2013-07-30 02:46:03
Φωτογραφία για Ολοκληρώνεται η πενταετής θητεία της κυβέρνησης του Βέρνερ Φάιμαν
Μπορεί να προγραμματίζονται για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δύο ακόμη συνεδριάσεις του, ωστόσο το... υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στην Αυστρία, των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη εβδομάδα, ήταν ουσιαστικά το τελευταίο της πρώτης κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι ηγέτες των άλλων πολιτικών κομμάτων στη χώρα ήδη ετοιμάζονται – παρά τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες των ημερών αυτών – για τον προεκλογικό αγώνα των επικείμενων αυστριακών βουλευτικών εκλογών σε ακριβώς δύο μήνες από σήμερα, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος διαλύθηκε μόλις δεκαοκτώ μήνες από το σχηματισμό του, ο τωρινός παρέμεινε στην εξουσία ολόκληρη τη θητεία της αυστριακής Βουλής, που είναι πλέον πενταετής, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008.


Αυτή η πρώτη στην ιστορία πενταετής θητεία της αυστριακής Βουλής, επισκιάστηκε στην έναρξή της – και όχι μόνο – από την οικονομική κρίση που, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, έπληξε και την Ευρώπη αλλά λιγότερο την Αυστρία, καθώς η νεόκοπη τότε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος που ορκίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2008, φρόντισε από την αρχή να «λάβει τα μέτρα» της, ψηφίζοντας σε μικρό διάστημα δύο πακέτα αναθέρμανσης της οικονομίας και μια φορολογική μεταρρύθμιση.

Στην κορυφή των θετικών του απολογισμού της κυβέρνησης βρίσκεται η επιτυχής αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Αυστρία με μέτρα τα οποία απέδωσαν, όπως και η μείωση της ανεργίας, που βρίσκεται στο 4,9% κι είναι εδώ και χρόνια η μικρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χαμηλότερη απ' ό,τι πριν το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και της ανεργίας των νέων, το ποσοστό της οποίας μπόρεσε να κρατηθεί σε μονοψήφιο αριθμό.

Παρά τις γενικότερα αντίξοες συνθήκες, υπήρξε δυνατή η υλοποίηση από την κυβέρνηση μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως η ίδια επισημαίνει, συμβάλλουν σε μεγαλύτερη σταθερότητα, σε περισσότερο εκσυγχρονισμό και σε δικαιότερες συνθήκες στη χώρα.

Ως παραδείγματα παρατίθενται η κοινωνικά σταθμισμένη εξυγίανση του προϋπολογισμού, η δικαιότερη κατανομή των φόρων ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία, η εγγύηση της αξίας των συντάξεων, η μεγαλύτερη επένδυση στους τομείς της γνώσης, της παιδείας, του περιβάλλοντος και της έρευνας.

Πρόοδος φέρεται να υπήρξε στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας, αλλά και της ξενοφοβίας και ρατσισμού, όπου, ειδικότερα οι Σοσιαλδημοκράτες καταφέρονται εναντίον της υποκίνησης και υποδαυλισμού φανατικών συμπεριφορών, που, όπως τονίζουν, δεν έχουν θέση στην Αυστρία.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στη Βιέννη, κατά την πενταετή θητεία της, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εκπληρώσει τις δύο κυριότερες προσδοκίες, δηλαδή την αποφυγή εσωτερικής αντιπαράθεσης - η οποία χαρακτήριζε τον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό» και οδήγησε τελικά στην πρόωρη διάλυσή του – και την μερική επανάκτηση της εμπιστοσύνης του πληθυσμού.

Επιπλέον ο επικεφαλής της, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, κατέγραψε και προσωπική επιτυχία καθώς ο εταίρος του, το Λαϊκό Κόμμα, άλλαξε σε αυτό το διάστημα δύο αρχηγούς, στην αρχή τον Βίλχελμ Μόλτερερ που είχε χάσει τις εκλογές του 2008 και αργότερα, για λόγους υγείας, τον Γιόζεφ Πρελ, τον οποίο διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 2011 ο μέχρι σήμερα αρχηγός του Μίχαελ Σπίντελεγκερ που είναι αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση και ο οποίος στις επικείμενες εκλογές διεκδικεί για το κόμμα του την πρώτη θέση από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να παραμένει σταθερά πρώτο με ποσοστό 27%, έναντι 24% του Λαϊκού Κόμματος και να ακολουθούν το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 18% και το Κόμμα των Πρασίνων με 14%. Στην πέμπτη θέση εμφανίζεται το νεόκοπο κόμμα Ομάδα Στρόναχ του δισεκατομμυριούχου Αυστρο-Καναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ με 10%, ενώ το δεύτερο ακροδεξιό και εθνικιστικό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας φέρεται να μην ξεπερνά το όριο του 5% και να παραμένει εκτός της επόμενης Βουλής.

Η απερχόμενη αυστριακή κυβέρνηση διαθέτει συνολικά δεκαοκτώ μέλη, κατά δύο λιγότερα απ' ό,τι η προηγούμενη, και σε αυτή οι κυβερνητικές θέσεις έχουν κατανεμηθεί ισάριθμα ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία διαθέτουν από επτά υπουργεία και από δύο υφυπουργεία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ