2013-06-20 09:46:03
Φωτογραφία για Η τελευταία επιθυμία του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας επανέλαβε την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για την πραγματοποίηση διεθνών συνομιλιών όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στην Κίνα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου ήταν η «τελευταία επιθυμία» του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας.

Το ταξίδι αυτό στο Πεκίνο του πρώτου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Κιμ Κάι-Γκουάν γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την πρόταση της Βόρειας Κορέας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ώστε να αμβλυνθεί η ένταση που προκλήθηκε φέτος όταν η Βόρεια Κορέα απείλησε τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα με πυρηνικό πόλεμο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πράξεις από την Βόρεια Κορέα που να δείχνουν ότι κινείται προς τον αφοπλισμό της.

Έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Κιμ Κάι-Γκουάν με τον κινέζο πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τσανγκ Γεσούι, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί να γίνουν συνομιλίες.


«Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ήταν η τελευταία επιθυμία του Προέδρου Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του Γενικού Γραμματέα Κιμ Γιονγκ-Ιλ», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επικαλείται τις δηλώσεις του Κιμ Κάι-Γκουάν.

Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ είναι ο ιδρυτής της χώρας. Ο γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος πέθανε το 2011, επέβλεψε τις δύο πρώτες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε μια τρίτη δοκιμή τον Φεβρουάριο.

«Η Βόρεια Κορέα προτίθεται να έχει έναν διάλογο με όλες τις πλευρές και να παρευρεθεί σε οποιουδήποτε είδους συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων των εξαμερών συνομιλιών, και ελπίζει να επιλυθεί ειρηνικά το πυρηνικό ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Κιμ Κάι-Γκουάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το κινεζικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο Τσανγκ σημείωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες, η σταθερότητα και η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι προς το συμφέρον όλων, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε σήμερα συνομιλίες για την Βόρεια Κορέα, αλλά και τη Συρία, τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και άλλα ζητήματα, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μπαν εξήρε την υποστήριξη της Κίνας για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και τη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. «Καθώς αντιμετωπίζουμε μια περίπλοκη διεθνή κατάσταση που αλλάζει και πολλά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις, ο ΟΗΕ χρειάζεται από την Κίνα να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο», δήλωσε ο Μπαν στον Σι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πριν από το ταξίδι του στην Κίνα, ο Μπαν είχε δηλώσει σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδίαζε να έχει «σε βάθος συζητήσεις» με τον Σι και άλλους ηγέτες για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στη μείωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ