2013-08-04 13:06:03
Φωτογραφία για Ιράν: Σήμερα η ορκωμοσία του νέου προέδου
Ο νέος, μετριοπαθής, πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος χθες ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του, πρόκειται να δώσει όρκο σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου περί τις... 14.30, ώρα Ελλάδος και κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσει και τη σύνθεση της κυβέρνησής του, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, κατά τη διάρκεια τελετής, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επιβεβαίωσε την εκλογή του Ροχανί ως έβδομου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η πρώτη απόφαση του νέου προέδρου ήταν να διορίσει τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μοχάμαντ Ναχαβαντιάν ως επικεφαλής του γραφείου της πρωθυπουργίας. Ο Ναχαβαντιάν, που έχει λάβει διδακτορικό στην οικονομία από το Παν/μιο Τζορτζ Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδίως στον συντονισμό των οικονομικών αποφάσεων.

Στην ομιλία της ‘ενθρόνισής’ του, ο 64χρονος μετριοπαθής ιερωμένος Ροχανί υποσχέθηκε πως θα εργασθεί για «μία εποικοδομητική συνεννόηση με τον κόσμο», προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση γύρω από τα πυρηνικά της χώρας, η οποία διαιωνίζεται από το 2003 και έχει επισύρει σημαντικές κι «άδικες» κυρώσεις εναντίον της χώρας.


Για πρώτη φορά στη σημερινή τελετή της ορκωμοσίας στο Κοινοβούλιο, έχουν προσκληθεί να παραστούν και ξένοι ηγέτες από κράτη της περιοχής, περίπου δέκα. Μεταξύ τους ξεχωρίζουν αυτοί του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Καζαχστάν, της Αρμενίας, του Λιβάνου και του Σουδάν.

Οι δύο ξεχωριστοί προσκεκλημένοι στη σημερινή τελετή είναι ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας-που από το 2005 είχε διευθύνει για τη Δύση τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα πυρηνικά-και ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια ο Ροχανί πρόκειται να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο το νέο του υπουργικό συμβούλιο για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο του Πετρελαίου θα αναλάβει ο παλαιότερα χρηματίσας στο ίδιο υπουργείο Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκάνεχ-πολιτικός που χαίρει μεγάλου σεβασμού και στο παρελθόν είχε οικοδομήσει άριστες σχέσεις με τους εταίρους του Ιράν στον ΟΠΕΚ. Ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ (2002-07) Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα αναλάβει το ΥΠΕΞ. Μετριοπαθής προσωπικότητα, ο τελευταίος αυτός, είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ