2013-06-21 12:14:18
Φωτογραφία για Μια υπόθεση που πρέπει να μελετήσουν καλά οι Έλληνες, για να κατανοήσουν τη δράση των εξωτερικών δυνάμεων σε μια χώρα!
Ιταλία: Ανοίγει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας του Αλντο Μόρο

Νέα στοιχεία για τη λεγόμενη συμμετοχή «εξωτερικών δυνάμεων»

9 Μαΐου 1978. Στο κέντρο της Ρώμης εντοπίζεται το αυτοκίνητο με το πτώμα του Αλντο Μόρο. Μαζί με τη ζωή του πρωθυπουργού της Ιταλίας χάθηκε και η προοπτική του περίφημου «ιστορικού συμβιβασμού» ανάμεσα στη Δεξιά και το ιταλικό ΚΚ.Ηταν αναμφισβήτητα το πιο σκοτεινό επεισόδιο στη ιστορία της μεταπολεμικής Ιταλίας: η απαγωγή του πρωθυπουργού Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, το 1978 και η  ανακάλυψη του πτώματός του, 55 μέρες αργότερα, στο πορτμπαγκάζ ενός Renault 4 στο κέντρο της Ρώμης .

Παρά τις τέσσερις δίκες, τις πολλές έρευνες και τα 35 χρόνια που μεσολάβησαν, η υπόθεση εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα μεταξύ των Ιταλών, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν πως η αλήθεια δεν έχει βγει πλήρως στο φως. Τώρα η εισαγγελία της Ρώμης μελετά το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την υπόθεση, ύστερα από τα νέα στοιχεία  για τη λεγόμενη συμμετοχή «εξωτερικών δυνάμεων» στην πολιτική δολοφονία που στιγμάτισε την Ιταλία.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δολοφονία έγινε από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι περισσότεροι από τους οποίους καταδικάστηκαν με βαριά ποινή για το έγκλημα. Υπάρχουν ωστόσο ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς των Αρχών και την πιθανή εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών, ιδίως της διαβόητης KGB, της μυστικής υπηρεσίας της Σοβιετικής Ενωσης.  

Ο Μόρο, πρόεδρος του τότε πανίσχυρου κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, επρόκειτο να τεθεί επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης όταν στις 16 Μαρτίου του 1978  τον απήγαγαν, μάλιστα πέντε σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τους απαγωγείς.

Η κυβέρνηση αυτή θα έκανε πράξη τον περίφημο «ιστορικό συμβιβασμό» ανάμεσα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και του Κομουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να μαίνεται, τα σχέδια του Μόρο για προσέγγιση με την Αριστερά ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα για τη Ρώμη, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον .

Οκτώ εβδομάδες προτού πέσει νεκρός και ανακαλυφθεί στις 9 Μαΐου, η ιταλική κυβέρνηση επέμενε ότι δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες. Μαζική αστυνομική έρευνα απέτυχε να διασώσει τον Μόρο. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένες υποδείξεις αγνοήθηκαν ή έτυχαν εσφαλμένου χειρισμού.

Οι εισαγγελείς φέρεται να κάνουν έρευνα σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν αρκετά καινούρια στοιχεία που να επαρκούν για την επανεξέταση της υπόθεσης. Η εφημερίδα La Repubblica, αναφέρει πως οι εισαγγελείς ενεργούν στο πλαίσιο νέων στοιχείων που προέκυψαν κατά τα τελευταία χρόνια .

Το στοιχείο στο οποίο οι εισαγγελείς φαίνεται να έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τον δικαστή που ηγήθηκε των ερευνών της υπόθεσης , στην οποία εμπλέκει και ξένες μυστικές υπηρεσίες όπως η KGB, καθώς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Ο συνταξιούχος δικαστικός Φερντινάντο Ιμποσιμάτο, επίτιμος πρόεδρος του Ανώτατου Ιταλικού Δικαστηρίου, ανέφερε τους πρώην πρωθυπουργούς Τζούλιο Αντρεότι καιΦραντσέσκο Κόσιγκα όταν δήλωσε στην εφημερίδα AffarItaliani: «Ο ρόλος (της ιταλικής πολιτικής τάξης) ήταν να υποτάσσεται στην ξένη κυριαρχία. Στην Ιταλία, οποιοδήποτε μήνυμα ερχόταν από το εξωτερικό, αποτελούσε διαταγή».

Ο Αντρεότι πέθανε τον περασμένο μήνα ενώ ο Κόσιγκα το 2010. Ο Αντρεότι αρχικά καταδικάστηκε αλλά αργότερα αθωώθηκε από την κατηγορία ότι διέταξε τον φόνο αστυνομικής συντάκτριας η οποία θεωρείτο ότι γνώριζε αρκετά στοιχεία για την δολοφονία του Μόρο .

Γράφοντας στη La Repubblica, ο Μιγκέλ Γκοτόρ, κεντροαριστερός πολιτικός και ιστορικός, καταδίκασε την «πολιτική και πνευματική νωθρότητα» που οδήγησε στο παρατεταμένο «μυστήριο»' σχετικά με τη δολοφονία του Μόρο. Τόνισε ότι μια νέα δικαστική έρευνα πάνω στην δολοφονία, παρόλο που θα μπορούσε να είναι ευπρόσδεκτη, διατρέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί «το ξεχασμένο και σάπιο φρούτο μιας άρρωστης χώρας». Και κατέληξε: «Σίγουρα η νέα αυτή κίνηση του δικαστικού σώματος θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για να συγκεντρώσει νέα στοιχεία και μαρτυρίες. Ωστόσο διατηρούμε ακόμα την αμφιβολία ότι είναι σε θέση να αποδώσει δικαιοσύνη σε αντικειμενικότερο βαθμό από ότι έχει ήδη αποδοθεί».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ