2013-07-19 07:25:04
Φωτογραφία για Ρωσία: Καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση πέντε ετών
Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδίκασε ρωσικό δικαστήριο τον Αλεξέι Ναβάλνι, πολέμιο του κόμματος του πρόεδρου της Ρωσίας... Βλαντιμίρ Πούτιν και πρωτοστάτη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2012, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης ξυλείας από κρατική εταιρεία.

Ο κ. Ναβάλνι έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για δίκη με πολιτικά κίνητρα.

Ο 37χρονος Ρώσος είχε ηγηθεί των συγκεντρώσεων καταγγελίας του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», ενώ είναι διάσημος και λόγω των κειμένων σε ιστολόγιο το οποίο διατηρεί, στα οποία καταγγέλλει περιστατικά διαφθοράς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «σοβαρά ζητήματα» τα οποία τίθενται σε σχέση με τη λειτουργία της ρωσικής δικαιοσύνης και νομοθεσίας. Οι δε ΗΠΑ δήλωσαν «βαθιά απογοητευμένες».

Πριν να του φορεθούν χειροπέδες και να πάρει το δρόμο για τις φυλακές, ο κ. Ναβάλνι κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, με μήνυμά του στο twitter όπου σημείωνε: «Μην κάθεστε χωρίς να πράττετε τίποτε».


Πρόσφατα, ο καταδικασθείς ακτιβιστής είχε δηλώσει ότι θα ενδιαφερόταν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είχε ήδη καταθέσει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Μόσχας, την οποία, ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, απέσυρε μετά την καταδίκη του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των δημοτικών εκλογών.

Ο ρώσος πρώην υπουργός και ακτιβιστής του κινήματος ενάντια στον πρόεδρο Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η δίκη ήταν στημένη από την αρχή έως το τέλος, ενώ ούτε ο δικαστής μπόρεσε τελικώς να προσδιορίσει ποιος υποτίθεται πως ήταν ο στόχος της πράξης».

Ο κ. Νεμτσόφ, μιλώντας στη συνέχεια στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι «με τη σημερινή απόφαση, ο Πούτιν δηλώνει σε όλο τον πλανήτη ότι είναι ένας δικτάτορας ο οποίος στέλνει τους πολιτικούς του αντιπάλους στη φυλακή».

Δηλώσεις για το θέμα, πλην του αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα και του εκπροσώπου Τύπου της Κάθριν Άστον στις Βρυξέλλες, έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Λαλιό, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα νομικά μέσα και η απόφαση είναι ανοικτή σε έφεση».

Υποστηρικτές του κ. Ναβάλνι εμφανίζονται έτοιμοι για διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση αργότερα μέσα στην Πέμπτη.

Ο ρώσος ακτιβιστής εμφανίστηκε για να ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου του Κίροφ μετά από ταξίδι 12 ωρών με το τρένο από τη Μόσχα.

Καταδικάστηκε ως επικεφαλής ομάδας η οποία υπεξαίρεσε ξυλεία αξίας 381.000 ευρώ από την κρατική εταιρεία Kirovles την εποχή που διατελούσε σύμβουλος του κυβερνήτη του Κίροφ, Νικίτα Μπέλιχ.

Ο εισαγγελέας κάλεσε σε καταδίκη του κ. Ναβάλνι σε εξαετή φυλάκιση, ωστόσο ο δικαστής Σεργκέι Μπλινόφ αποφάσισε επιβολή ποινής πέντε ετών, υπογραμμίζοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι ο κ. Ναβάλνι να μην οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έβαλαν στο μάτι τα καρπούζια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έβαλαν στο μάτι τα καρπούζια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ