2013-08-04 16:05:01
Φωτογραφία για Ηλεία: Οι μνηστήρες στους εφτά δήμους και την Περιφέρεια
Το αν, πόσα και τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας Πόσο ποιοτική ή υποβαθμισμένη είναι η ζωή μας, εξαρτάται εν πολλοίς από τις προθέσεις, τις ικανότητες, την συγκρότηση, την υπευθυνότητα, την ευσυνειδησία, την διάθεση προσφοράς των ανθρώπων που επιλέγουμε με την ψήφο μας για τα αιρετά αξιώματα της αυτοδιοίκησης στον α’ και β’ βαθμό.

Σε τελική ανάλυση εισπράττουμε τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων, αξιολογήσεων και των

προτιμήσεων μας. Είναι λοιπόν, ύψιστης σημασίας πράξη η προσέλευσή μας στις κάλπες, όσο κι αν αρεσκόμαστε να «πετροβολούμε» πάντα τους άλλους για ό,τι κακό ή άβολο μας συμβαίνει. Στο νομό μας που δεν βρίσκεται ασφαλώς τυχαία στην τελευταία θέση της ανάπτυξης, έχουμε υποστεί τις συνέπειες των ατυχών επιλογών μας, οι αρνητικές

εμπειρίες μας διδάσκουν και υπαγορεύουν αλλαγή της θεώρησης των πολιτικών πραγμάτων.

Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα. Να ενεργήσουμε με αποκλειστικό κριτήριο το κοινό όφελος. Ας το θυμηθούμε αυτό τον


ερχόμενο Μάιο που έχει οριστεί ως ο μήνας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το χέρι μας στην

κάλπη πρέπει να οδηγηθεί από το συμφέρον μας, όχι το στενό προσωπικό που η έγνοια του

καθενός για την εξυπηρέτηση του , μας έχει φέρει στην τραγική θέση να βουλιάζουμε όλοι μαζί, αλλά του κοινού, του δημόσιου, που αναβαθμίζει συνολικά τη ζωή μας, μας βελτιώνει ως κοινωνία και εξασφαλίζει για όλους την πραγματική πρόοδο και ευημερία.

Με βάθος, ποιότητα και αισθητική. Τα πρόσωπα που προβάλουν σήμερα στην πολιτική σκηνή, αξιώνοντας την ανάδειξή τους σε αιρετά αυτοδιοικητικά αξιώματα θα διαδραματίσουν μείζονα ρόλο και πρέπει να μπουν από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιό μας... Να τους «ξετινάξουμε» για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας προδώσουν, όταν θα αναλάβουν θέσεις εξουσίας.

Όσον αφορά τις εκλογές του Μαίου του 2014, το σκηνικό που διαμορφώνεται ουδεμία σχέση

έχει με ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα.

Μέχρι και το 2010, οι εκλογές της αυτοδιοίκησης ήταν εν πολλοίς υπόθεση των υποψηφίων που εξασφάλιζαν την απροκάλυπτη στήριξη των δύο κομμάτων εξουσίας, ή αλλιώς μεγάλων κομμάτων, δηλ. του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τα κόμματα αυτά όμως , δεν είναι πλέον «μεγάλα» και η εξουσία που σήμερα διαχειρίζονται επιτηρούμενα από τους δανειστές της χώρας, είναι περιστασιακή, περιορισμένης διάρκειας.

Ο πολιτικός χάρτης στην Ελλάδα, έχει αλλάξει θεαματικά και οι αλλαγές αυτές θα έχουν, ασφαλώς, αντίκτυπο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Καταλυτικό ρόλο σε αυτές που

θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο, θα έχει η επιρροή του κόμματος της Αξιωματικής

Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το

Σεπτέμβριο μπαίνει σε φάση εσωκομματικών διαδικασιών για την αναζήτηση των προσώπων

που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Περιφέρεια

Σχετικά με το ποιοί εκτιμάται πως επιθυμούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους στη θέση του

Περιφερειάρχη, μπορούμε να ξεκινήσουμε από τον νυν, Απόστολο Κατσιφάρα. Ο ίδιος θα

ήθελε πολύ να επανεκλεγεί, ωστόσο δεν είναι προς το παρόν βέβαιο, ούτε καν ότι θα θέσει

υποψηφιότητα.

Οι κόντρες στο εσωτερικό της παράταξης του και η αβελτηρία που χαρακτηρίζει την διοίκησή του θεωρούνται ντεζαβαντάζ. Υποψηφιότητα είναι πιθανόν να θέσει εκ νέου ο επικεφαλής της παράταξης που στήριξε στις εκλογές του 2010, η Ν.Δ., Γιώργος Παπαναστασίου , ενώ έχουν ακουστεί τα ονόματα του βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Κώστα Τζαβάρα (το περιβάλλον του το αποκλείει), του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Αδρακτά και του δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη. Αρκετοί είναι οι μνηστήρες από Αιτωλοακαρνανία και Αχαία. Πρώην βουλευτές ή και πρώην υπουργοί.

Μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ,

Βασιλείου Χατζηλάμπρου. Σχετικά με τις υποψηφιότητες αντιπεριφερειάρχη στην Ηλεία, πρέπει να σημειώσουμε ότι θεωρείται βέβαιη η «αποστρατεία», του Χαρ. Καφύρα. Από εκεί και ύστερα, συζητούνται τα ονόματα των Χρήστου Χριστοδουλόπουλου (αντιπεριφερειάρχη),

Έφης Σαλτάρη (βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργου Χήνου (προέδρου της ΝΟΔΕ Ηλείας της Ν.Δ.) και Γιώργου Καραπάνου (στέλεχος του ΚΚΕ, νυν περιφερειακός σύμβουλος).

Πύργος

Τον δημαρχιακό θώκο στον Πύργο θα διεκδικήσει, όπως δείχνουν τα πράγματα, για Τρίτη συνεχόμενη φορά, ο νυν δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος. Ωστόσο φέρονται πως τον ανταγωνίζονται στελέχη της παράταξής του και συγκεκριμένα οι αντιδήμαρχοι Γιάννης

Αργυρόπουλος (έχει δηλώσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι αν είναι ξανά υποψήφιος ο

Παρασκευόπουλος, δεν πρόκειται να τεθεί απέναντί του. Αν όμως αποσυρθεί ο νυν δήμαρχος, είναι όλα ανοιχτά), Βασίλης Παναγόπουλος. Ενδιαφέρον για το αξίωμα του δημάρχου Πύργου έχει εκδηλώσει ο πρώην βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος.

Επίσης ο Τάκης Δημητρουλόπουλος, που λέγεται πώς έχει προβεί σε «επιθέσεις» φιλίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσκρούει στην άρνηση ορισμένων τοπικών στελεχών. Υποψηφιότητα έχει δηλώσει δημοσίως στη διάρκεια συνέλευσης του Πανηλειακού, πώς θα θέσει ο πρώην δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής , ενώ σε περίπτωση που τελικώς δεν κατέβει ο ίδιος, επικρατέστερος να εκπροσωπήσει την παράταξη είναι ο Γιώργος Ανδριόλας.

Τελευταία δε, ακούγεται και το όνομα του πρώην προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας Άγγελου

Αγγελόπουλου , ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ηγηθεί ψηφοδελτίου που θα έχει τη

στήριξη κόμματος της άκρας Δεξιάς.

Ήλιδα

Αν ο Γιάννης Λυμπέρης μετακινηθεί στον Β’ βαθμό ως υποψήφιος περιφερειάρχης, ανοίγει ο

δρόμος για πλήθος πιθανών υποψηφιοτήτων από την παράταξή του και τον ευρύτερο κομματικό χώρο που τον έχει στηρίξει. Δηλαδή Νίκη Κοκκαλιάρη, Απόστολος Λιώσης, Πέτρος

Παπαδάτος και Μαρία Πετραλιά ( κόρη του Ρένου Πετραλιά). Από την Ν.Δ ο Σάκης Κότσυφας

και η Μαρία Νικολοπούλου, ενώ αναζητείται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα στηρίξει ο

ΣΥΡΙΖΑ. Από το χώρο του ΚΚΕ ο Αγγελος Κολόσακας.

Αρχαία Ολυμπία

Στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι «μνηστήρες» όπως φαίνεται θα είναι αρκετοί. Ως υποψήφιοι

φέρονται ο Θύμιος Κοτζιάς νυν δήμαρχος, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Αηδόνης, ο πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Φλέσσας, ο Παναγιώτης Σκαρτσιάρης (δημοτικός σύμβουλος ως τώρα του Πύργου) και ο Γ. Τζαβάρας από το ΚΚΕ. Κι στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ζαχάρω

Στο δήμο Ζαχάρως η μάχη θα είναι σκληρή, με υποψηφίους που είχαν εκτεθεί και στην προ-

ηγούμενη εκλογική αναμέτρηση πλην του Γιώργου Μπούσμουρα. Μπαμής, Αλεξανδρόπουλος, Αγραπιδάς, και Χάρης Λαμπρόπουλος.

Κρέστενα - Ανδρίτσαινα

Ουδείς φαίνεται να έχει προς το παρόν την «δύναμη» να αντιπαρατεθεί στην υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ εκλογής. Ωστόσο

από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ενδέχεται να είναι υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος

Ανδρίτσαινας Τρύφωνας Αθανασόπουλος με στήριξη από τον ευρύτερο προοδευτικό

χώρο.

Πηνειός

Κυρίαρχος υποψήφιος στο δήμο Πηνειού, είναι ο νυν δήμαρχος Αλέξης Καστρινός που εκτός από τον προηγούμενο αντίπαλό του Γιώργο Παναγούλια, θα έχει να αντιμετωπίσει και την Κίνηση Πολιτών με επικεφαλής τον Άγγελο Μπράτη και την στήριξη όλων των πρώην δημάρχων Βαρθολομιού.

Ανδραβίδα - Κυλλήνη

Τα ξίφη τους στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα διασταυρώσουν οι πρωταγωνιστές της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης Δημήτρης Αρβανίτης και Γιώργος Παναγιωτόπουλος, χωρίς να αποκλείεται και η εκ νέου υποψηφιότητα του Πάνου Δημητρόπουλου.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ