2013-08-01 15:28:03
Φωτογραφία για «Σχέδιο αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αδιέξοδο στις παραδόσεις παραγγελιών, λόγω μη χρηματοδότησης»
από το Γραφείο Τύπου

Κύριoι Υπουργοί, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα και είναι βιομηχανία κορμός για την οικονομία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και γενικότερα για της χώρας. Για την ενίσχυση της παραγωγής της ΕΛΒΟ πέρα από τους 375 περίπου εργαζομένους της, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως, διαφορετική είναι η βούληση της κυβέρνησης, που μιλά για ιδιωτικοποίηση της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Πέραν όλων αυτών, σε στάση εργασίας, καθώς και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην (ΕΛΒΟ), γιατί όπως καταγγέλλουν, με το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συνολικά, η κυβέρνηση ουσιαστικά τη διαλύει και ανοίγει τον δρόμο για τη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκατοντάδες απολύσεις που θα γίνουν.


Παράλληλα οι εργαζόμενοι οδεύουν για τον τρίτο μήνα απλήρωτοι και ζητούν την άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας για τη συνέχιση της παραγωγής, καθώς και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Σε επίπεδο παραγωγής, ενώ το εργοστάσιο δουλεύει για τις επανακατασκευές φορτηγών και τα OSΗKΟSH, και γίνεται τεράστια προσπάθεια για τα ανταλλακτικά, δεν είναι δυνατή η παράδοση γιατί εδώ και δύο μήνες δεν έχει η εταιρεία ασφαλιστική ενημερότητα, όπως αναφέρει o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του μεγέθους των αμυντικών εταιρειών, όταν π.χ., οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει σήμερα στην ΕΛΒΟ είναι μόλις 363, έναντι 1.200 πριν από λίγα χρόνια, ενώ οι μισθοί τους έχουν ήδη περικοπεί κατά 40%.

Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί :

1. Η σχεδιαζόμενη αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση της (ΕΛΒΟ) και η υπαγωγή στο μέτρο της

διαθεσιμότητας-απόλυσης μεγάλου μέρους του προσωπικού της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, πρόσφατα, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

2. Με ποιες διαδικασίες διορίσθηκαν και ποια η αμοιβή των εξωτερικών ειδικών συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και της ΕΑΣ;

3. Υπάρχει η βούληση στην κυβέρνηση για άμεση ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για καταβολή των δεδουλευμένων τους;

4. Πώς τοποθετείται για το θέμα της (ΕΛΒΟ) και του ευαίσθητου- εθνικά-τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας

Ο αξιότιμος Υπουργός Εθνικής Άμυνας;

Αθήνα 31 / 7 / 2013

Αρ.πρωτ. 368

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ