2013-07-19 13:18:04
Φωτογραφία για Πόλεμος στα λήμματα της «Βικιπαίδειας»
Εριδες μεταξύ χρηστών που συνεισφέρουν στη συγγραφή. Επιστήμονες εντόπισαν τα άρθρα που διχάζουν πιο πολύ. Ο Τζόρτζχ Μπους ο νεώτερος είναι απο τα πλέον διαφιλονικούμενα λήμματα της Wikipedia.

Εριδες φέρονται να δημιουργούν δημοφιλή λήμματα της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας «Βικιπαίδεια» ανάμεσα στους συντάκτες τους σχετικά με το περιεχόμενό τους. Τα πιο αμφισβητούμενα αποτελούν το λήμμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον νεότερο και το κείμενο περί της ιδεολογίας του αναρχισμού, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις αλλαγές που είχαν γίνει στα άρθρα έως και δέκα εκδόσεις πίσω, ώστε να ανακαλύψουν ποια ήταν τα κείμενα που δημιουργούσαν τις πιο έντονες διαφωνίες ανάμεσα στους χρήστες που συνεισφέρουν στη συγγραφή. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τριών άλλων ιδρυμάτων διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος πραγματοποιούσε διόρθωση στα άρθρα αυτά, κάποιος άλλος την αναιρούσε αμέσως
. Το να εντοπιστούν οι σελίδες που παρουσίαζαν τέτοιου είδους δραστηριότητα διευκόλυνε την έρευνα περισσότερο από ό,τι θα βοηθούσε η αναζήτηση εκείνων που αλλάζουν με μεγάλη συχνότητα. Ενα λήμμα που διορθώνεται συχνά μπορεί απλά να υποδηλώνει ότι το ζήτημα που πραγματεύεται βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Αντίθετα, στις σελίδες όπου εντοπίζονται συνεχείς αλλαγές σε λέξεις και φράσεις είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς το βάθος της διαμάχης ανάμεσα στους εθελοντές συγγραφείς της εγκυκλοπαίδειας.

Εκατομμύρια άρθρα από δέκα διαφορετικές γλώσσες αναλύθηκαν κατά την έρευνα. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από εκδόσεις της «Βικιπαίδειας» που δημοσιεύθηκαν το 2010. Τα θέματα που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδικίες και στις δέκα γλωσσικές εκδόσεις είναι: το Ισραήλ, ο Αδόλφος Χίτλερ, το Ολοκαύτωμα και ο Θεός. Η ανάλυση ανέδειξε και αρκετές τοπικές διαφωνίες. Οι Γάλλοι που συνεισφέρουν διαφωνούν έντονα σχετικά με το λήμμα της πολιτικού Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ στη ρουμανική έκδοση η ποδοσφαιρική ομάδα Universitatea Craiova έχει υποστεί αλλεπάλληλες διορθώσεις.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια νέα ανάλυση πιο πρόσφατων δεδομένων για να παρατηρήσουν εάν τα θέματα που προκαλούν διαφωνίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ