2013-08-01 12:30:07
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΑ   Συνομιλίες για πολιτική λύση
Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Ο νέος ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης, της Εθνικής Συμμαχίας για τη Συρία (SNC), Αχμαντ αλ Τζάμπρα, συναίνεσε τελικά, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Ο 44χρονος αρχηγός της φυλής Σαμάρ, πρώην δικηγόρος και μέχρι πρόσφατα εργολάβος κατασκευαστικών έργων, είχε φυλακιστεί δύο φορές μέχρι να εγκαταλείψει τη Συρία και να βρει άσυλο στην Τουρκία.

Ωστόσο, ούτε οι προσωπικές του εμπειρίες από το καθεστώς Ασαντ ούτε και η μέχρι πρόσφατα επικρατούσα άποψη εντός της συριακής αντιπολίτευσης, να μη συμμετάσχει σε διάλογο με την κυβέρνηση, αν δεν αποχωρήσει από την εξουσία ο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον εμπόδισε να εκφράσει τη βούλησή του να εξελιχθεί ο διάλογος για την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Τζάμπρα, ο οποίος δεν δείχνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Γενεύης, δεν έθεσε κανένα προαπαιτούμενο, παρά μόνο να υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο ώστε να μη διαιωνιστούν οι συζητήσεις χωρίς να υπάρξει κατάληξη.


Η στροφή του Σύρου αξιωματούχου, που διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έγινε έπειτα από δυτικές και αραβικές πιέσεις, σε μια συγκυρία που δείχνει όλο και πιο αρνητική για την αντιπολίτευση. Μετά τη στρατηγική ήττα των ανταρτών στο Κουσάιρ, ήρθε η ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο και η αποκαθήλωση των Αδελφών Μουσουλμάνων από την εξουσία για να πλήξει πολιτικά τους Σύρους Αδελφούς Μουσουλμάνους, κύρια συνιστώσα του SNC.

Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι δεν θα παράσχουν όπλα και πυρομαχικά στην αντιπολίτευση, λόγω του φόβου που εκφράζει το Λονδίνο, αλλά και άλλες πρωτεύουσες, πως μπορεί να καταλήξουν σε «λάθος χέρια». Και είναι αυτή η ώσμωση στο πεδίο της μάχης, μέσα στη Συρία, των μετριοπαθών με τους εξτρεμιστές σουνίτες, που κάνει δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της πανσπερμίας των ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης, η οποία τύποις εκφράζεται με ενιαίο κέντρο διοίκησης, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Κάτω από την «ομπρέλα» του FSA πολεμούν δίπλα δίπλα μετριοπαθείς σουνίτες αλλά και εξτρεμιστές, μουσουλμάνοι που παλεύουν για μια δημοκρατική πλουραλιστική Συρία, αλλά και ζηλωτές της τζιχάντ, που επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ένα θεοκρατικό καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η αντιπολίτευση αναγκάστηκε να καταδικάσει δημοσίως τη σφαγή πλέον των 50 κυβερνητικών στρατιωτών, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από ισλαμικές μιλίτσιες έπειτα από μάχη στο χωριό Καν αλ Ασάλ, βόρεια από το Χαλέπι. Ο απομονωμένος θύλακος των αλαουιτών έπεσε στα χέρια των ανταρτών που εκτέλεσαν τους υπερασπιστές του, ενώ άλλοι 100 στρατιώτες έπεσαν νεκροί στη μάχη. Οσο και αν φωνάζει η αντιπολίτευση ότι οι μαχητές που ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα πολέμου δεν ανήκουν στις επίσημες τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), δεν πείθει, καθώς η 9η ταξιαρχία του FSA έσπευσε να πιστωθεί αμέσως την κατάληψη της πόλης. Μόνο μετά τις σφαγές αποκαλύφθηκε ότι, μαζί με τις επίσημες δυνάμεις των ανταρτών, πολέμησαν και οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα στο Ιράκ και το Λεβάντε», οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τρομοκρατική.

Μέσα σε αυτό το θολό σκηνικό, ήρθε χθες και η ανακατάληψη από τα κυβερνητικά στρατεύματα της συνοικίας Χαλντιγέ της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας. Η συνοικία που είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης ελέγχεται πλέον από τον στρατό, που συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με στόχο τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία βρίσκεται πάνω στον στρατηγικής σημασίας διάδρομο μεταξύ της Δαμασκού και της μεσογειακής ακτής, της Λεβαντίνης.

Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευ­σης, Αχμαντ αλ Τζάμπρα, δέχθηκε να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης
efsyn
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΟΚ:  Επεισόδιο Λόρενς - Κάτσε
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΟΚ: Επεισόδιο Λόρενς - Κάτσε
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ