2013-07-18 22:42:04
Φωτογραφία για Ο. Κεφαλογιάννη: Θέλουμε τουρισμό όλο το χρόνο - Θεσμικό πλαίσιο για τα σκάφη αναψυχής
Θεσμικό πλαίσιο φιλικό και ανταγωνιστικό για τα σκάφη αναψυχής και παράλληλα ενίσχυση της ελληνικής σημαίας είναι η βασική προτεραιότητα της υπουργού Τουρισμού, κας Όλγας Κεφαλογιάννη προκειμένου... η Ελλάδα να έχει έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ και περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, τα οποία χάνει από τον μαρασμό του θαλασσίου τουρισμού, σύμφωνα με μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Για τον λόγο αυτό στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ για τα πρώτο εξάμηνο του 2014 το υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει ως κύρια δράση τον θαλάσσιο τουρισμό.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 17.700 σκάφη, όταν η Ιταλία έχει 130.00 και η Γαλλία 200.000. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο θαλάσσιος τουρισμός ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες, δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει.

«Η Ελλάδα με την ακτογραμμή χιλιομέτρων που έχει και τα νησιά της να βρίσκονται σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, διαθέτει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του γιώτινγκ. Όμως, έχουν φύγει σκάφη αναψυχής από την χώρα ενώ υπάρχουν και δυσκολίες στην αξιοποίηση των μαρίνων» τόνισε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη:


« Αιτία είναι το υφιστάμενο πλαίσιο που είναι αναχρονιστικό για τα σκάφη αναψυχής. Μάλιστα τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έθεσαν ερωτήματα για τον ισχύοντα νόμο και ποιοι περιορισμοί τίθενται για θέματα ανταγωνισμού. Έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 20 σημεία τα οποία είναι προβληματικά.

Για αυτό αποφασίσαμε τα συναρμόδια υπουργεία να συνεργαστούμε για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει τόσο την ασφάλεια ναυσιπλοίας μέσω του Λιμενικού Σώματος αλλά και τη δική μας αναπτυξιακή πολιτική για το γιώτινγκ όσο και τα έσοδα, άμεσα και έμμεσα, για το κράτος από μία δραστηριότητα που θα είναι πιο έντονη.

Το θέμα δεν είναι να βάλεις ένα υψηλό φόρο για να έχεις έσοδα αλλά να πετύχεις το ανάλογο αποτέλεσμα μέσω της ανάπτυξης. Ένα σύγχρονο επενδυτικό πλαίσιο προσελκύει περισσότερους επενδυτές. Στοχεύουμε και στους Έλληνες αν και θέλουν αν επενδύσουν στη χώρα τους, είναι οι πρώτοι που αποθαρρύνονται.»

Αναφερόμενη στις υπάρχουσες αγκυλώσεις η κα Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία:

«Μόνο να χάσει έχει η χώρα μας από την πολύ γραφειοκρατία και για αυτό θα πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις διαδικασίες. Αυτό ήταν και το πρώτο θέμα που αρχίσαμε να συζητάμε με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε τα σκάφη αναψυχής να ελλιμενίζονται στις ελληνικές μαρίνες και να δώσουμε τη δυνατότητα αυτή όχι μόνο σε όσους έχουν τα δικά τους αλλά και σε όσους ναυλώνουν σκάφη. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των σκαφών να μπορούν να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τους πελάτες τους στις ελληνικές μαρίνες. Θα έρθουν μεγάλα έσοδα στο κράτος ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Θέλουμε να έρθουν οι ξένοι στην Ελλάδα με τα σκάφη τους.»

Το σκεπτικό του υπουργείου Τουρισμού είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στις μαρίνες μέσω της συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ και η άρση των εμποδίων που ισχύουν σήμερα για τα σκάφη αναψυχής ώστε να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός με ορθό έλεγχο και χωρίς περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Για να έχεις μαρίνες θα πρέπει να έχεις σκάφη. Και για να έχεις σκάφη πρέπει να έχεις μαρίνες» επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού και προσέθεσε: «Είμαστε η μοναδική χώρα που διαχωρίζει τα επαγγελματικά από τα ιδιωτικά σκάφη.»

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του υπό ελληνική σημαία στόλου των σκαφών αναψυχής:

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ελληνικής σημαίας. Και αυτόν τον στόχο δεν θα τον πετύχουμε προστατεύοντάς την, με κρατικό παρεμβατισμό, αλλά δίνοντας κίνητρα ώστε όλο και περισσότεροι να επιλέγουν την ελληνική σημαία για το σκάφος τους.

Όλα αυτά τα θέσαμε προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εστιάζοντας σε τρία σημεία:

1.Απλοποίηση διαδικασιών

2.Κίνητρα για ενίσχυση της ελληνικής σημαίας

3. Ευνοϊκό ανταγωνιστικό πλαίσιο για να προσελκύσουμε όσα το δυνατόν περισσότερα σκάφη στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε:

«Μελετήσαμε σε βάθος το νομοθετικό πλαίσιο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γαλλίας, όπου οι μαρίνες έχουν γεμίσει από σκάφη και προσπαθούν οι ιδιοκτήτες να βρουν διέξοδο σε άλλες χώρες. Για ό,τι προτείνουμε, έχουμε διασφαλίσει ότι είναι απόλυτα συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Χαίρομαι που ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει και εκείνος την άποψη ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί για το καλό της Ελλάδας για το κοινό καλό και δεν είναι θέμα ποιος θα επιβάλει τη δική του άποψη.

Θέλουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες καθώς και έσοδα την Ελλάδα, για την ευρύτερη αγορά, και όχι μόνο για το κράτος.»

Στη συνέχεια έθεσε το χρονικό πλαίσιο για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο Τουρισμό: «Με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είμαστε σε συνεργασία. Υπάρχει ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά για το τι πρέπει να κάνουμε.

Θέλουμε τις γενικές κατευθύνσεις να τις θέσουμε και να τις κοινοποιήσουμε μέσα στον Αύγουστο. Δεν μπορούμε να βλέπουμε με παρωπίδες κάποια πράγματα. Αν είναι να γίνει μία αλλαγή θα πρέπει να έχει καινούργια προοπτική για την ανάπτυξη του γιώτινγκ στην Ελλάδα, με επίγνωση του ανταγωνισμού από άλλες χώρες και των μεγάλων ευκαιριών και προοπτικών που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ως Ελλάδα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε κοντόφθαλμα».

Στη γενικότερη εικόνα και πέρα από τον θαλάσσιο τουρισμό η υπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό όλο τον χρόνο και όχι εποχιακά. Και προς αυτή τη κατεύθυνση βρίσκεται το νομοσχέδιο που κατέθεσε με στόχο, μεταξύ άλλων, μέχρι το 2020:

α) Την αύξηση των εισερχομένων τουριστών στα 24 εκ. έτσι ώστε η χώρα μας να βρίσκεται μέσα στους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως αλλά και β) Την αύξηση της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης ανά τουρίστα βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το ν/σχ Τουρισμού

«Θέλουμε τουρισμό για όλο το χρόνο. Να πάψουμε να πουλάμε μόνο ήλιο και θάλασσα και να εστιάσουμε και στον εναλλακτικό τουρισμό.» τόνισε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επιλύει χρόνια προβλήματα και αιτήματα της τουριστικής αγοράς και βασίζεται σε 4 άξονες:

1ον. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και διευκόλυνση των επενδύσεων με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού νόμου.

2ον. Εμπλουτισμό του Τουριστικού Προϊόντος με την ανάπτυξη των Ειδικών & εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού (Θαλάσσιος, Ιατρικός/ Ιαματικός, Θρησκευτικός/ προσκυνηματικός,

Γαστρονομικός, Αθλητικός, Συνεδριακός, Αγροτουρισμός - Οικοτουρισμός κ.α.).

3ον. Διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του Τουρισμού,

4ον. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος με την αναβάθμιση της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ