2013-07-18 20:37:13
Φωτογραφία για Χατζηδάκης -Σόιμπλε υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε νωρίτερα για σαράντα λεπτά με τον Σαμαρά και είκοσι λεπτά με τον Βενιζέλο και στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη

Στην υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συμβάλλει με 100 εκατ. ευρώ από την KfW το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα σχηματισθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο κ Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό ταμείο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πεισθούν και οι Έλληνες επενδυτές να γίνουν εταίροι τους. Πρόσθεσε όμως ότι εν μέρει καλύπτει το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό 15 - 18 δισ. ευρώ.

Με τη δημιουργία του Ταμείου η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.


Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του.

Συνάντηση Σουρνάρα- Σόιμπλε

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλ ανέβηκε στον 6ο όροφο του υπ. Οικονομικών όπου τον υποδέχτηκε ο έλληνας ομόλογός του κ. Γιάννης Στουρνάρας. Παρών από τη γερμανική πλευρά ο υφυπουργός οικονομικών Στέφεν και ο υφυπουργός εργασίας κ. Φούχτελ. H συνάντηση ολοκληρώθηκε λιγο πριν τις 6 το απόγευμα.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κκ Στουρνάρας και Σόιμπλε μίλησαν για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό, όσο και στο δημοσιονομικό τομέα.

Παράλληλα, εξετάστηκαν τρόποι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW.

O έλληνας Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

Ο Σόιμπλε στο Μέγαρο Μαξίμου

Νωρίτερα το μεσημέρι Β. Σόιμπλε επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σόιμπλε σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε από την πλαϊνή είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ λίγα λεπτά μετά την άφιξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Σόιμπλε βρισκόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου είχε για περίπου 40 λεπτά συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ προσωπική συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών είχε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατόπιν της προσωπικής συνάντησης που είχε με τον κ Σαμαρά, ο γερμανός υπουργών Οικονομικών συμμετείχε σε ευρεία υπουργική συνάντηση κατά την οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας, κ. Χρ. Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδος και ότι πλέον το ποτήρι είναι περισσότερο γεμάτο παρά άδειο. Εν συνεχεία χαρακτήρισε θετικό βήμα την χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο κ Σαμαράς αναγνώρισε ότι έχουν γίνει πολλές καθυστερήσεις ωστόσο επεσήμανε ότι θα πράγματα πλέον θα κινηθούν πιο γρήγορα
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ