2013-07-30 22:40:20
Φωτογραφία για Δεν έχει αποδώσει το «σταθεροποιητικό πρόγραμμα» στο Αφγανιστάν
Περίπου 47 εκατομμύρια δολάρια έχει δαπανήσει η αμερικανική Υπηρεσία για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) για την εκπόνηση ενός «σταθεροποιητικού προγράμματος» στο Αφγανιστάν, το οποίο ακόμη δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως τονίζεται σε έκθεση κυβερνητικής υπηρεσίας που δημοσιεύεται σήμερα. Το έγγραφο της Γενικής Επιθεώρησης για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar) αναλύει με λεπτομερή τρόπο τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στο εν λόγω πρόγραμμα (το SIKA), που απέβλεπε στην παροχή συνδρομής στις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να αντιστρατευτούν την επιρροή των Ταλιμπάν στις τοπικές κοινωνίες. Η στρατηγική αυτή προέβλεπε παροχή βοήθειας κυρίως για αναπτυξιακά έργα, όπως η βελτίωση των οδικών αρτηριών.

Μολαταύτα, «είναι εντυπωσιακή η διαπίστωση πως, 16 μήνες μετά την δρομολόγησή του, το πρόγραμμα αυτό ακόμη δεν έχει διαθέσει την πρώτη του επιχορήγηση μολονότι ήδη έχουν δαπανηθεί 50 εκατ. δολάρια –δηλαδή το ένα τέταρτο του συνολικού ύψους του προγράμματος– σε διασκέψεις, σε επιθεωρήσεις και άλλες «συναντήσεις εργασίας», κατήγγειλε ο Αμερικανός γενικός επιθεωρητής Τζον Φ. Σόπκο.


«Όλα αυτά (...) έχουν πληρωθεί ακριβά από τους Αμερικανούς φορολογουμένους και τους Αφγανούς», προσέθεσε ο επικεφαλής του Sigar, ενός οργανισμού που είναι επιφορτισμένος να εποπτεύει τον τρόπο που ξοδεύονται τα κονδύλια της αμερικανικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση επέκρινε επίσης «την έλλειψη συμφωνιών με την Αφγανική κυβέρνηση και την ανικανότητα της USAID», ενός οργανισμού που υπάγεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «να ανταποκριθεί στα κρίσιμα σημεία του προγράμματος».

Η ανάπτυξη των τοπικών αυτοδιοικήσεων στο Αφγανιστάν θεωρείται θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα, ιδίως σε ορισμένες περιοχές στα νότια και στα ανατολικά, όπου η παρουσία των Ταλιμπάν είναι έντονη.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ