2013-07-19 07:01:22
Φωτογραφία για Νέο Πολυνομοσχέδιο. Ο λαός στο εκτελεστικό απόσπασμα
Του Ηλία Παπαδόπουλου, Οικονομολόγου Msc, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Δεν Πληρώνω

Διαθεσιμότητα, κινητικότητα, αύξηση της... ανταγωνιστικότητας, εξορθολογισμός.

Αυτούς τους όρους χρησιμοποιούν οι ντόπιοι υπαλληλίσκοι της τρόικας και των διεθνών τοκογλύφων για να περιγράψουν τις αλλαγές που προωθούνται στο νέο εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο.

Με περίσσιο κυνισμό και εξοργιστική απάθεια, μεταχειρίζονται το λαό ως είδος προς ανάλωση, ως άψυχα κορμιά τα οποία θυσιάζουν δίχως αναστολές στο βωμό της απληστίας των ολίγων και ισχυρών αφεντικών τους.

Το περιεχόμενο του νέου βάρβαρου πολυνομοσχέδιου, καθώς και οι πλήρως αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται μέσω αυτού, κάθε άλλο παρά μας εκπλήσσουν.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν αποτελούν γνήσιο τέκνο της ίδιας αρρωστημένης ιδεολογικής μήτρας που γέννησε όλες τις πολιτικές που εφαρμόζονται την τελευταία τετραετία (τουλάχιστον σε αυτή την ένταση) στη χώρα.


Πώς θα μπορούσαν να μας εκπλήσσουν πολυνομοσχέδια σαν και αυτό, όταν ψηφίζονται και εφαρμόζονται από τους ταμένους εκπροσώπους των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διαφύλαξη των όρων αναπαραγωγής του υφιστάμενου ανθρωποφάγου συστήματος.

Η ακραία αντιλαϊκή ιδεολογία των πραιτοριανών που μας κυβερνούν δεν προέκυψε ξαφνικά.

Χρόνια τώρα, στους νοσηρούς εγκεφάλους τους, συνυφαίνεται ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός με το φασισμό.

Χρόνια τώρα, οι ίδιοι πολιτικοί και οι πρόγονοί τους, κάνουν το παν για να προασπίσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Είτε κραδαίνοντας τσεκούρια, είτε υπογράφοντας και με τα δύο χέρια τα συμβόλαια θανάτου του ελληνικού λαού, ένας και ο αυτός είναι ο στόχος τους.

Η εκταμίευση της «πολυπόθητης» δόσης των 6,8 δις, απαιτεί χιλιάδες νέες ανθρωποθυσίες στους θεούς του κεφαλαίου.

Και τέτοιες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν αφειδώς οι πιστοί υπηρέτες των διεθνών τοκογλύφων, βαρώντας προσοχή στις μνημονιακές επιταγές που υπέγραψαν με ζήλο.

Με το νέο πολυνομοσχέδιο, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθίσταται υπεύθυνο για την ένταξη 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέσα στο 2013 και την οριστική απόλυση 15.000 εξ’ αυτών μέσα στη διετία 2013-2014.

Με το νέο καθεστώς, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθίστανται απόλυτα έρμαια των διαθέσεων των τοκογλύφων, της τρόικας και της κυβέρνησης.

Θα αρκεί πλέον μία απλή υπουργική απόφαση για την κατάργηση θέσεων σε όλο τον δημόσιο τομέα, αλλά και για την μετάθεση υπαλλήλων από μία υπηρεσία σε άλλη.

Το καταργούμενο προσωπικό θα μπαίνει αυτόματα σε καθεστώς διαθεσιμότητας ενώ οι μετατιθέμενοι δεν θα έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις (κινητικότητα-διαθεσιμότητα), αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με τον τρόπο αυτόν, κατακερματίζονται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και στον δημόσιο τομέα, ακολουθώντας κατά πόδας τις ήδη διαλυμένες στον ιδιωτικό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποφάσεις περί των μεταθέσεων (κινητικότητα) και των απολύσεων (διαθεσιμότητα), θα λαμβάνονται μετά από αξιολόγηση στην οποία θα προβαίνει ειδική επιτροπή «δήμιων» (τριμελή συμβούλια).

Μεταξύ άλλων, θέσεις και ειδικότητες που καταργούνται σύμφωνα με το νέο πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, είναι αυτές σχολικών φυλάκων (2.224 θέσεις) και δημοτικής αστυνομίας (3.500 θέσεις), καθώς και ειδικότητες καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και οδηγών και τεχνικών της υπηρεσίας κρατικών αυτοκινήτων.

Το νέο πολυνομοσχέδιο στρώνει το έδαφος και για τον περαιτέρω βανδαλισμό του ήδη εξευτελιστικού κατώτατου μισθού, ανάλογα με τις επιταγές του μεγάλου κεφάλαιου.

Από το 2017 που θα τεθούν σε ισχύ τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, η εκάστοτε κυβέρνηση θα δύναται να τον περικόπτει κατά το δοκούν, ανάλογα με τους δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας (ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, επίπεδο τιμών, ποσοστό ανεργίας κ.λ.π.).

Αντιλαμβανόμαστε ασφαλώς ότι οι δείκτες αυτοί θα ερμηνεύονται με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι από την σκοπιά της ευημερίας των εργαζομένων.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο διευρύνει την εξουσία παρέμβασης της κεντρικής κυβέρνησης στον προϋπολογισμό των δήμων, καθιστώντας τους έρμαια στις διαθέσεις των τοκογλύφων-πιστωτών.

Οι εξελίξεις αυτές εγκαινιάζουν μία νέα φάση κλιμάκωσης της επίθεσης του 1% των εκμεταλλευτών, στο 99% του λαού.

Στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, οι παραδοσιακές προστάτιδες δυνάμεις του 1% εκτείνονται ιδεολογικά από τη σοσιαλδημοκρατία, μέχρι το νεοφιλελευθερισμό και την άκρα δεξιά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δυνάμεις αυτές, εξακολουθούν να αντλούν τα κύρια ιδεολογικά τους όπλα από την φαρέτρα των ιστορικά αποτυχημένων θεωριών του Κέυνς και του Φρίντμαν.

Ακόμη όμως και οι «αριστεροί» ευρωκομμουνιστές (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), προτάσσουν ως λύση όχι την πραγματική ανατροπή, αλλά τη διαχείριση του συστήματος της εκμετάλλευσης και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της λαϊκής υποταγής.

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του λαού, στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού πολέμου.

Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες, αντλεί τα ιδεολογικά του όπλα από την φαρέτρα της επαναστατικής θεωρίας, πάντα σε διαλεκτική συνάφεια με την καθημερινή ανατρεπτική πράξη.

Ο λαός πρέπει να καταδικάσει το ψεύτικο εμπόριο ελπίδας.

Πρέπει να αντιληφθεί ότι η μόνη διέξοδος προϋποθέτει την πλήρη ρήξη με πολιτικές διαχείρισης του συστήματος και διαπραγμάτευσης με τον εχθρό.

Και φυσικά η διέξοδος αυτή περνάει μέσα τη διαρκή πάλη, μέχρι την ολική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μίας τελείως διαφορετικής κοινωνίας, με κέντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, υλικές και πνευματικές.

Δεν ταΐζουμε το θηρίο!

Παλλαϊκή στάση πληρωμών!

Γενική πολιτική απεργία διάρκειας μέχρι την ανατροπή!

Κίνημα Δεν Πληρώνω

kinimadenplirono.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ