2013-08-03 22:13:03
Φωτογραφία για Κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη
Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου

Σε κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης της καινοτομίας των... οργανικών ηλεκτρονικών έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη και όλα δείχνουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ΟΡΟΣΗΜΟ για την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δύο πρότυπες μονάδες οργανικών διατάξεων για φωτοβολταϊκά και για ανάπτυξη υλικών με τεχνολογίες κενού, δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, « μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος RoleMak, που ολοκληρώνει τη δράση του στους επόμενους μήνες αλλά και μέσω του νέου προγράμματος Smartronics που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. δημιουργούνται 2 πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τέτοιου είδους πιλοτικές γραμμές δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο», διευκρινίζει ο καθηγητής που έχει αναλάβει με 18 εταίρους από την Ευρώπη, το συντονισμό του έργου.


Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια επτά νέα προγράμματα αυτής της καινούργιας τεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών αναμένεται να βγουν στην αγορά.

ΠΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Η νανοτεχνολογία δημιουργεί το αύριο μέσα από κάθε δραστηριότητά μας: Φυσική, βιολογία, μηχανική, ιατρική…Τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, που αναμένονται να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τα 65 δισ. ευρώ το 2022. Ενδεικτικό του δυναμισμού του κλάδου είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δημιουργήθηκαν παγκοσμίως 1.500 επιχειρήσεις οργανικών ηλεκτρονικών (αναμένεται να φτάσουν στις 10.000 στα επόμενα 2-3 χρόνια) Τα οργανικά ηλεκτρονικά κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, είναι ανακυκλώσιμα, πιο εύκαμπτα, πιο ελαφριά και πιο φθηνά από τα συμβατικά ηλεκτρονικά, που έχουν ως βασικό στοιχείο το πυρίτιο. Έτσι εμφανίζονται νέα επίπεδα εφαρμογών που αναμένεται να αλλάξουν και να βελτιώσουν τους τρόπους επικοινωνίας, παραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, φωτισμού. Παραδείγματα των εφαρμογών αυτών είναι οι εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, τα έξυπνα υφάσματα, οι βιοδιαγνωστικές συσκευές, τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η έξυπνη συσκευασία τροφίμων κ.ά.

Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων που διεξάγονται και στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, δημιουργούνται εκατό και πλέον νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα συστήνονται δεκάδες νέες εταιρείες , ενώ επτά νέα προϊόντα είναι έτοιμα να παραχθούν τα πρώτα νέα προϊόντα οργανικών ηλεκτρονικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

Πρόσφατα ιδρύθηκε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (Hellenic Organic and Printed Electronics Association) HOPE-A στον οποίο αρχικά δήλωσαν συμμετοχή περίσσότεροι από 20 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς της Ελλάδας. Στόχος του Συνδέσμου είναι η οργάνωση των Βιομηχανικών και Ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, κυρίως στην Ελληνική Επικράτεια και η υποστήριξή και ενίσχυση των δραστηριοτήτων και στόχων τους.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GLADIATOR

Το πρόγραμμα “Gladiator” που χρηματοδοτείται από την ΕΕ ξεκινά τους επόμενους μήνες με την εγκατάσταση ενός καινοτόμου συστήματος ανάπτυξης γραφενίου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ

Το Gladiator έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη γραφενίου, για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα απ αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το νέο ελπιδοφόρο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.

Στο Ερευνητικό Πρόγραμμα που έχει τριετή διάρκεια συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η start up εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

«Οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή τα επόμενα χρόνια, ήδη δημιουργούν το τελευταίο διάστημα έναν τζίρο 600-700 δις ευρώ που το 2015 αναμένεται να φθάσει στο 1 δις και το 2020 στα 4 τρις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης.

Ο νέος αναδυόμενος τομέας της Νανοτεχνολογίας , των Οργανικών Ηλεκτρονικών , ήρθε στο επίκεντρο του επιστημονικού πολυγεγονότος «NANOTEXNOLOGY 2013» που πραγματοποιήθηκε από τις 6-13 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 2000 ειδικών του τομέα της Νανοτεχνολογίας από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στη διάρκεια των 40 ευρωπαϊκών προγραμμάτων με χρηματοδότηση για έρευνα στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας της τάξης των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα, οι ειδικοί αναφέρθηκαν στο πεδίο των νανοτεχνολογικών εφαρμογών που σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσονται ραγδαία . Σε όλο τον κόσμο την τελευταία οκταετία έχουν δημιουργηθεί 120.000 εταιρείες νανοτεχνολογικών εφαρμογών, ενώ μόνο το 2013 συστήθηκαν 40.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία ν αξιοποιήσουμε την παραγόμενη ελληνική γνώση και καινοτομία. Όσο περισσότερο καθυστερούμε τόσο αυξάνεται τελικά το ενδεχόμενο να μείνουμε εκτός συναγωνισμού ακόμη και στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών που θεωρούμαστε πρωτοπόροι» εκτιμά ο κ Λογοθετίδης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ