2013-07-31 11:35:04
Φωτογραφία για Στα 29 του χρόνια ... ούτε 300 ένσημα
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

H μαρτυρία ενός νέου, μόλις 29 ετών, που δεν έχει δουλέψει στη ζωή του ένα χρόνο «μαζεμένο» και είναι και απλήρωτος από τα 5μηνα "-Πως τα βγάζεις πέρα;

-Δύσκολα, πολύ δύσκολα

- Που μένεις;

-Στους γονείς μου, αυτοί με συντηρούν

-Νιώθεις άσχημα;

-Εννοείται

-Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει και την προσωπική σου ζωή

-Σαφώς και την έχει επηρεάσει

-Τι σκέφτεσαι να κάνεις;

- Τί σκέφτομαι να κάνω; Καλή ερώτηση (παύση) αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν ξέρω... ψάχνω να κάτω κάτι δικό μου αλλά είναι δύσκολο θέλει κι αρκετό κεφάλαιο.

-Πως περνάς τη μέρα σου;

-Στο σπίτι, στον υπολογιστή και κανένα καφέ σε σπίτια φίλων πάντα

Πόσο καιρό έχεις να βγεις έξω να διασκεδάσεις, να πας μια βόλτα;

-Έχω να βγω πάρα πολύ καιρό. Περισσότερο από μισό χρόνο


-Πού ψάχνεις για δουλειά;

-Παντού, ότι μπορώ. Δεν έχω την πολυτέλεια της επιλογής

-Παλαιότερα ήσουν επιλεκτικός;

Πριν 2-3 χρόνια ήμουνα επιλεκτικός! Τώρα όχι. Ήθελα να βρω εργασία πάνω στον τομέα μου, βλέπετε στην αρχή.

-Πόσων χρονών είσαι;

-29

-Και πόσα ένσημα έχεις;

-Σχεδόν 300

-Στα 29 σου δηλαδή έχεις δουλέψει - Ούτε ένα χρόνο…."

Αυτή είναι μαρτυρία του Κ.Η. στο MadeinCreta, και αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά που δεν έχει σχέση με τις κομματικές νεολαίες και με την αναρρίχηση που γίνεται μέσα από αυτές, που δεν έχει οικογενειακή περιουσία για να διαχειριστεί, που δεν έχει ούτε στρέμματα για να ασχοληθεί με τη γη ή που πολύ απλά που δεν είχε τύχη - προς το παρόν.

Είναι από τα χιλιάδες ελληνόπουλα στα οποία οι γονείς έδωσαν εφόδια, τη μόρφωσή τους και τα στηρίζουν ακόμα όσο μπορούν.

Είναι επίσης ένας από τους άνεργους επιστήμονες που απασχολήθηκαν στα 5μηνα. Αυτά που θριαμβευτικά ανακοίνωναν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί δυο κυβερνήσεων για τη λύση της ανεργίας.

Περιλαμβάνονται και αυτά στο σενάριο της επιτυχίας αυτής της χώρας και σε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο της ανάπτυξης.

Καμία ανάπτυξη, κανένας οικονομικός δείκτης, καμία δήλωση για διάσωση, ανόρθωση και λοιπά ανυψωτικά δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη σκληρή πραγματικότητα, που άλλοι την ονομάζουν ανεργία και άλλοι τη βιώνουν στο πετσί τους ως ένα αδιέξοδο που επηρεάζει ακόμα και τις πιο όμορφες και απλές απολαύσεις της ζωής.

Και δεν είναι μόνο οι οικογενειάρχες που τραβούν το δικό τους Γολγοθά καθώς έχουνε στόματα να θρέψουν, είναι και οι νέοι.ανεργία 5μηνα 30αρηδες ένσημα Νίκος Τζανάκης Αλληλεγγύη Κρήτης

Όσοι ακόμα δεν έχουν κλείσει τα 30 και δεν μπορούν να χαρούν ούτε μια βόλτα κρατώντας από το χέρι το αγόρι ή το κορίτσι τους.

Που σου μιλάνε για την κατάσταση που βιώνουν και η κοφτή λαλιά τους, που θαρρείς και βγαίνει με δυσκολία από το στόμα, αντιλαλεί στα αυτιά σου.

Η στεναχώρια τους και η απογοήτευσή τους είναι.

Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των 5μηνων συμβάσεων …στο "περίμενε" για την εξόφληση τους ορισμένοι από τους δικαιούχους, περίπου 500 άτομα στην ανατολική Κρήτη.

Με το υπόλοιπο να κυμαίνεται από 100 ως 1200 ευρώ ανά περίπτωση σύμφωνα με το ΕΚΗ.

Όταν ο Κ.Η ήταν μέσα στις προσλήψεις σαφώς και ένιωσε τυχερός. Βρήκε δουλειά στην Ελλάδα έστω για λίγους μήνες και μάλιστα με ασφάλιση! Του είχαν πει ότι θα πληρώνεται ανά μήνα και φυσικά θα του "περνάνε" και τα ένσημα του.

Τα προβλήματα άρχισαν από την αρχή με την τμηματική πληρωμή. Ανά δυο μήνες ένα μισθός.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και ο 29χρονος ... αν θυμάται καλά ... πληρώθηκε τελευταία φορά τον Απρίλιο.

Πνίγομαι και για το 5ευρο

Για κάποιους τα 125 ευρώ που οφείλονται στον κ. Γιώργο Καλυβιανάκη μπορεί να είναι απλά ένα ποσό. Για τον ίδιο είναι μια ολόκληρη περιουσία. Είναι άνεργοι και οι δυο μέσα στο σπίτι.

«Εγώ δεν ξέρω ποιανού είναι το φταίξιμο και δε με ενδιαφέρει κιόλας. Για άλλους τα 125 ευρώ ίσως δεν είναι τίποτα. Για ρωτήστε και εμένα... Με δυο ανέργους μέσα στο σπίτι, με παιδί, νοίκι και άλλα πολλά. Εμένα δεν μου αρέσει που με κοροϊδεύουν. Που με πάνε από μήνα σε μήνα…

Εγώ μίλησα με τον κ. Τζανάκη (πρόεδρος Δ.Σ Αλληλεγγύης Κρήτης) με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο και έδειξε ενδιαφέρον. Δεν είναι προσωπικό το θέμα εμείς θέλουμε τα λεφτά μας».

«Όλοι κιοτέψανε ! Ε... όχι και να τα ακούω κιόλας!»

Το κλίμα πάντως μεταξύ της «Αλληλεγγύης Κρήτης» και των απασχολούμενων στα 5μηνα είναι τεταμένο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Νίκος Τζανάκης, επιθετικός στην αρχή, αγανακτισμένος στη συνέχεια, μιλώντας στο MadeinCreta τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δε θα χάσουν σε καμία περίπτωση τα λεφτά τους, δεν μπορεί όμως με σιγουριά να εγγυηθεί για την εξόφληση τους, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και στη συνήθη κωλυσιεργία των υπουργείων.

«Για την καθυστέρηση φταίνε οι διαδικασίες περάτωσης και περαίωσης του ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε καμία ευθύνη. Πιστεύω ότι θα πληρωθούν ως τις 15 Αυγούστου. Δδενμπορώ να δεσμευθώ όμως στην ημερομηνία. Κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταλαβαίνω απολύτως τους εργαζόμενους. Πιστεύω ότι μια μικρή ομάδα που κάνει φασαρίες και με βρίζει προσωπικά και με διασύρει είναι κατευθυνόμενη. Λες και φταίω εγώ που το υπουργείο είναι ασυνεπές.

Αν ήθελαν τα «μαγκάκια» να αναλαμβάνανε να είναι ο ενδιάμεσος φορέας. Ε όχι να τα ακούω κι από πάνω!

Κάποιοι στο Ηράκλειο κιοτέψανε και δε δέχθηκαν να το υλοποιήσουν, εγώ περίπου εξαναγκάστηκα. Υλοποιήσαμε την κοινωφελή εργασία επειδή κανένας άλλος φορέας δεν έδειξε ενδιαφέρον για την υλοποίηση εξαιτίας της πολυπλοκότητας.

Η «Αλληλεγγύη Κρήτης» έκανε τη δουλειά της, πιο γρήγορα από όλους. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, όμως, τα θέματα του υπουργείου».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ