2013-08-04 07:52:04
Φωτογραφία για Ζιμπάμπουε: Ακύρωση των εκλογών ζητά η αντιπολίτευση
Το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) θα προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωση της νίκης του κόμματος ZANU-PF του... προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις εκλογές, την οποία θεωρεί προϊόν νοθείας, όπως δήλωσε ο ηγέτης του, Μόργκαν Τσβανγκιράι.

«Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια, θα πάμε στην Αφρικανική Ένωση, στην SADC (Κοινότητα Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής)», είπε ο Τσβανγκιράι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Χαράρε.

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε είπε ότι το κόμμα του απορρίπτει πλήρως τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτά το ZANU-PF πέτυχε σαρωτική νίκη και θα έχει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς καταλαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών.

«Δε χάσαμε αυτές τις εκλογές. Το ZANU-PF κέρδισε στη φαντασία του» πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις στα δικαστήρια για τη "μνημειώδη απάτη" των εκλογών της 31ης Ιουλίου. «Πίστευα ότι οι εκλογές αυτές θα έδιναν μια λύση στην πολιτική κρίση. Δεν έγινε έτσι. Η χώρα επέστρεψε εκεί που ήταν», σημείωσε.


Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο 89χρονος Μουγκάμπε αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 61% έναντι 34% για τον Τσβανγκιράι. Ο γηραιότερος ηγέτης αφρικανικής χώρας κυβερνά την πρώην βρετανική αποικία επί 33 χρόνια, από το 1980, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της.

Οι εκλογές της Τετάρτης διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα, ωστόσο ο Τσβανγκιράι έχει ήδη ζητήσει από την Αφρικανική Ένωση και την SADC να διεξάγουν έρευνα χαρακτηρίζοντας άκυρη και μη αναξιόπιστη την ψηφοφορία. Οι παρατηρητές πάντως έχουν ήδη δημοσίως χαρακτηρίσει ελεύθερες και ειρηνικές τις εκλογές αυτές, μολονότι παραδέχτηκαν ότι παρουσιάστηκαν ορισμένα μικροπροβλήματα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ