2013-07-30 10:07:03
Φωτογραφία για Χανιά: Τα πρώτα ιατρεία για ενήλικες αλκοολικούς αλλά και για εφήβους με εξαρτήσεις
Μαθητες μεταξύ 12-15 χρόνων, παραδέχονται ότι πίνουν ποτά μια με δυο φορές την εβδομάδα θεωρώντας το μάλιστα φυσιολογικό για τη διασκέδασή τους.

Μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης ακόμα και στα 10 τους χρόνια!

Ενήλικες της διπλανής πόρτας "γκρεμίζουν" τη ζωή τους μέσα από την κατάχρηση του αλκοόλ. Θα παραδεχτούν τα πάντα, εκτός από το ότι είναι αλκοολικοί.

Αν όλα αυτά σας μοιάζουν μονο αριθμοί και λόγια τότε το πρώτο αλκοολογικό ιατρείο και το πρώτο ιατρείο εφήβων στα Χανιά, δεν θα ήταν γεμάτα από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας τους.

Ιατρείο εφήβων που έχουν πρόβλημα με εξαρτησιογόνες ουσίες

Κάνναβη, χάπια, ηρωίνη

Η χρήση κάνναβης είναι τόσο διαδεδομένη που γίνεται ακόμα και στα σχολεία αντικαθιστώντας το "τσιγάρο στις τουαλέτες".

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η ψυχίατρος Ν. Σκουλάκη: "Στα ελληνικά σχολεία, πάνω από το 30% των μαθητών, θεωρεί ότι η χρήση κάνναβης δεν είναι επικίνδυνη και ότι είναι φυσικό προϊόν. Η κατάσταση στα σχολεία έχει ξεφύγει. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και πιο μικρών παιδιών, ηλικίας 10 χρόνων που κάνουν κάνναβη."


Σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο, αν ψάχνεται ένα παιδί είναι εξαιρετικά εύκολο να βρει κάνναβη, χάπια και όποια άλλη ουσία θελήσει

Τα παιδιά έχουν την εντύπωση ότι η κάνναβη και το τσιγάρο είναι το ίδιο. "Δεν έχουν καταλάβει ότι το 90% των χρηστών ναρκωτικών, έχει αρχίσει τη χρήση με κάνναβη. Δεν ξέρουν ότι είναι συνθετικό προϊόν ότι παρασκευάζεται στο εργαστήριο και περιέχει ένα σωρό άλλες ουσίες μέσα", συμπληρώνει η κα Σκουλάκη.

Αλκοόλ

Κάθε εδβομάδα υπάρχουν παιδιά που τα πάνε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, έχοντας χάσει τις αισθήσεις τους και έχοντας πάθει τοξίκωση από το υπερβολικό αλκοόλ.

"Η κατάχρηση αλκοόλ έχει αυξηθεί σε μαθητές γυμνασίου, μεταξύ 12-15 χρόνων, οι οποίοι θα πιούν ποτέ 1-2 φορές κάθε εβδομάδα κατά τη βραδυνή του έξοδο και το θεωρούν φυσιολογικό στο πλαίσιο της διασκέδασης. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά και δεν κοινοποιούνται όλα " τονίζει η κα Σκουλάκη.

Όταν φτάσει ένα παιδί με τοξίκωση στο νοσοκομείο, η οικογένεια, σύμφωνα με την κα Σκουλάκη δεν πρέπει να το θεωρήσει απλό περιστατικό ή να το προσπεράσει.

Αλκοολογικό ιατρείο

Δεκάδες Χανιώτες και όχι μόνο έχουν ζητήσει αυτό τον πρώτο μήνα λειτουργίας, βοήθεια στο αλκοολογικό ιατρείο.

Άνθρωποι που έχουν αρχίσει να καταστρέφουν ένα, ένα τα κομμάτια της ζωής τους, λόγω της κατάχρησης αλκοόλ.

Είναι αυτοί που πίνουν επειδή το χρειάζονται, το έχουν ανάγκη δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλιώς. Στην πλειοψηφία τους είναι άντρες.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Χρυσούλα Λούπη, πίσω από την ασθένεια του αλκοολισμού κρύβεται κάτι άλλο πχ. κατάθλιψη, μια αγχώδης διαταραχή, της οποίας τα συμπτώματα προσπαθεί ο άνθρωπος να καταλαγιάσει με το αλκοόλ.

"Η διάγνωση του αλκοολισμού, είναι δεύτερη. Η πρώτη είναι κάποια άλλη που δεν φαίνεται γιατί την πνίγουν στο αλκοόλ. Ο ίδιος ο αλκοολικός δέχεται πιο εύκολα ότι έχει πρόβλημα κατάθλιψης παρά ότι έχει πρόβλημα αλκοολισμού" τονίζει η κα. Λούπη.

Οι περισσότεροι βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία και όλοι πλέον ανασφάλιστοι, άνεργοι.

"Ένας άνεργος, σχεδόν άστεγος, με χρέη, που δεν μπορεί να ταϊσει τα παιδιά του, το τελευταίο που το νοιάζει είναι να κόψει το αλκοόλ, γιατί μόνο με αυτό ησυχάζει λιγάκι για να κοιμηθεί. Δεν σκέφτεται. Δηλαδή, από τη μια δουλεύουμε ενάντια στην αρρώστια αυτή, από την άλλη οι συνθήκες δουλεύουν ενάντια σε εμάς".

Στο δρομο για τη λύση

Τόσο το ιατρείο εφήβων με πρόβλημα οποιασδήποτε εξάρτησης, όσο και το αλκοολογικό ιατρείο για ενήλικες, λειτουργούν μόλις ένα μήνα στα Χανιά, στο πλαίσιο των δομών του ΟΚΑΝΑ.

Χανιώτες και όχι μόνο έχουν απευθυνθεί στα ιατρεία, ανακαλύπτοντας ότι η λύση είναι εκεί, αρκεί να δεχτούν το πρόβλημα και να κάνουν κάτι γι' αυτό.

Αρχικά γίνεται κλινική εξέταση για να διαπιστωθεί τι βλάβες έχει προκαλέσει οργανικά η εξάρτηση και στη συνέχεια με την κατάλληλη αγωγή, τη σωστή αντιμετώπιση και την ψυχολογική υποστήριξη, δίνεται διέξοδος.

Τα δυο ιατρεία λειτουργούν κάθε Τρίτη και Τετάρτη και τα ραντεβού κλείνονται τηλεφωνικά στον αριθμό 2821344225.
flashnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ