2013-07-30 02:49:04
Φωτογραφία για Φιλικός διακανονισμός ΕΕ - Κίνας
Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ υπερασπίστηκε χθες τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την κυβέρνηση της Κίνας για να διευθετηθεί η διμερής διένεξη όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες, υποστηρίζοντας ότι αποκαθιστά την ζημία που προκαλούσε η μαζική διάθεση τέτοιων κινεζικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές –που οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν ως ντάμπινγκ απειλώντας να επιβάλλουν υψηλούς δασμούς–, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση των αναγκαίων για τις ευρωπαϊκές αγορές εισαγωγών.

«Άκουσα μερικές φωνές που επιχειρηματολογούν ότι ενδώσαμε στην Κίνα και ότι αυτή η συμφωνία θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής ηλιακών συλλεκτών. Διαφωνώ», δήλωσε ο Κάρελ ντε Χουχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ θεωρεί πως η Κίνα, η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση ηλιακών συλλεκτών και συναφών προϊόντων, μείωνε αθέμιτα τις τιμές. Η απόφαση των Βρυξελλών να αναλάβει δράση για αυτό είχε προκαλέσει φόβους περί ξεσπάσματος εμπορικού πολέμου. Όμως το Σάββατο ο Ντε Χουχτ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε ένας «φιλικός διακανονισμός» της διένεξης αυτής, 10 ημέρες πριν η ΕΕ επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά φωτοβολταϊκά.


«Πιστεύω ότι με αυτή τη λύση θα επουλωθεί το τραύμα που υφίστατο η ευρωπαϊκή βιομηχανία», είπε ο Ντε Χουχτ. Ο επίτροπος υποστήριξε ότι η συμφωνία θα αποτρέψει το να προκύψουν «ελλείψεις» στην ευρωπαϊκή αγορά και δεν θα πλήξει τις προσπάθειες και τις «φιλοδοξίες να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» από μέρους της ΕΕ.

Οι κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών στην Ευρώπη δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι την ζήτηση. Παρ' όλ' αυτά, η ProSun, η ένωση των κατασκευαστών ηλιακών συλλεκτών στην ΕΕ, απείλησε να αμφισβητήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τους όρους της διευθέτησης "σκάνδαλο" και προϊόν κινεζικών εκβιασμών.

«Δεν νομίζω ότι στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο», αντέτεινε ο Ντε Χουχτ. Η συμφωνία που πέτυχε ο Επίτροπος ορίζει μια ελάχιστη τιμή και ένα όριο εξαγωγών στην ΕΕ – που δεν μπορούν να ξεπερνούν το 70% της κινεζικής παραγωγής ως και το τέλος του 2015 τουλάχιστον.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, η ελάχιστη τιμή θα είναι 56 λεπτά του ευρώ ανά βατ, ενώ οι εξαγωγές των εταιρειών που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία θα περιοριστούν στα 7 γιγαβάτ το χρόνο.

Όσες κινεζικές εταιρείες δεν υπαχθούν στη συμφωνία αυτή θα κληθούν να καταβάλλουν τους τιμωρητικούς δασμούς στους ηλιακούς συλλέκτες τους.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους επιτρόπους και τα 28 κράτη-μέλη. Οι επίτροποι αναμένεται να εξετάσουν το ζήτημα την Παρασκευή και τα κράτη μέλη πριν από το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξαπλωμένη σε αιώρα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ξαπλωμένη σε αιώρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ