2013-06-29 19:49:23
Φωτογραφία για Κουβέλης: Για μια «ισχυρή παράταξη της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής και δημοκρατικής Αριστεράς»
Τα επόμενα βήματα της ΔΗΜΑΡ, μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, προσδιόρισε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη για μια «ισχυρή παράταξη της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής και δημοκρατικής Αριστεράς».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης ζήτησε από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να δείξουν μετριοπάθεια στις κρίσεις τους για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, επειδή «καραδοκεί ο κίνδυνος μιας μίζερης εσωστρέφειας».

«Προτείνω να αποφασίσουμε την εκκίνηση πολιτικών διαδικασιών και διαλόγου, ώστε μεταρρυθμιστικές, προοδευτικές, οικολογικές, αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις, που θέλουν μια δημοκρατική και δίκαιη Ελλάδα μέσα σε μια δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της εργασίας, μια Ελλάδα και μια Ευρώπη της ανάπτυξης, να συγκροτήσουν τη συμμαχία τους, τη συμπαράταξή τους και νίκη τους. Οι πολίτες, η κοινωνία, με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες θα δημιουργήσουν αυτόν το νέο πόλο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.


Παράλληλα, αντέκρουσε την άποψη ότι το κόμμα θα στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του οποίου, όπως είπε, οδηγεί σε αδιέξοδο και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση.

«Όταν δυνάμεις προοδευτικές και δημοκρατικές κινητοποιήθηκαν, κατάφεραν να αλλάξουν τα πάντα. Όταν παραμέρισαν μικρές διαφορές και συνασπίστηκαν, έγιναν πλειοψηφία. Πλειοψηφία που πήρε στις πλάτες της όλες τις υποθέσεις της χώρας και της κοινωνίας. Πλειοψηφία που έδωσε ιστορικές απαντήσεις σε ιστορικές προκλήσεις. Πλειοψηφία που είναι υπαρκτή και πρέπει να εκφρασθεί. Με αυτές τις δυνάμεις πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτοί είναι σύμμαχοί μας, με αυτούς θα βρεθούμε σύντομα για να σχεδιάσουμε άμεσα για την Ελλάδα της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Για την ΕΡΤ

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν με την ΕΡΤ, της οποίας -όπως ανέφερε- «το 'μαύρο' έχει εκθέσει τη χώρα» και οδήγησε στην απόφαση για αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Ο πρωθυπουργός, όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση τους, εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Με αυταρχισμό, όμως, δεν προωθείς μεταρρύθμιση. Προκαλείς απορρύθμιση» είπε.

Παράλληλα, έστρεψε τη κριτική του εμμέσως πλήν σαφώς και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να τον κατονομάσει, για επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος και ανέφερε: «Είχα, βεβαίως, την απορία ποιος διακινεί την υπόγεια προπαγάνδα ότι την ώρα της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την ΕΡΤ δήθεν έγινε συζήτηση για τον ανασχηματισμό και αντιπροεδρίες; Τώρα δεν έχουμε καμία απορία. Ούτε κανείς άλλος στην Ελλάδα έχει απορία. Όλα διευκρινίστηκαν απολύτως μετά τον ανασχηματισμό».

«Ό,τι λέγαμε στις 11 Ιουνίου, λέμε και τώρα. Ανοίξτε τώρα την ΕΡΤ. Να την αλλάξουμε, να την εκσυγχρονίσουμε, να την επαναφέρουμε στην αποστολή της, αλλά όλα αυτά θα γίνουν με τη δημόσια τηλεόραση ανοικτή. Μεταρρύθμιση με δημοκρατία και διαφάνεια. Στο φως της μέρας» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και επισήμανε ότι με τη στήριξη και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση «δεν εκχωρήθηκε η αυτονομία του κόμματος ούτε στον κ. Σαμαρά, ούτε στον κ. Βενιζέλο και στα κόμματά τους», αλλά αναζητούσε τον κοινό πολιτικό τόπο.

Για την αποχώρηση

Ειδικότερα, για την απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι οι ευθύνες της ρήξης πρέπει να αναζητηθούν αλλού, καθώς «η ουσία βρίσκεται συνολικά στον τρόπο που λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και το ζητημα της ΕΡΤ είναι η κορυφή του παγόβουνου».

«Δεν πρέπει να ερμηνεύεται μεμονωμένα και αποκομμένα από ένα γενικότερο περιβάλλον σωρευτικά επαναλαμβανόμενων περιστατικών μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική» είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε θέματα, που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων έβαλε τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της ΝΔ.

Υπερασπίστηκε, τέλος, και ευχαρίστησε τους κ.κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη και τα κυβερνητικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αναγώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη και επανέλαβε ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, όπου διορθώνονται λάθη του μνημονίου και προωθείται η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά όπου διαφωνεί, προειδοποίησε, δεν θα στηρίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η τοποθέτηση Λυκούδη

Προειδοποίηση προς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να δείξουν μετριοπάθεια στις κρίσεις τους για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, επειδή «καραδοκεί ο κίνδυνος μιας μίζερης εσωστρέφειας», διατύπωσε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης.

Πρόσθεσε ότι απέφυγε να μιλήσει δημόσια όλες αυτές τις μέρες, αλλά εξ υπαρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του στον Φώτη Κουβέλη με το επιχείρημα: «Πήραμε την απόφαση σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και λάθος αφορμή». Σημείωσε χειροκροτούμενος: «Μέσα από αυτή τη διαφωνία ενισχύθηκε η συναισθημστική μας φιλία 40 χρόνων».

Ο κ. Λυκούδης επισήμανε ότι στις εκτιμήσεις των στελεχών τού κόμματος κυριαρχεί από τη μια η ελαφρότητα -«από το Ωσαννά πήγαμε στο σταύρωσον» είπε χαρακτηριστικά- και από την άλλη το ότι «πέσαμε στο κενό».

«Χρειάζεται μέτρο» τόνισε και ζήτησε να επικρατήσει η κοινή λογική της Ανανεωτικής Αριστεράς, που είναι διαχρονική. Σημείωσε, δε, πως δεν υπάρχει έτοιμος δρόμος, ενώ δήλωσε ότι δεν φοβάται αποχωρήσεις και διάσπαση.

Τον λόγο στη συνεδρίαση πήρε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι έγιναν αρκετά σημαντικά πράγματα στον χώρο της Δικαιοσύνης, γεγονός που παραδέχθηκε, όπως είπε, και ο νυν υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, και υποστήριξε ότι η προτεραιότητα της ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να είναι ο «αριστερός μεταρρυθμισμός». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ