2013-08-01 12:06:02
Φωτογραφία για Aγρίνιο: Διαστάσεις λαμβάνει η επαιτεία ανηλίκων
Διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της επαιτείας στο Αγρίνιο. Παλιότερα, αποτελούσε συνήθως γνώρισμα Ρομά ή κάποιων περιθωριακών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες είχαν ως σημείο αναφοράς κυρίως τις εισόδους εκκλησιών ή την κεντρική πλατεία. Σήμερα όμως, το φαινόμενο συναντάται όλο και πιο συχνά, σε όλα τα σημεία της πόλης, ενώ δεν έχει απαραίτητα σαφή εθνοτική αναφορά.

Κάποιοι επαίτες σταματούν κόσμο στον δρόμο, ζητώντας λίγα χρήματα ενώ άλλες φορές, εισέρχονται σε καταστήματα.

Κάποιοι άλλοι, αφήνουν σημειώματα με τα οποία εκλιπαρούν για βοήθεια, επάνω στα τραπέζια καφετεριών, συνήθως μαζί με κάποιο αντικείμενο προς πώληση. Τελευταία επανεμφανίστηκαν και τα «παιδιά των φαναριών», τα οποία προσεγγίζουν τα σταματημένα αυτοκίνητα ζητώντας να πλύνουν τα τζάμια του προκειμένου να εισπράξουν κάποιο μικροποσό.

Αυτό ακριβώς είναι το οποίο αποτελεί και το πλέον ανησυχητικό χαρακτηριστικό της επαιτείας, δηλαδή ότι συμμετέχουν πολλά ανήλικα παιδιά. Αυτά τα οποία είναι σε πολύ μικρή ηλικία, συνοδεύουν τις μητέρες τους ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας, επαιτούν τα ίδια. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία, το 2013 είχαμε τη σύλληψη δύο ατόμων στο Αγρίνιο οι οποίοι εξωθούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην επαιτεία.


Η επαιτεία διώκεται ποινικά ως πταισματική παράβαση, σύμφωνα με το άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα. Είναι σαφές ότι σκοπός της νομοθεσία δεν είναι η αυστηρή τιμωρία αυτών τους οποίους η φτώχεια οδήγησε στη ζητιανιά ως μέσο βιοπορισμού. Η έμφαση δίνεται στη δίωξη αυτών οι οποίοι είτε εξωθούν ανηλίκους στην επαιτεία είτε δρουν ως οργανωμένα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών. Αν και βρισκόμαστε λίγο μετά τη μέση της χρονιάς, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 17 παραβάσεις σε βάρος επαιτών στο Αγρίνιο για το 2013. Ενδεικτικά, καμία παράβαση δεν βεβαιώθηκε για ολόκληρο το 2012. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο παρουσιάστηκε ξαφνικά, αλλά ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνεται και απασχολεί αστυνομία και κοινή γνώμη.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα, Αστυνόμο Β’ Χαράλαμπο Σφέτσο, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την εφημερίδα «Συνείδηση»:

Τα αριθμητικά στοιχεία της επαιτείας στην πόλη του Αγρινίου δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διακυμάνσεις από τα συνήθη στοιχεία που καταγράφονται σε αντίστοιχες πόλεις της Χώρας μας.

Ως Αστυνομία επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο εστιάζοντας κυρίως στην ανακάλυψη των δραστών οι οποίοι εξωθούν τα παιδιά στην επαιτεία και πάντοτε μέσω εμπεριστατωμένης έρευνας προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εάν κρύβεται πίσω από αυτό δουλεμπόριο ή εξώθηση στην πορνεία ή οποιασδήποτε άλλου είδους εκμετάλλευση.

Από τη σύλληψη ή τη βεβαίωση της παράβασης και πέρα είναι αρμοδιότητα των δικαστικών Αρχών. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι τόσο η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου όσο και η παραμέληση αποτροπής από επαιτεία θεωρούνται πλημμελήματα και οι ποινές δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρές ενώ η ίδια πράξη της επαιτείας πρόσφατα έγινε πταισματική παράβαση.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι αστυνομικές αρχές συνεργάζονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και με μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντικούς οργανισμούς, ώστε τα παιδιά, που είναι θύματα παρανόμων συμπεριφορών να μεταφέρονται και να διαμένουν εκεί ως ελάχιστη ένδειξη προστασίας».

Κώστας Καρακώστας, από την εφημερίδα «Συνείδηση»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ