2013-07-02 18:17:03
Φωτογραφία για Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Κινηματογράφος για Παιδιά από 3-5 Ιουλίου - Είσοδος δωρεάν
Τρεις ταινίες από τον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων και τρεις από τον χώρο της «μυθοπλασίας» αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο των προβολών που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως και τις 5 Ιουλίου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, «Κινηματογράφος για Παιδιά».

Η συγκεκριμένη ενότητα είναι προϊόν της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και το γραφείο διανομής «Νεανικό Πλάνο».

Πρόγραμμα Προβολών

Τεταρτη 3/7

• Strings: το νήμα της ζωής, Δανία-Σουηδία-Νορβηγία, 2004, έγχρωμη, 92΄, κινούμενο σχέδιο με κούκλες υποτιτλισμένη

• Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα, Ολλανδία, 2012, έγχρωμη, 90', μυθοπλασία

υποτιτλισμένη

Πέμπτη 4/7

• Ένα Παραμύθι για Δυο Κουνουπάκια, Δανία, 2007, έγχρωμο, 75΄, κινούμενο σχέδιο


Μεταγλωτισμένο

• Ο Ιταλός, Ρωσία, 2005, έγχρωμο, 99΄, μυθοπλασία υποτιτλισμένη

Παρασκευή 5/7

• Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου, Σουηδία, 2006, έγχρωμο, 68', κινούμενο σχέδιο, μεταγλωττισμένο

• Τα Κροκοδειλάκια, Γερμανία, 2009, έγχρωμο, 97', μυθοπλασία υποτιτλισμένη

Strings, το νήμα της ζωής, Δανία-Σουηδία-Νορβηγία, 2004, έγχρωμη, 92΄, κινούμενο σχέδιο με κούκλες

Ένας ηγέτης ενηλικιώνεται, αλλά θα χρειαστεί μια στιγμή αποκάλυψης για να μπορέσει να διακρίνει τους αληθινούς φίλους και εχθρούς του

Σκηνοθεσία: Anders Rønnow Klarlund

Ο αυτοκράτορας του Έμπαλον πεθαίνει με δραματικό τρόπο και υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι οι Ζέριθ, οι μεγαλύτεροι εχθροί των κατοίκων του, έχουν αναζωπυρώσει την πανάρχαια δολοφονική εχθρότητα μεταξύ των δύο εθνών. Ο νέος και άπειρος γιος του αυτοκράτορα, ο Χαλ Τάρα, που είναι τώρα ο κληρονόμος του θρόνου, κατηγορείται για τον θάνατο του πατέρα του. Μεταμφιεσμένος σαν κοινός σκλάβος και οπλισμένος με το ξίφος του πατέρα του, ξεκινά για να αναζητήσει τους αδυσώπητους εχθρούς του.

Βραβεία-Συμμετοχές

o Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου AleKino

o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Emden

o Robert Festival

o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sitges-Catalonian

Κριτική

o Η ιδέα για μια ταινία που αντί για ηθοποιούς έχει μαριονέτες δεν είναι βέβαια καινούρια. Σε αντίθεση, όμως, με άλλες, στο Strings οι χαρακτήρες έχουν συνείδηση της ταυτότητάς τους και τα σχοινιά είναι ορατά και απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Δίνεται έτσι μεγαλύτερη έμφαση στην αντίθεση μεταξύ της δυνατότητας καθενός να ορίζει τη μοίρα του ή να παραμένει έρμαιο μέσα σε μια προκαθορισμένη πορεία Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Μία υπερπαραγωγή με κούκλες, εντυπωσιακά σκηνικά, πρωτοτυπία, αρμονική συνύπαρξη κλασσικού παιξίματος κουκλοθέατρου και νέων τεχνολογιών. Η ταινία χρειάστηκε γύρω στα τρία χρόνια για να γυριστεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η αναζήτηση ανθρώπων που θα μπορούσαν να χειριστούν τις μαριονέτες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν, τελικά, στους δρόμους διαφόρων μεγαλουπόλεων να δίνουν τη δική τους παράσταση στους περαστικούς.

Το Strings είναι μια ταινία φαντασίας που διαδραματίζεται σε ένα υπέροχο και βαθιά μοναδικό σύμπαν.

Ένας δραματικός μύθος περιπέτειας για τη δουλεία και την απελευθέρωση, την αγάπη και τον πόλεμο, το πεπρωμένο και τη ζωτικότητα, την ταυτότητα και την κοινή ανθρωπιά. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται σ' αυτή τη χώρα της περιπέτειας.

Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα / Kauwboy

Ολλανδία / The Netherlands, μυθοπλασία / fiction, 35mm, έγχρωμη / colour, 90', 2012

Μια μέρα, ο δεκάχρονος Jojo φέρνει στο σπίτι μια μικρή καλιακούδα. Πρέπει να την κρύψει από τον πατέρα του, που δεν θέλει να έχει πουλιά μέσα στο σπίτι. Πότε-πότε μιλάει κρυφά με τη μαμά του στο τηλέφωνο, αλλά δεν της λέει για το πουλί. Το φυλάει για έκπληξη για τα γενέθλια της που πλησιάζουν. Ο πατέρας του είναι ανένδοτος: δεν θέλει να γιορτάσει τα γενέθλια της αφού δεν είναι εδώ. Επειδή είναι βίαιος, ο Jojo πρέπει να προσέχει πολύ. Μέσα από τη φιλία του με το πουλί και την χαρακτηριστική προσαρμοστικότητα που μόνο τα παιδιά διαθέτουν, ο Jojo βρίσκει τρόπο να γκρεμίσει το τείχος που περιβάλλει την καρδιά του πατέρα του.

Boudewijn Koole

Γεννήθηκε το 1965 στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Αφού πήρε πτυχίο βιομηχανικού σχεδίου από το Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, έμαθε μόνος του να γυρίζει ντοκιμαντέρ. Στις ταινίες του συνεργάζεται συχνά με παιδιά και νέους.

Born in 1965, in Leiden, Netherlands. After graduating in industrial design at the University of Delft, he taught himself how to make documentaries. He often works with children and young people in his films.

σκηνοθεσία / direction

Boudewijn Koole

σενάριο / screenplay

Boudewijn Koole

Jolein Laarman

φωτογραφία / cinematography

Daniel Bouquet N.S.C.

μοντάζ / editing

Gys Zevenbergen

μουσική / music

Helge Slikker

ήχος / sound

Anthill Sound Design

Mark Glynne

σκηνογραφία / production design

Jorien Sont

κοστούμια / costume design

Heleen Heintjes

ερμηνεία / cast

Rick Lens

Loek Peters

Husein Cahit Ölmez

Susan Radder

Ricky Koolen

παραγωγοί / producers

Wilant Boekelman

Jan van der Zanden

παραγωγή / production

Waterland Film

διεθνείς πωλήσεις / world sales

Delphis Films

[email protected]

Φιλμογραφία / Filmography

Happily Ever After, 2012

A river left for me, 2012

Maite was here, 2009

Ένα Παραμύθι για Δυο Κουνουπάκια

Tale of Two Mozzies

Δανία, 2007, έγχρωμο, 75΄, κινούμενο σχέδιο

Μία ταινία δράσης, αλλά χωρίς πιστολίδι. Πλήθει όμως από χιούμορ, αναρχία και ευρηματικότητα. Ένα εξαιρετικό παραμύθι γεμάτο πολύχρωμα έντομα με προσωπικότητα σε υπέροχες μουσικές χορογραφίες.

Τα κουνούπια δεν είναι πάντα επιβλαβή έντομα!

Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ, Flemming Quist Møller

Σενάριο: Flemming Quist Møller

Animation: Asta Sigurdardottir, Erling Budde, Alice Rasmussen, Anders Nejsum, Louise Muchardt

Παραγωγή: Marie Bro

Συνθέτης: Jesper Mechlenburg

Ήχος: Niels Arild

Παραγωγή: Dansk Tegnefilm

Η Ντάγκμαρ, το κουνούπι που χορεύει, είναι τρελά ερωτευμένη με τον Έγκον. Αλλά ο Έγκον δεν δίνει σημασία, γιατί ασχολείται με το ποδήλατό του και θέλει να δει τον κόσμο. Όταν η κακιά βασίλισσα των κόκκινων μυρμηγκιών Τυρανέλα και οι στρατιώτες της σκοτώνουν την βασίλισσα των μαύρων μυρμηγκιών και καταλαμβάνουν τα εδάφη τους, οι ήρωές μας παρασύρονται σε μία συναρπαστική περιπέτεια στο δάσος, που βάζει τη φιλία τους σε δοκιμασία και τους αναγκάζει να επιστρατεύσουν όλα τους τα ταλέντα.

o Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στην 58η Berlinale , τον Φεβρουάριο του 2008, όπου συμμετείχε στο τμήμα KinderFilmFest.

o Ο Jannik Hastrup συνεχίζει με την πιο πρόσφατη ταινία του την παράδοση που ο ίδιος δημιούργησε στο ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο. Τα πρωτότυπα σκίτσα με τα λαμπερά χρώματα και οι σκερτσόζικοι χαρακτήρες του είναι το σήμα κατατεθέν των ταινιών του. Αλλά δεν είναι μόνον γι' αυτό το λόγο αναγνωρίσιμο το έργο του: τα θέματά του είναι πλήρη υψηλών νοημάτων, ο δε τρόπος με τον οποίο τα διαπραγματεύεται, τα καθιστά κατανοητά και ευχάριστα για τα μικρά παιδιά.

Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου

Desmond & the Swamp Barbarian Trap

Σουηδία, 2006, έγχρωμο, 68', animation, μεταγλωττισμένο

Μια γοητευτική περιπέτεια που συναρπάζει με την ευρηματικότητά της, ένας πραγματικά θαυμάσιος κινηματογράφος.

Ο Ντέσμοντ και οι φίλοι του θέλουν να παίζουν αμέριμνοι. Αλλά όταν το φοβερό τέρας του βάλτου, που ζει πίσω από σπίτι του κύριου Κροκόδειλου, τρομοκρατεί τους κατοίκους του δάσους και κάνει τη ζωή τους αφόρητη, αποφασίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να το ανεχτούν. Και αναλαμβάνουν δράση...

Μια ταινία του Magnus Carlsson

Ερμηνείες: Sten Ljunggren, Shanti Roney,

Rikard Wolff, Anna Blomgren, Ola Rapace, Måns

Natanaelsson

Μία stop-motion ταινία κινούμενου σχεδίου σεπαγκόσμιο επίπεδο. Είναι πρωτότυπη, αστεία και πολύ καλοφτιαγμένη.

Dagens Nyheter

Μία πραγματικά θαυμάσια ταινία.

Svenska Dagbladet

Μια περιπέτεια που γοητεύει τα παιδιά.

Piteå-Tidningen

Μία ευχάριστη ταινία

TT Spektra

Ο Ιταλός / The Italian

Ρωσία, 2005, έγχρωμο, 99΄

Σκηνοθεσία: Andrey Kravchuk / Αντρέι Κραβτσούκ

Ένα εξάχρονο παιδί μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα και καταλαβαίνει εξίσου λίγα. Αλλά νιώθει πολλά. Ο μικρός Βάνια, που ζει στο ορφανοτροφείο, πρόκειται να υιοθετηθεί σύντομα από μια νέα οικογένεια στην ηλιόλουστη Ιταλία. Κάτω από έναν καθαρό ουρανό, μια νέα ζωή θα αρχίσει. Ο Βάνια αισθάνεται όμως, ότι κάποιος δεν μπορεί να αρχίσει μια νέα ζωή όταν δεν ξέρει ακόμη την παλιά. Αποφασίζει να βρει τη μητέρα του, αλλά για να κλέψει τα στοιχεία της από τα αρχεία πρέπει πρώτα να μάθει να διαβάζει. Μελετώντας, μαθαίνει άλλους μηχανισμούς που κυβερνούν τον κόσμο των ενηλίκων: τη διαφθορά της αστυνομίας, την απληστία των γραφειοκρατών για τους οποίους οι ξένες υιοθετήσεις είναι πηγή μεγάλου εισοδήματος και τη γενική αδιαφορία τους για τη μοίρα του παιδιού. Αντίθετα από τους ενηλίκους, ο Βάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του και για τις αποφάσεις του.

Ερμηνείες

Γιούρι Ιτσκoβ

Μαρίγια Κουζνέτσoβα

Κόλια Σπιρίντoνοβ

Βραβεία-Συμμετοχές

• Deutsches Kinderhilswerk / 55η Berlinale (Γερμανία), Μεγάλο Βραβείο για την Καλύτερη Ταινία

• Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους (2005)

• Cine Junior (Παρίσι, 2006), Μεγάλο βραβείο

• Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Buster (Δανία 2005), Μεγάλο Βραβείο

Κριτική

• Ταινία, ζωηρά σκηνοθετημένη από τον πρωτοεμφανιζόμενο Αντρέι Κραβτσούκ, με σκηνές που απεικονίζουν τη σκληρή πλευρά της ζωής... στυγνός ρεαλισμός που εξελίσσεται σταδιακά σε μια σφιχτά δομημένη περιπέτεια.

Leslie Felperin, Variety.com

• Οι συγγραφείς του «Ιταλού» είναι αρκετά ρομαντικοί και σίγουροι ότι οι άνθρωποι καθοδηγούνται από «τα πιστεύω» και τις ελπίδες τους ότι τελικά τα όνειρά τους- ακόμη και τα πιο απίστευτα- θα γίνουν πραγματικότητα. Ο εξάχρονος Βάνια χρειάζεται κάποιον να δώσει την αγάπη του, η οποία ακόμη δεν έχει προδοθεί από τη ζωή. Έτσι ο Βάνια επέλεξε τη δική του μακρυνή και άγνωστη μητέρα. Και δεν θα παρεκλίνει ποτέ από την απόφασή του.

Cultura

• Οι θεατές συμπάσχουν με τον φοβισμένο πρωταγωνιστή. Γι αυτό και η ταινία είναι ανθρώπινη. Ο θεατής θα συγκινηθεί και θα συλλογιστεί πως θα πρέπει να συμπεριφερθεί στα παιδιά που ζουν στο περιθώριο της ζωής.

Moskovskaja Sreda

Η ταινία έχει προσκληθεί σε περισσότερα από 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ, έχει κερδίσει 8 μεγάλα βραβεία και 28 διακρίσεις.

Επίσης ήταν η εθνική υποψηφιότητα της Ρωσίας για το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2006.

Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ το 1962. Σπούδασε μαθηματικά και πολιτικός μηχανικός. Το 1977 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Αγίας Πετρούπολης. Εργάζεται και ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση.

"Τα Κροκοδειλάκια" / The Crocodiles

Γερμανία, μυθοπλασία, 35mm, χρώμα, 97', 2009

Η σύγκρουση μιας νεανικής "συμμορίας" με πραγματικούς κακοποιούς απαιτεί δυνατά κότσια

O Hannes θέλει να ενταχθεί στα "ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ", μια «συμμορία» από γειτονόπουλα και πρέπει να τολμήσει να κάνει πράγματα που είναι απειλητικά για τη ζωή του. Ο Hannes έχει σωθεί από τον Kai που θέλει κι αυτός να γίνει ένα "ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙ", όμως το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ο Kai είναι σε αναπηρικό καροτσάκι γεγονός που κάνει τ' άλλα μέλη της «συμμορίας» να μη τον θέλουν. Όταν όμως ο Kai γίνεται μάρτυρας μιας διάρρηξης, τα "ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ" τον αποδέχονται μιας και θέλουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση και να διαλύσουν την πραγματική συμμορία.

Christian Ditter

Γεννήθηκε το 1977 στο Giessen της Γερμανίας. Η αγάπη του από παιδί για τον κινηματογράφο , η ενασχόληση του στο σχολείο από τα 13 και το βραβείο WDR στο διαγωνισμό video στα16, τον οδήγησαν στην απόφασή του να γίνει σκηνοθέτης. Όταν τέλειωσε το λύκειο, γράφτηκε στη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου. Όταν η διπλωματική του εργασία "FRENCH FOR BEGINNERS", επιλέχθηκε για κινηματογραφική προβολή, το γεγονός αποτέλεσε έκπληξη αλλά και ξεκίνημα για το δημιουργό.

φιλμογραφία / filmography

"The Crocodiles-Doctor's Diary", 2008

"Turkish for Beginners", 2007

"French for Beginners", 2006

"Schulmädchen", 2005

"Grounded", 2003

"Verzaubert", 2000

σκηνοθεσία / direction

Christian Ditter

σενάριο / screenplay

Christian Ditter

φωτογραφία / cinematography

Christian Rein

μοντάζ / editing

Ueli Christen

ήχος / sound

Peter Schummacher

μουσική / music

Heiko Maile

σκηνογραφία / set designer

Eva Stiebler

ενδυματολόγος / costume designer

Janne Birck

ερμηνεία / cast

Nick Romeo Reimann

Fabian Halbig

Leonie Tepe

Manuel Steitz

Javidan Imani

Robin Walter

Είσοδος Δωρεάν
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ