2013-07-21 20:20:05
Φωτογραφία για Δυτική Eλλάδα: Οι τέσσερις μήνες του «τρόμου»
Για τέσσερις μήνες ο αδίστακτος δραπέτης Μάρκο Κόλα, ο οποίος έπεσε νεκρός τα ξημερώματα από πυρά των αστυνομικών, ύστερα από άγρια συμπλοκή στα βουνά του Σουλίου, είχε γίνει ο «εφιάλτης» της ΕΛ.ΑΣ.

Άριστος γνώστης των επαρχιακών οδών των νομών της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, ο δραπέτης κατάφερνε πάντα να «ξεγλιστρά» από τα χέρια των αστυνομικών, οι οποίοι πολλές φορές είχαν φτάσει μία «ανάσα» από τη σύλληψή του.

Οπλισμένος σαν «αστακός», με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, ήταν αποφασισμένος για μάχη σώμα με σώμα, χωρίς να υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Ο δραπέτης εξάλλου, από το 2010, όταν είχε συλληφθεί για ληστείες τραπεζών είχε αποκαλύψει τις δολοφονικές του προθέσεις. Ο Κόλα τότε, είχε πει στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που τον έπιασαν, πως «είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που με πιάνετε. Την επόμενη φορά ή θα σας σκοτώσω ή θα με σκοτώσετε».

Η απόδραση


Ήταν 22 Μαρτίου του 2013 όταν έντεκα Αλβανοί, ανάμεσά τους και ο Κόλα, απέδρασαν από το σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων σε μια πρωτοφανή «πολεμική» επιχείρηση, με ρίψη 18 χειροβομβίδων και ατελείωτες ριπές από καλάσνικοφ. Εξωτερικά των φυλακών βρέθηκαν έξι κρατήρες που προέκυψαν από τη χρήση επιθετικών χειροβομβίδων, καθώς και 400-500 κάλυκες. Τρεις από τους δραπέτες συνελήφθησαν άμεσα, ενώ ο τέταρτος λίγες μέρες αργότερα. Οι υπόλοιποι επτά συνέχισαν τη δράση τους. Αιματηρό ήταν το πρώτο «τετ α τετ» με τους αστυνομικούς. Στις 29 Μαρτίου οι δραπέτες εισέβαλαν σε ταβέρνα στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών και με την απειλή των όπλων άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη χρήματα και το αυτοκίνητό του, με το οποίο διέφυγαν.

Η δολοφονία της 25χρονης στην Κορινθία

Οι δράστες εντοπίστηκαν ύστερα από αναζητήσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λίγο μετά την Κινέττα. Στην καταδίωξη που ακολούθησε είχε πέσει νεκρή από τα πυρά των αδίστακτων κακοποιών μία 25χρονη κοπέλα. Η σφαίρα από το καλάσνικοφ του ενός από τους δραπέτες χτύπησε στο έδαφος, διαπέρασε το σασί του αυτοκινήτου της, τρύπησε το πίσω κάθισμα και σφηνώθηκε στο στήθος της. Η άτυχη κοπέλα βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Κατευθυνόταν με το όχημα της προς την Κόρινθο και μόλις είχε σχολάσει από τη δουλειά της – εργαζόταν ως βοηθός λογίστρια σε ξενοδοχείο στις Κεχριές. Εντός του αυτοκινήτου επέβαιναν οι Μάρκο Κόλα και Ερμάλ Ντρεμπάτα, καθώς τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ταυτοποιήσει γενετικό υλικό τους.

Στις 18 Απριλίου άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ επιχείρησαν να ελέγξουν λευκό όχημα, μάρκας Citroen Xsara, με κλεμμένες πινακίδες, στη Μάνδρα. Τότε οι επιβαίνοντες σε αυτό άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού. Ήταν το δεύτερο τετ α τετ που είχαν οι αστυνομικοί με τους δραπέτες. Στα χέρια της αστυνομίας ένας από τους δραπέτες. Ένας από τους επικίνδυνους κακοποιούς, ο Ερμάλ Ντρεμπάτα, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, στις 3 Μαΐου, ύστερα από απόπειρα ληστείας σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι.

Ο δράστης εντοπίστηκε λίγο μετά τη ληστεία από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και στην προσπάθειά του να διαφύγει πέταξε εναντίον τους δυο χειροβομβίδες, οι οποίες όμως δεν εξερράγησαν. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν σε μικρή απόσταση και σε έρευνα που έγινε επάνω του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι και μια ακόμη χειροβομβίδα.

Ο άδικος χαμός του αστυνομικού

Ακόμα μία… συνάντηση των κακοποιών με τους αστυνομικούς βάφτηκε με αίμα. Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου ο Κόλα και τέσσερις συνεργοί του έστησαν ενέδρα σε αστυνομικούς στο Δίστομο Βοιωτίας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 37χρονο υπαρχιφύλακα, αφοπλίζοντας και δύο αστυνομικούς. Θύμα της δολοφονικής επίθεσης είναι ο υπαρχιφύλακας Γεώργιος Ανδριτσόπουλος, παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών με σύζυγο έγκυο στο τρίτο τους παιδί, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφάλειας Λιβαδειάς.

Στην αστυνομία σήμανε συναγερμός όταν έφτασε πληροφορία που ανέφερε ότι στην περιοχή του Διστόμου κινούνταν κάποια ύποπτα άτομα, γι αυτό έσπευσαν εκεί αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία, στο πλαίσιο της επιφυλακής για τις κλοπές αυτοκινήτων. Στο σημείο μετέβη αρχικά ένα συμβατικό όχημα, με τρεις αστυνομικούς. Ενώ στάθμευαν το όχημα, εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά πέντε άτομα, που ήταν κρυμμένα σε παρακείμενο αλσύλλιο, και με την απειλή πολεμικών όπλων καλάσνικοφ τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν τον υπηρεσιακό τους εξοπλισμό (τρία αλεξίσφαιρα γιλέκα, τρία πιστόλια και ένα πολεμικό τυφέκιο G 3-A3).

Την ώρα εκείνη κατέφθασε στο σημείο και δεύτερο συμβατικό όχημα με δύο αστυνομικούς. Οι πρώτοι συνάδελφοί τους προσπάθησαν να τους προειδοποιήσουν, φωνάζοντας: «Προσέξτε, είναι παγίδα», αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Ο ένας από τους κακοποιούς πυροβόλησε εναντίον τους με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός, ο 37χρονος υπαρχιφύλακας, στον δεξιό μηρό. Αμέσως μετά πυροβόλησε ακόμα μια φορά τον δεύτερο αστυνομικό, ο οποίος όμως πρόφτασε και καλύφθηκε πίσω από μάνδρα. Ο υπαρχιφύλακας διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ακατάσχετη αιμορραγία.

Νεκροί θείος και ανηψιός

Δύο από τους πέντε δραπέτες -θείος και ανιψιός- έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες αστυνομικών των ΕΚΑΜ, στις 2 Ιουλίου, στην ορεινή περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για τους Έντισον Λίκα ή Σινάνι, 25 ετών, ο οποίος ήταν ένας από τους 11 που κατάφεραν να αποδράσουν κατά την επίθεση στις φυλακές Τρικάλων το Μάρτιο του 2013 και τον Κουιτίμ ή Φλαμούρ Λίκα ή Σινάνι, 39 ή 38 ή 36 ετών, ο οποίος διώκεται με σωρεία διωκτικών εγγράφων και είναι δραπέτης από τις 25 Μαρτίου του 2006 της Δικαστικής Φυλακής Λάρισας.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα σε μια χαράδρα, από όπου επιχείρησαν να περάσουν οι δύο Αλβανοί, τους προσέγγισαν και τους κάλεσαν να παραδοθούν, πλην όμως αυτοί δεν συμμορφώθηκαν και πυροβόλησαν επανειλημμένα κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

Το… τέλος του Κόλα

Σήμερα τα ξημερώματα έπεσε η αυλαία και για τον Μάρκο Κόλα, ο οποίος θεωρείτο αρχηγός της συμμορίας. Τραυματίστηκε θανάσιμα στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας, στη συμβολή του ποταμού Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο, ύστερα από συμπλοκή με αστυνομικούς που έγινε έξω από το χωριό Βροσίνα. Ο συνεργός του, Ιλίρ Κούπα, κατάφερε να ξεφύγει.

Πηγή: newspost
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Gotha: Cydia tweak new
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Gotha: Cydia tweak new
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ