2013-06-19 12:06:42
Φωτογραφία για Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Μαύρες τρύπες σε Yγεία - Tαμεία...!!!
Η «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων προβληματίζει την τρόικα, η οποία έχει διαπιστώσει πως φέτος το δημοσιονομικό κενό προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% για έξι μήνες έθεσε ο πρωθυπουργός. Το κλίμα, σύμφωνα με συνεργάτες του, ήταν θετικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Πάνω, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν

Στην κυβέρνηση αντιτάσσουν ότι είναι διαχειρίσιμο και υπογραμμίζουν ότι δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ολα τα εκκρεμή ζητήματα εξετάστηκαν χθες το βράδυ σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο δημοσιονομικό κενό αλλά και στο πρόγραμμα κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του οικονομικού επιτελείου, έθεσε εκ νέου στους επικεφαλής της τρόικας το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% πιλοτικά για έξι μήνες.


Στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα δεν απερρίφθη. Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για θετικό κλίμα και εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής, ίσως πουν τελικά το «ναι».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, χθες δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει οριστική συμφωνία επί των ανοιχτών θεμάτων και γι' αυτόν τον λόγο οι επαφές θα επαναληφθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας μετά και τη συμμετοχή τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όσο και των κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου. Σημειώνουν, δε, ότι από την παρούσα αξιολόγηση κρίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας για το τρίτο τρίμηνο του έτους συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ (4 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη, 1,8 από ΔΝΤ και 2,1 δισ. μέσω της επιστροφής κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα).

Πιο αναλυτικά, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι με τα πρόσθετα στοιχεία που έχει λάβει η τρόικα για τον ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να αποδεχθεί την πιλοτική μείωσή του, αναγνωρίζουν όμως ότι οι αρνητικές εξελίξεις στον χώρο της Υγείας και των Ταμείων δημιουργούν προσκόμματα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ.

Στα ασφαλιστικά ταμεία η υστέρηση υπολογίζεται μεταξύ 600 και 700 εκατ. ευρώ. Μέρος της θα μπορούσε να καλυφθεί με την εισφορά 0,1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, όμως η κυβέρνηση επιμένει να μην εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Επιπρόσθετα προκύπτει και ένα κενό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις των απόστρατων αξιωματικών, καθώς σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου συνεχίζουν να μην υπολογίζονται βάσει του νέου μισθολογίου.

Το συνολικό κενό για το 2013 φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων (περικοπές αποδοχών, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών).

Ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να καλυφθεί το... χαμένο έδαφος και αναφέρουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Υποχρεωτικές εκπτώσεις από τα διαγνωστικά κέντρα ή «πλαφόν» εξετάσεων ώστε να περιοριστεί μέρος του κενού στον ΕΟΠΥΥ. Χρήση του αποθεματικού του προϋπολογισμού για τις «αστοχίες» στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυξημένα φορολογικά έσοδα εντός το δεύτερου εξαμήνου του έτους. Αναμένουν να τονωθούν τα έσοδα, καθώς τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και θα ξεκινήσει να εισπράττεται το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Επίσης, στο υπουργείο προβλέπουν ότι τα έσοδα από τους ΦΑΠ του 2011 και 2012 θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως με την τρόικα συζητείται και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Μέχρι στιγμής εξετάζονται τα εναλλακτικά σενάρια, με την κυβέρνηση να μεταθέτει για τα τέλη του μήνα τις τελικές αποφάσεις λόγω και του τεταμένου πολιτικού κλίματος των τελευταίων ημερών.

Κώστας Τσαχάκης / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ