2013-08-03 21:53:14
Φωτογραφία για H πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο προς το... χειρότερο!
Και όμως η πανσέληνος μας επηρεάζει σε όλα, ακόμα και στον ύπνο! Δεν είναι μάλλον τυχαίος ο όρος «σεληνιάστηκα», αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, τις ημέρες που το φεγγάρι είναι «γεμάτο» δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα και όταν το καταφέρνουμε κοιμόμαστε λιγότερο.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, το φαινόμενο δεν οφείλεται στον αυξημένο φωτισμό της πανσελήνου, ούτε στη δύναμη της βαρύτητας, αλλά στο βιολογικό μας ρολόι το οποίο είναι προσαρμοσμένο στον σεληνιακό κύκλο!

Τις ημέρες της πανσελήνου μειώνεται κατά 30% η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον βαθύ ύπνο, ενώ χρειάζονται πέντε λεπτά περισσότερο από το φυσιολογικό για να αποκοιμηθούμε.

Οι εθελοντές που εξετάστηκαν κοιμόντουσαν κατά 20 λεπτά λιγότερο τις νύχτες με πανσέληνο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες νύχτες του μήνα και χαρακτήριζαν τον ύπνο τους από μέτριο μέχρι χάλια!!!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα μηχανισμό που αναγνωρίζει τις φάσεις της σελήνης και μάλιστα ο μηχανισμός αυτός είναι… εξελικτικός! Αναπτύχθηκε χιλιετίες πριν, ούτως ώστε οι πρωτόγονοι άνθρωποι να κοιμούνται πιο ελαφριά τις νύχτες με πανσέληνο και έτσι να μπορούν να προστατευθούν από τους εχθρούς τους που κυνηγούσαν στο φως του φεγγαριού.

Πηγή: star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ