2013-07-27 05:46:04
Φωτογραφία για Ομιλία Αρναουτάκη στα εγκαίνια της αγροτικής έκθεσης κρητικών προϊόντων
Από το Γραφείο Τύπου

Σας καλωσορίζω στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2013, στη γιορτή των... κρητικών ποιοτικών προϊόντων του νησιού μας, που αγκαλιάστηκε από όλη την Κρήτη και έγινε ένας πετυχημένος θεσμός, ο οποίος διοργανώνεται για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά.

Ο Αγροτικός Αύγουστος αποτελεί μια σημαντική έκθεση για την οικονομία της Κρήτης.

Είναι μια έκθεση θεσμός για τον αγροτικό τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους διοργανωτές, για την άρτια οργάνωση και παρουσίαση του εκθεσιακού υλικού.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει εκθεσιακά γεγονότα που αναβαθμίζουν και προβάλλουν την Κρήτη, με ιδιαίτερη μάλιστα ευαισθησία στις αγροτικές – τουριστικές εκθέσεις.

Στόχος μας είναι η συμμετοχή στην προβολή και προώθηση των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας αλλά και του τουρισμού μας τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στους εκπροσώπους της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς.


Όλοι μας βιώνουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων μας, προκειμένου να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες.

Όμως σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευόμενες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας και του κρητικού τουρισμού.

Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά μπροστά στην εθνική προσπάθεια και να πρωτοπορήσει.

Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο.

Η Περιφέρεια Κρήτης ήδη βρίσκεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες, συντονισμένες δράσεις και με αποκλειστικό σημείο αναφοράς την συλλογική ωφέλεια, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εμπόρους.

Στόχος μας στην Περιφέρειας Κρήτης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, η ποιοτική – βιολογική γεωργία και η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών

μας πόρων, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, η εκπαίδευση των αγροτών, η σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, η προβολή και προώθηση των αγροτικών μας ποιοτικών προϊόντων και της κρητικής κουζίνας και διατροφής.

Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν.

Ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο τα κρητικά προϊόντα αλλά και οι τουριστικές μας υπηρεσίες πρέπει να καταλαμβάνουν τη θέση που τους αρμόζει.

Σημαντική επιδίωξη μας είναι τα προϊόντα και ο τουρισμός της Κρήτης να αποκτήσουν τη δική τους ονομασία, τα δικά τους διακριτικά.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην καθιέρωση της εμπορικής ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για την αναγνώριση και πιστοποίηση των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας στο εξωτερικό.

Βασική παράμετρος της προσπάθειας σαφώς αποτελούν τα Κρητικά αγροτικά προϊόντα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες στήριξης και προβολής της πλέον διάσημης Κρητικής κουζίνας.

Στο σημείο αυτό να σας αναφέρω ότι έχουμε αποφασίσει το 2014 θα ανακηρυχθεί από την Περιφέρεια Κρήτης έτος Κρητικής Διατροφής.

Για εμάς, στην Περιφέρεια Κρήτης, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα διασύνδεσης του Πρωτογενούς και του Τουριστικού τομέα.

Το μέλλον του αγροτικού και τουριστικού τομέα στο νησί μας, εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια μεριά να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την άλλη, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει κάθε υγιή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Από την Πολιτεία θέλουμε να είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πως είμαστε δίπλα σας.

Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις εσάς, την κινητήρια δύναμη της οικονομίας του νησιού μας, της οικονομίας της Κρήτης. Έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές επιδιώξεις, κοινά οράματα για το μέλλον μας, για το μέλλον της Κρήτης. Όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, εκεί που μας αρμόζει.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τη διοργάνωση του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 με την προσδοκία μιας επιτυχούς έκθεσης τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τους διοργανωτές και εκθέτες της.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ