2013-07-21 19:08:47
Φωτογραφία για Η ατζέντα έχει μόνο φυσικό αέριο για την Αγκυρα
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Αγκυρα επικεντρώνει τους πολιτικούς και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της στο θέμα του φυσικού αερίου της Κύπρου και τους τρόπους εμπλοκής της και σε δεύτερη μοίρα θέτει τις διεργασίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρασκηνιακά οι Τούρκοι επιχειρούν να διαμορφώσουν από τη μια συμμαχίες και από την άλλη να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συμμετοχή τους στο φυσικό αέριο που θα αξιοποιηθεί από την κυπριακή ΑΟΖ, με τρόπο που να μην επηρεάζονται οι ευρύτεροι σχεδιασμοί τους στην περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα σενάρια που διαμορφώνονται αφορούν κυρίως τη μεταφορά του αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς. Οι Τούρκοι συζητούν το θέμα αυτό παρασκηνιακά και φαίνεται πως το μήνυμά τους έχει φτάσει μέχρι και το Ισραήλ, στο οποίο επενδύουν -παρά τις διαφορές τους- ώστε να εκπληρώσουν το σενάριο αυτό.


Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι διαδικασίες από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν, ενώ η εμπλοκή ξένων εταιρειών αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο, στην περίπτωση που επιχειρήσει να επιβάλει τα σχέδιά της. Είναι πρόδηλο πως για την Τουρκία η «κανονική οδός» είναι πως είτε θα διεκδικήσει ρόλο και συμμετοχή διά της επιβολής και του εκφοβισμού είτε θα συνεργασθεί.

Η συνεργασία μπορεί να σημαίνει λύση, μπορεί όμως να παραπέμπει και σε μια ενδιάμεση κατάσταση πραγμάτων, όπως επισήμανε ξένος διπλωμάτης. Να υπάρξει, δηλαδή, μια συμφωνία (Αμμόχωστος-Τύμπου- ευρωτουρκικά) που θα δημιουργήσει κινητικότητα και κλίμα για να προχωρήσουν παράλληλα οι σχεδιασμοί στο θέμα του αερίου. Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το Κυπριακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως εργαλείο και όχημα για τη μεγάλη εικόνα που είναι ο φυσικός πλούτος.

Για το θέμα της Αμμοχώστου είναι σαφές πως οι Τούρκοι, ενώ δεν θέλουν να μπουν σε συζήτηση επί της ουσίας, αφήνουν το θέμα ανοικτό παραπέμποντας, πάντα, στο συνολικό πακέτο της λύσης. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως επικεντρώνονται στο θέμα των υδρογονανθράκων καθώς είναι πρόδηλο πως στα περιφερειακά ζητήματα, κανένας από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας δεν επιβεβαιώθηκε (Συρία, Αίγυπτος, προσέγγιση με Ισραήλ). Συνεπώς είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε με ευρύτερες συμμαχίες, η Τουρκία θα επιχειρήσει να μπει στον χάρτη και να αποκτήσει κέρδη και πλεονεκτήματα στο κεφάλαιο του αερίου.

Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως για την Τουρκία το θέμα της ενέργειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά. Ως εκ τούτου δεν δέχεται αυτό τον σχεδιασμό, το μεγάλο πάρτι της ενέργειας, να τον χαλάσει η Κύπρος. Σε αυτή τη φάση, συντηρεί και το κλίμα έντασης εξαγγέλλοντας την κάθοδο του ερευνητικούς της σκάφους Barbaros, προσεχώς στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Αυτό το όπλο της έντασης θα το χρησιμοποιεί ακολουθώντας τη γνωστή της τακτική. Γνωρίζει, ωστόσο, πως δεν είναι εύκολο από τη ρητορική να περάσει στις πράξεις, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά υπάρχουν ευρύτερα συμφέροντα, που θα αντιδράσουν.

Η Λευκωσία αξιολογώντας τις εξελίξεις εκτιμά πως σιγά-σιγά, η Κύπρος μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη και αναζητά τρόπους αυτό να έχει συνέχεια. Στόχος είναι να αποτελέσει η Κύπρος ενεργειακό κόμβο (Μεσογειακός Διάδρομος). Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζονται για τα βήματα που θα γίνουν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12, θεωρώντας ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν. Ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον και από πλευράς της Ρωσίας, το οποίο φαίνεται πως θα εξετασθεί πολύ σύντομα, καθώς τούτο θα αξιολογηθεί και με πολιτικούς όρους.

Το θέμα της ενέργειας δεν είναι, ωστόσο, μόνο τεχνοκρατικό αλλά πρωτίστως πολιτικό και πολιτικής διαχείρισης.

www.philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ