2013-08-01 17:27:04
Φωτογραφία για «Επικίνδυνα για την δημόσια υγεία φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά»
από το Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κύριε Υπουργέ, πληροφορηθήκαμε από σχετικό δημοσίευμα... (εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ ), ότι όπως προκύπτει από αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο φέτος σε 34 δείγματα, 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά, εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον-πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσά τους, δραστικές ουσίες των οποίων η επίσημη έγκριση αναγράφει πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, μπορούν να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν εξαιρετική τοξικότητα, είναι πολύ τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς κλπ.

Πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο σύνολο των δειγμάτων είναι διασυστηματικές, δηλαδή δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό, αλλά εισχωρούν στους ιστούς φρούτων και λαχανικών.


Επιπλέον, οκτώ από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνες για τις μέλισσες, με πέντε να ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών, γεγονός πολύ ανησυχητικό αφού επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα, εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών .

Σύμφωνα δε με την Greenpeace, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τον καταναλωτή από τα "χημικά κοκτέιλ" που χρησιμοποιούν ασυνείδητοι καλλιεργητές οι οποίοι δύσκολα εντοπίζονται.

Ερωτάστε κύριε Yπουργέ :

1. Να αισθάνονται προστατευμένοι οι καταναλωτές που πληροφορούνται τα παραπάνω αποτελέσματα

των αναλύσεων σε φρούτα και λαχανικά, όταν καθημερινά η ιατρική κοινότητα ανακοινώνει έρευνες που

ενοχοποιούν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα ως αιτία θανατηφόρων παθήσεων ;

2. Κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας τα παραπάνω αναφερόμενα

αποτελέσματα των αναλύσεων ; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προστασίας της δημόσιας υγείας

θα προβείτε ;

Αθήνα 31 / 7 / 2013

Αρ.πρωτ. 369

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ