC.

[3] « L’ASL expose son laboratoire d’armes chimiques », Réseau Voltaire, 5 décembre 2012.

[4] « Exclusive : Obama authorizes secret U.S. support for Syrian rebels », par Mark Hosenball, Reuters, 1er août 2012.

Réseau Voltaire  
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ