2013-07-23 11:03:02
Φωτογραφία για Τι πραγματικά συμβαίνει στην Forthnet
Του Σταμάτη Ζαχαρού 

Μια επενδυτική ευκαιρία που σχετίζεται με τη δυνατότητα «μπλοκαρίσματος» οποιαδήποτε μετοχικής αλλαγής θα επιχειρούνταν στην εταιρεία Forthnet αποτέλεσε το... έναυσμα για την εξαγορά του πακέτου μετοχών της εισηγμένης. Ειδικότερα, Κύπριοι επενδυτές, προχώρησαν στην απόκτηση ποσοστού 27,04% της Forthnet μέσω διαφόρων συνδεδεμένων εταιρειών. Στόχος είναι να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών, καθώς φαίνεται ότι η Forthnet παρά τον υψηλότατο δανεισμό της αποτελεί αυτή τη στιγμή πολύφερνη νύφη. Σύμβουλος των επενδυτών είναι η εταιρεία Milos συμφερόντων Σωκράτη Κομινάκη, πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά την εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών καθώς έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος στην Vodafone και στη συνέχεια CEO της Wind Hellas. Ιδίως στην τελευταία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετοχικές εξελίξεις που συνέβησαν μετά την αποχώρηση των Ιταλών.


Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν δείξει μέχρι τώρα τουλάχιστον τρείς εταιρείες. Δύο εξ’ αυτών είναι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που διαβλέπουν ισχυρές συνέργειες με τη Forthnet ενώ τρίτος ενδιαφερόμενος είναι το επενδυτικό κεφάλαιο Third Point που έχει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις ενδιαφερόμενους έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες και σύμφωνα με πρόσωπο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε τελικό στάδιο με μία εκ των τριών.

Γρίφος βέβαια παραμένει ο ρόλος των Αράβων μετόχων της Forthnet (Emirates International Telecommunications) που ελέγχουν ποσοστό 40,07%. Οι Άραβες έχουν φθάσει αρκετές φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ουδέποτε ευοδώθηκαν. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια και οι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν σημαντική χρηματοδοτική ικανότητα που μπορεί να πείσει τους μετόχους με το μεγαλύτερο ποσοστό.

Αυτό που φαίνεται ωστόσο να έπεισε τους επενδυτές ότι η απόκτηση του ¼ του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet δεν είναι μόνο η διαπραγματευτική ισχύς που τους προσφέρει η δυνατότητα να μπλοκάρουν οποιαδήποτε εξέλιξη. Σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν καλά την αγορά τηλεπικοινωνιών, η Forthnet κερδίζει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους υπόλοιπους «εναλλακτικούς» ανταγωνιστές σαν αποτέλεσμα της διαφοροποίησης του προϊόντος της. Μόνο η Forthnet και ο ΟΤΕ μπορούν αυτή τη στιγμή να προσφέρουν πακέτο τηλεπικοινωνιών που περιλαμβάνει και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και αυτό φαίνεται να είναι το νέο trend της αγοράς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία εγγράφει σχεδόν 1000 συνδρομητές την ημέρα και θεωρούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς οι καταναλωτές δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τη συνδυαστική υπηρεσία ενώ οι ανταγωνιστές είναι δύσκολο να ακολουθήσουν. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι οι μετοχικές εξελίξεις στην Forthnet συνέβησαν μερικά μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ανανέωση του συμβολαίου για τα δικαιώματα της superleague που αποτελεί (μαζί με δικαιώματα επιλεγμένων τηλεοπτικών studios) την αιχμή του δόρατος για το τηλεοπτικό προϊόν της nova.

Επιπλέον θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα υπάρξουν και εξελίξεις σχετικά με τον υψηλό δανεισμό της εταιρείας. Η έλευση ενός νέου μετόχους θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που φαίνεται να είναι δεκτικές σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης, βλέποντας και αυτές ευοίωνο το μέλλον της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ