2013-06-19 11:47:59
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Mε κατάθλιψη, άγχος και φοβίες τα παιδιά του Μνημονίου - Πόσες οικογένειες ζήτησαν βοήθεια από ειδικό
Η οικονομική κρίση αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα παιδικής κατάθλιψης και δημιουργεί στους μαθητές άγχος, φοβίες, επιθετικότητα και διαταραχές συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εν όψει του 51ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας «ευθύνονται» για την αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών, αλλά και για την υιοθέτηση «προβληματικών» συνηθειών, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους 13-14,5 ετών.

Ενδεικτικά, μόνο στη δυτική Ελλάδα 2.000 παιδιά χρειάστηκαν το 2012 τη βοήθεια ειδικού, επειδή εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχοσωματικών διαταραχών ή είχαν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1420 παιδιά το 2010 και 1970 το 2011.


Ως προς τις συνήθειες των εφήβων διαπιστώνεται ότι το 15% των μαθητών 15-18 ετών έχει ήδη εμφανίσει «συμπεριφορές υψηλού κινδύνου», όπως το κάπνισμα, η έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τον εκφοβισμού παιδιών μέσω διαδικτύου, που αγγίζει στη χώρα μας το 27%, έναντι 13% σε Ισπανία και Ισλανδία, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 70% των παιδιών ηλικίας 11-12 ετών έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, με μέση ηλικία απόκτησής του τα εννέα έτη.

Πηγή: Δημοκρατία
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ώρα του μεγάλου συμβιβασμού
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ώρα του μεγάλου συμβιβασμού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ