2013-07-30 20:27:19
Φωτογραφία για Στην Ιντραλότ για 12 χρόνια τα κρατικά λαχεία - Διαφώνησε με την απόφαση και παραιτήθηκε στέλεχος του ΟΠΑΠ
Υπεγράφη, από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρία «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ», η σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για χρονική περίοδο 12 ετών.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα συνολικά οικονομικά ανταλλάγματα για το Δημόσιο θα ανέλθουν (για τη 12ετία) σε τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται η εφάπαξ καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε μετρητά, και ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για το Δημόσιο ύψους 580 εκατ. ευρώ (για τη 12ετία).

Η σύμβαση παραχώρησης έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα εισαχθεί άμεσα προς κύρωση από τη Βουλή, ενώ τελεί υπό την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου.

Σημειώνεται, ότι στην εταιρία «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» συμμετέχουν οι εταιρείες OPAP Investment Limited (67%), Intralot Lotteries Limited (16,5%) και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l (16,5%).


Ωστόσο, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του οικονομικού site Capital:

η παραχώρησης της 12ετούς άδειας διαχείρισης και λειτουργίας των Κρατικών Λαχείων στην Intralot "σημαδεύεται" από την άρνηση ανώτερου στελέχους της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΠΑΠ και καθ΄ύλην αρμόδιου την τελευταία διετία για το οικονομικό σκέλος του συγκεκριμένου project, να συναινέσει στο «καλώς έχειν» και να προσυπογράψει τις συμβάσεις προμηθειών μεταξύ της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» και των μετόχων - βασικών της προμηθευτών, Intralot και SGI."

Σύμφωνα με το Capital. gr "οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν να προσυπογραφούν οι συμβάσεις προμηθειών, κάτι που θα σήμαινε και αποδοχή του συνόλου των όρων που περιέχουν, οδήγησαν τον άνθρωπο - κλειδί για τα οικονομικά των Λαχείων να υποβάλει την παραίτησή του από μέλος του δ.σ. της OPAP Investment (η θυγατρική του Οργανισμού που μετέχει με 67% στην «Ελληνικά Λαχεία», την κοινή δηλαδή εταιρεία των ΟΠΑΠ- Intralot – SGI η οποία ανακηρύχτηκε προσωρινός επιτυχών πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ)."

Tο Capital. gr σημειώνει ότι "στην επιστολή του προς τον κ. Λουρόπουλο, το ανώτερο στέλεχος της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΠΑΠ και μέλος της ομάδας έργου για τα Λαχεία επί διετία, αναφέρει ότι την Παρασκευή 26/7 προσεκλήθη να παρευρεθεί στο δ.σ. της Ελληνικά Λαχεία προκειμένου να εκθέσει την άποψή του για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ.

Σε διακοπή του δ.σ. προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της SGI, αναφέρεται στην επιστολή, του ζητήθηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού να προσυπογράψει τις συμβάσεις προμηθειών, με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει άλλος οικονομικός υπηρεσιακός να τις εγκρίνει, και πρέπει να τις υπογράψεις εσύ». Το αίτημα αυτό προκάλεσε έκπληξη διότι το συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έργου για τα Λαχεία είχε, όπως υποστηρίζει, έχει εκφράσει πολλές φορές αντιρρήσεις για βασικούς όρους των συμβάσεων αλλά και για τη χρονική στιγμή που επελέγη να υπογραφούν. Οι αντιρρήσεις αυτές, είχαν διατυπωθεί, όπως αναφέρεται, τόσο παρουσία των νομικών συμβούλων της εταιρείας, όσο και του κ. Παναγιώτη Πιπή, Προϊστάμενου Διεύθυνσης Στρατηγικής Ανάπτυξης και Επιχειρησιακής Έρευνας.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ