2013-07-20 09:43:21
Φωτογραφία για Από τις «κορώνες» της αντίδρασης, στα «ηχηρά» ναι οι βουλευτές της ΝΔ...!!!
Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Δύο κοινοβουλευτικές νίκες και μια σειρά θετικών ειδήσεων μέσα στην ίδια εβδομάδα, παρά τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία, απέδειξαν ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, μέχρι στιγμής δικαιώνεται.

Η υπερψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ χθες και του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η ανακοίνωση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τα 100 εκ. ευρώ του Σόιμπλε για το Επενδυτικό Ταμείο και τα 75 εκ. από τους έλληνες εφοπλιστές, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και το έργο της στους επόμενους μήνες.

Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες που εκφράστηκαν από μερίδα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το πολυνομοσχέδιο, με «κορώνες» είτε από το βήμα και τους διαδρόμους της Βουλής, είτε με δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, μετατράπηκαν τελικά σε ηχηρά «ναι» κατά τη διαδικασία της ψήφισης.


Η προσπάθεια ορισμένων να αποδείξουν ότι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, είτε επειδή ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές είτε επειδή δεν έχουν απογαλακτιστεί από παλαιοκομματικές και συνδικαλιστικού τύπου πρακτικές, όπως στην περίπτωση των βουλευτών που στήριζαν τους δημάρχους στο αίτημα τους το οικονομικό παρατηρητήριο να μην ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων, δεν έφτασε μέχρι τέλους.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέδειξε, αν και υπήρχε ο σχετικός φόβος για διαρροές μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι οι βασικές κυβερνητικές επιλογές δεν τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Άλλωστε η δήλωση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου, ότι καταψήφιση κρίσιμου νομοσχεδίου σημαίνει και εκλογές την επόμενη μέρα, δεν άφηνε περιθώρια για πολλές παρερμηνείες.

Με τη συγκεκριμένη δήλωση, ο κ. Μπαλτάκος, δεξί χέρι του πρωθυπουργού για τα ζητήματα που αφορούν την κοινοβουλευτική λειτουργία και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εξέφρασε ουσιαστικά την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Επί της ουσίας ο γραμματέας της κυβέρνησης έστειλε μήνυμα όχι μόνο στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά προς όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ότι ο καθένας προσωπικά θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του για το αν θα οδηγηθεί ή όχι η χώρα σε εκλογές, σε μια περίοδο που η σταθερότητα είναι το μείζον.

Όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, η ανάγκη για σταθερότητα, έχει επισημανθεί αρκετές φορές από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η χώρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μπει στην παραμικρή περιπέτεια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη χρηματοδότησή της και να ανακόψει την πορεία για έξοδο από την κρίση χρέους, ειδικά μετά τις θυσίες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι πολίτες.

Ωστόσο οι εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε, εκτός από το να καταδείξουν την πρόθεση του πρωθυπουργού να «περάσει» μια νέα πολιτική ηθική και κουλτούρα στα στελέχη του, αποτελούν κομβικό σημείο για την πορεία της κυβέρνησης και για ένα ακόμη λόγο. Το κυβερνητικό καράβι ξεπέρασε τους δύσκολους σκοπέλους που είχε μπροστά του και μπήκε πλέον σε νερά που τώρα χαρτογραφούνται.

Το ανοικτό παράθυρο που άφησε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε για νέο «κούρεμα» του χρέους με έμμεσο τρόπο το 2014 και οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης οι επαφές που ξεκινά η ελληνική πλευρά με τις ΗΠΑ, με την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών αύριο, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά - Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο, μπορούν να οδηγήσουν σε νέα δεδομένα, που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρον.

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να αλλάξει η οικονομική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας με κεντρικό άξονα τη μείωση της φορολογίας, εκτός από το προφανές που είναι η στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης από ισχυρούς συμμάχους στο εξωτερικό.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/254828/apo-tis-korwnes-ths-antidrashs-sta-hxhra-nai-oi-boyleytes-ths-nd#ixzz2ZZ7Gq2dQ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ