2013-08-01 18:49:04
Φωτογραφία για Συνεχίζεται το «αλαλούμ» με τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες
Γράφει ο Αλέξανδρος Μπίκας

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», αναφωνούν πολλοί αγρότες φέτος που επισκέπτονται τα... κατά τόπους υποκαταστήματα των τραπεζών, μήπως και δουν στους λογαριασμούς τους, τα ποσά της επιστροφής του ΦΠΑ για τα προϊόντα που παρέδωσαν το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr οι καθυστερήσεις είναι το πλέον σύνηθες φαινόμενο σε σχέση με τις επιστροφές ΦΠΑ χιλιάδων αγροτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν μέσα σε όλα τα άλλα να μην προσκομίσουν όλα τα τιμολόγια, ελπίζοντας σε πιο γρήγορη επιστροφή των ποσών που δικαιούνται. Όπως αναφέρουν αγρότες «η επιστροφή που περιμένουμε είναι διπλά πετσοκομμένη», ενώ είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ορίστηκαν τα κριτήρια που βάζουν πλαφόν στα ποσά.

Την ίδια ώρα το αρμόδιο υπουργείο έδωσε πρόσφατα οδηγίες προς τις εφορίες για την έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, εντός των ορίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, δίνει με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών.


Το υπουργείο επισημαίνει ότι υπάρχουν εφορίες που καθυστερούν σημαντικά στην επιστροφή του ΦΠΑ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι εκτός των ορίων του νόμου. Και ζητά από όλες τις εφορίες να διεκπεραιώσουν άμεσα όλες τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ των οποίων ο χρόνος αναμονής από τη υποβολή τους υπερβαίνει τις 120 ημέρες. Προειδοποιεί μάλιστα ότι από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες καθώς προωθείται νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία θα καταβάλλεται τόκος εκπρόθεσμης επιστροφής από το δημόσιο στους υπόχρεους στην περίπτωση που οι αιτήσεις επιστροφής καθυστερούν πέραν του ορίου αυτού.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται μάλιστα ότι «λόγω μνημονιακής υποχρέωσης τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών σε εβδομαδιαία βάση, με κατάταξη των Δ.Ο.Υ ανάλογα με τον μέσο χρόνο αναμονής αιτήσεων επιστροφής για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ποσού επιστροφής. Η εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή φόρου, επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους».
paseges.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ