2013-07-16 16:04:04
Φωτογραφία για Εξώσεις (και) στα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος
του Βαγγέλη Στολάκη

Σε εξώσεις προχωρά η Εκκλησία της Ελλάδας προκειμένου να απομακρύνει από τα ακίνητα της ιδιοκτησίας της όσους δεν καταβάλλουν συμφωνηθέντα μισθώματα.

Αν και μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις επίλυσης των οικονομικών διαφορών που έχουν οι ναοί με επαγγελματίες και ενοικιαστές μέσω της δικαιοσύνης είναι «μετρημένες στα δάχτυλα» όπως αναφέρουν στην «Κ» άνθρωποι του Συνοδικού Μεγάρου δεν αποκλείεται όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν «να αυξηθούν όσο μειώνονται τα έσοδα της Εκκλησίας». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα της Εκκλησίας εξαιτίας ορισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και λόγω… «ψαλιδιού» των μισθωμάτων μειώθηκαν κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια!

Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) Επίσκοπος Σαλώνων, κ. Αντώνιος Αβραμιώτης αναφέρει ότι η Εκκλησία πιέζει μέσω επιστολών αλλά και λεκτικά όσους από τους μισθωτές της καθυστερούν την αποπληρωμή των μισθωμάτων, είτε πρόκειται για επαγγελματικές στέγες είτε για κατοικίες
. «Εάν δούμε πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πληρώνουν τότε τους στέλνουμε εξώδικα. Ωστόσο, με τους περισσοτέρους ενοικιαστές μας έχουμε καλή σχέση. Οι περισσότεροι έχουν ζητήσει μείωση και έχουμε ανταποκριθεί» λέει ο π. Αντώνιος και συμπληρώνει ότι «γίνονται ελάχιστες εξώσεις. Φεύγουν από μόνοι τους όταν αποφασίσουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων τα εκκλησιαστικά ακίνητα συνήθως ενοικιάζονται αμέσως. Είναι κέρδος να έχεις έναν μισθωτή ακόμα και με μικρό μίσθωμα παρά να μην έχεις κανέναν».

«Άμα κάποιος δεν πληρώνει πρέπει να γίνει αγωγή εξώσεως. Είναι σαφής ο νόμος. Άμα δεν πληρώνει κάποιος ένα, δυο και τρεις μήνες δεν μπορεί να κάνει ιδιοκτησία του το ακίνητο. Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοπληρωτών στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει από την πλευρά του στην «Κ» ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμος. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν έχει ακίνητα. «Οι ναοί έχουν ακίνητα» λέει.

«Η Εκκλησία προσπαθεί να συμπαρασταθεί στη δοκιμαζόμενη τάξη των εμπόρων και των επιχειρηματιών και να δείξει κατανόηση σε ότι αφορά τα ενοίκια. Προτιμούμε ένα χαμηλό ενοίκιο από ένα ανοίκιαστο ακίνητο» υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κκ. Ιωάννης. «Είναι φυσικό να υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και αδυναμία πληρωμής. Η οικονομική κρίση αγγίζει και πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα της Εκκλησίας. Η Εκκλησία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συμπαρασταθεί στο δοκιμαζόμενο λαό αλλά από κει και πέρα τηρούνται και τα όσα προβλέπουν οι νόμοι» τονίζει. Ο ίδιος σε ερώτηση εάν η Εκκλησία προχωρά σε εξώσεις ενοικιαστών απαντά: «όταν υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες είναι εγνωσμένης υπαιτιότητας που οφείλονται σε αδιαφορία ή άλλες σκοπιμότητες».

Μείωση εσόδων

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους «η Εκκλησία σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Τα έσοδά της τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά επειδή αρκετά ακίνητά της δεν ενοικιάζονται αλλά και επειδή οι μισθωτές ζητούν συνεχώς μειώσεις». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας από μισθώματα μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια μειώθηκαν κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, ενώ το 2008, πριν εκδηλωθεί η κρίση, στο εκκλησιαστικό ταμείο μπήκαν δώδεκα εκατομμύρια η περσινή χρονιά… έκλεισε μόλις με επτά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Κ.Υ.Ο οι μειώσεις των μισθωμάτων ξεκινούν από 25% και φτάνουν μέχρι 40%, ενώ μηνιαίως η «χασούρα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολογίζεται σε 80.000 ευρώ περίπου.

«Πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και άλλες ζήτησαν μείωση ενοικίων. Εάν προσθέσουμε και το γεγονός ότι από το 2008 και μετά έπαψε να υπάρχει μια βασική πηγή χρηματοδότησης της Εκκλησίας, τα μερίσματα μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναλογιζόμαστε όλοι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα που προορίζονται για το φιλανθρωπικό μας έργο» προσθέτει ο π. Αντώνιος Αβραμιώτης.

Ακίνητα στα… αζήτητα

Όπως μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Κ.Υ.Ο στην οποία βρίσκονται κατάλογοι με τα ξενοίκιαστα εκκλησιαστικά ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη μισθωτές αναζητούν τα περισσότερα. Σημειώνεται ότι η Εκκλησία διαθέτει συνολικά 539 ακίνητα, κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων τα 44 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των τιμών αυτές αποφασίζονται συνήθως κατόπιν συνεννόησης Εκκλησίας και μισθωτών, ενώ εάν λήξει κάποιο συμβόλαιο, προκειμένου να βρεθεί νέος ενοικιαστής προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός. Οι ενδιαφερόμενοι πάντως, εκτός από την ιστοσελίδα της Ε.Κ.Υ.Ο. μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες και σε άλλες ηλεκτρονικές σελίδες συνεργαζόμενων μεσιτικών γραφείων. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο του ενοικίου που αναγράφεται δίπλα από τις αγγελίες και δεν γίνεται ούτε ένα ευρώ… σκόντο! «Από τα 300 ευρώ δεν μπορείς να πας στα πενήντα. Δεν είμαστε αδίστακτοι, κάνουμε ρυθμίσεις αλλά οι ενέργειές μας πρέπει να είναι πάντα σύμφωνες με το νόμο. Είμαστε και εμείς υπόλογοι στις υπηρεσίες μας» τονίζει ο π. Ελευθέριος, διευθυντής της διαχειριστικής επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο. στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι «κεντρική γραμμή είναι να βοηθούμε τον κόσμο και δεν κάνουμε εξώσεις».

«Όχι εξώσεις» λέει το Πατριαρχείο

Κατά των εξώσεων τάσσεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, ηγούμενος της πατριαρχικής Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Όπως λέει «προσπαθούμε με λόγια να πείσουμε τους ενοικιαστές να καταβάλλουν τα μισθώματα μας γιατί κι εμείς με τη σειρά μας καταβάλλουμε φόρο εισοδήματος στο κράτος γι’ αυτά. Πέρσι δώσαμε περίπου 108.400 ευρώ. Οπωσδήποτε ορισμένοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Τι θα πω στο δικαστή αν κάνω έξωση όταν θα μου πει πως θα μείνουν άνθρωποι στο δρόμο…». Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως το Πατριαρχείο δια της Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει ακίνητα με εξαίρεση το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos και μια οικοδομή στην Αριστοτέλους. «Για την οικοδομή δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από ενοικιαστές. Μόνο έναν επαγγελματικό χώρο νοικιάζουμε. Αρχικά το μίσθωμα ανερχόταν σε 9.500 ευρώ. Στην πορεία όμως κατεβήκαμε στα 4.000 ευρώ. Σήμερα με δυσκολία λαμβάνουμε πεντακόσια ευρώ κάθε βδομάδα» λέει.
karfitsa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ