2013-07-30 11:32:07
Φωτογραφία για Μέχρι τα τέλη του έτους αποκρατικοποιούνται Άραξος και Μαρίνα Πατρών - Aγώνας δρόμου για τις αποκρατικοποιήσεις
Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση αφού η μνημονιακή της υποχρέωση για να λάβει τη δόση του Οκτωβρίου είναι η άμεση αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Το χρονοδιάγραμμα πλέον γίνεται ασφυκτικό καθώς οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων δεν σταματούν εκεί, καθώς το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξυγίανση και πώληση των ΕΛΤΑ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 μπαίνουν οι παραχωρήσεις των μεγάλων λιμανιών, που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.

Ηδη η Κομισιόν έχει βγάλει κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα αφού συνεχώς γίνονται αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα αρκετών διαγωνισμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ θα υποβληθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 αντί για το τρίτο τρίμηνο, ενώ για το τρίτο τρίμηνο έχει μετατεθεί και η έναρξη διαδικασίας πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο στην «Αερολιμήν Αθηνών».


Οπως αναφέρει και το euro2day για το πρώτο τρίμηνο του 2014 μετατίθεται ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΤΑ τα οποία επίσης θα περάσουν από διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα το φθινόπωρο του 2014 μετατίθεται η κατάθεση προσφορών για την ΕΥΔΑΠ, ενώ για τον επόμενο χρόνο πάει και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις ο διαγωνισμός για την Εγνατία επρόκειτο να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά την παραχώρηση των μεγάλων λιμανιών, που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει προκήρυξη κάποιων διαγωνισμών το φθινόπωρο, με υποβολή προσφορών στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε υποστηρίξει πως μέσω των ΟΛΠ και ΟΛΘ θα αναπλήρωνε το ναυάγιο στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

Πάντως ο εκτροχιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνεται και στην έκθεση της Κομισιόν, όπου καταγράφεται ότι ένας στους τρεις διαγωνισμούς έχει καθυστερήσει. Κι όμως, η Κομισιόν βάζει τον στόχο για έσοδα το 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ολο το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

Πριν από μία εβδομάδα με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε το σπάσιμο της ΔΕΗ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και την διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ επικαλείται τις ανάγκες προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης, δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εν όψει «των σχετικών ανακοινώσεων και συμφωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας».

Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ. Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στη πρώτη φάση προβλέπει την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πωλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ