2013-08-03 09:45:05
Φωτογραφία για Άπιαστος στόχος οι 306 μονάδες για το Ναυτικό των ΗΠΑ
Την άποψη ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ δεν θα επιτύχει τον στόχο των 306 κύριων μονάδων σε υπηρεσία αν δεν υιοθετηθούν σημαντικές αλλαγές, μοιράζονται πολλοί αναλυτές αλλά και μέλη των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ.

Τα επόμενα πέντε χρόνια το Ναυτικό των ΗΠΑ θα παροπλίσει περισσότερες μονάδες από όσες θα εντάξει σε υπηρεσία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μονάδες που εντάχθηκαν σε υπηρεσία σε μεγάλους αριθμούς κατά τη δεκαετία του 1980, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν, όπως τα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια (SSN) τύπου Los Angeles και τα καταδρομικά με σύστημα AEGIS τύπου Ticonderoga, αρχίζουν πλέον να παροπλίζονται.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την προεδρία Ρέιγκαν ο σχεδιασμός ήταν το Ναυτικό των ΗΠΑ να ξεπεράσει τις 500 κύριες μονάδες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την υφιστάμενη οροφή των 285 μονάδων.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του Ναυτικού των ΗΠΑ, όπως διαρθρώνεται στο 30ετές πρόγραμμα ναυπηγήσεων περιλαμβάνει οροφή 306 κύριων μονάδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών βλημάτων (SSBN), 48 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια (SSN), 11 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα (CVN), 88 μεγάλου εκτοπίσματος μονάδες επιφανείας πολλαπλών ρόλων και 52 μικρότερου εκτοπίσματος μονάδες επιφανείας πολλαπλών ρόλων.


Παρόλα αυτά, πολλοί ισχυρίζονται ότι συγκεκριμένη οροφή δεν επαρκεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που δημιουργεί το νέο περιβάλλον ασφαλείας και οι αναδυόμενες απειλές.

Μάλιστα η υποεπιτροπή ναυτικής ισχύος και δυνάμεων προβολής (Seapower and Projection Forces) του Κογκρέσου έχει ήδη ζητήσει από το Ναυτικό των ΗΠΑ την υποβολή μέχρι την 1η Μαρτίου 2014 μελέτης για την οροφή η οποία θα έχει ως δεδομένο τη διάθεση πιστώσεων 16 δις δολαρίων σε ετήσια βάση για όλη τη διάρκεια του 30ετούς ναυπηγικού προγράμματος. Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της υποεπιτροπής Randy J. Forbes, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να καλυφθούν τα κενά χρηματοδότησης τότε είναι πολύ πιθανό η οροφή του Στόλου να μειωθεί στις 250 μονάδες.

Πάντως ο παροπλισμός μονάδων με αυξανόμενο ρυθμό έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον στο βραχύ – μεσοπρόθεσμο μέλλον το Ναυτικό των ΗΠΑ να δυσχεραίνεται να ικανοποιήσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των διοικητών θεάτρου επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2007 το Ναυτικό των ΗΠΑ μπορούσε να ικανοποιήσει το 90% των επιχειρησιακών απαιτήσεων των διοικητών θεάτρου επιχειρήσεων, ενώ το 2012 το ποσοστό είχε μειωθεί στο 51%.

Ταυτόχρονα, έχουν εκφραστεί πολλές αμφιβολίες αν η οροφή των 306 μονάδων είναι επαρκής. Μάλιστα το 2010 μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών που αξιολόγησε την τετραετή αμυντική ανασκόπηση (QDR: Quadrennial Defense Review) κατέθεσε στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι με βάση την πρόβλεψη για την εξέλιξη της απειλής συνίστατο η υιοθέτηση οροφής 346 μονάδων.

DEFENCEPOINT
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ