2013-07-21 07:38:13
Φωτογραφία για Η κραυγή αγωνίας ενός διπλωμάτη
Του Αχιλλεα Παπαρσενου*

Αλέξανδρος Μαλλιάς

«Η άλλη κρίση: H μαρτυρία ενός πρέσβη»

Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2013, σελ. 304

Το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά «Η άλλη κρίση: Η μαρτυρία ενός πρέσβη», δεν αποτελεί τα απομνημονεύματα από τη διπλωματική σταδιοδρομία του. Οι εμπειρίες του από τη θέση του πρέσβη της Ελλάδος στα Σκόπια, στα Τίρανα και ιδίως στην Ουάσιγκτον καθώς και από άλλα διπλωματικά πόστα (1976-2010), σίγουρα θα αποτελέσουν το αντικείμενο ενός επόμενου πονήματος.

Διπλωμάτης της δράσης, που από τις σπουδές του στα οικονομικά έμαθε να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει με επινοητικότητα και μεθοδικότητα, οπλισμένος πάντα με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αναφορές στη σοφία των αρχαίων Ελλήνων, θιασώτης της δημόσιας διπλωματίας, που προβάλλει ακατάπαυστα τις θέσεις της χώρας σε όλα τα κέντρα εξουσίας, ο Αλ. Μαλλιάς διαθέτει άποψη που την εκφράζει με πάθος, λέγει «ενοχλητικές αλήθειες», υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση ενός αδιεξόδου, πασχίζει να αναδείξει αναξιοποίητες δυνατότητες και να καταγράψει χαμένες ευκαιρίες, που στερούν από τη χώρα τον ηγετικό ρόλο που έπαιζε στην ευρύτερη περιοχή πριν από την εκδήλωση της κρίσης.


Στο παρόν βιβλίο, με έξι τμήματα που σχολιάζονται από διακεκριμένους αναλυτές εξωτερικής πολιτικής και δημοσιογράφους, ο συγγραφέας καταγράφει προσωπικές αγωνίες για την πορεία της χώρας και τις αξίες που σημάδεψαν την προσωπικότητά του στην υπηρεσία της πατρίδας. Το πρώτο μέρος («Η Ελλάδα της παρακμής στην Ευρώπη της κρίσης») περιλαμβάνει μια προσωπική εξομολόγηση, μία συναισθηματικά φορτισμένη εξιστόρηση μέχρι την ένταξη στο διπλωματικό σώμα το 1976, με επίκεντρο το φοιτητικό κίνημα κατά της χούντας και την αντιδικτατορική δράση στην Ευρώπη, καθώς και την πίστη του σε μία Ευρώπη που πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες των ανθρωπιστικών αξιών. Στα άλλα πέντε τμήματα του βιβλίου καταχωρίζονται ομιλίες και άρθρα για εθνικά θέματα και προβληματισμοί για τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Επικεντρώνεται κυρίως στη βαλκανική πολιτική, της οποίας θεωρείται ειδήμων par excellence. Ταξιδεύοντας συχνά στα Βαλκάνια και διατηρώντας τακτική επαφή με πρόσωπα και πράγματα θλίβεται από την εικόνα μιας Ελλάδας «χωρίς κύρος, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια». Ασκεί πολλές φορές σκληρή κριτική (όπως στον χειρισμό της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις με τόλμη και ειλικρίνεια, με έκδηλη πάντως την πικρία του για την απουσία πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδος, καθώς διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στη ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας την κρίση που ταλανίζει τη χώρα, χωρίς να αποφεύγει την ενδοσκόπηση και την αυτοκριτική, δεν κρύβει την οργή του για το παρόν και την απαισιοδοξία του για το μέλλον, ενώ θεωρεί αναγκαία την ανάληψη της ευθύνης από την πολιτική ελίτ για την παρακμή στην οποία οδήγησε τη χώρα, ώστε να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαιοσύνης. Από την ανάλυσή του λείπει πάντως ένας «οδικός χάρτης» για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση. Το βιβλίο είναι κραυγή αγωνίας ενός αφοσιωμένου ευρωπαϊστή και ενός προοδευτικού δημόσιου λειτουργού, που δεν μπορεί να συμβιβασθεί με την απαξίωση που βιώνει η πατρίδα του.

* Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος συνυπηρέτησε με τον πρέσβη Αλ. Μαλλιά στην Ουάσιγκτον ως προϊστάμενος του Γρ. Τύπου και Επικοινωνίας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ