2013-08-04 17:29:03
Φωτογραφία για Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατασχέσεων 1 στους 2 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
Ήδη περισσότεροι από 375.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει από την διοίκηση του ταμείου ειδοποιητήριο που τους καλεί εντός 10 ημερών να προχωρήσουν είτε σε εξόφληση των οφειλών τους είτε σε υπαγωγή σε ρύθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση εντός 6 μηνών αναμένεται να... ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι είτε με κατασχέσεις ακινήτων είτε και κινητών αξιών καθώς πλέον οι οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ θα αναζητούνται βάσει του Κώδικα εξόφλησης δημοσίων εσόδων. Επίσης για πρώτη φορά ενεργοποιείται και ο νέος ενιαίος φορέας είσπραξης των οφειλών κάτω από την ομπρέλα του ΙΚΑ.

Τα 375.000 ειδοποιητήρια αφορούν σε ενεργούς οφειλέτες εκ των οποίων το 65% χρωστά έως 15.000 ευρώ ενώ από τους 90.000 ασφαλισμένους που έλαβαν πέρυσι ειδοποιητήρια το 40% ανταποκρίθηκε και προχώρησε σε εξόφληση ή ρύθμιση.


Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διευκολύνει την ένταξη των ασφαλισμένων στη ρύθμιση των 48 δόσεων, προχώρησε χθες στην έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει εφάπαξ τις οφειλές του 2013, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά θα μπορεί να τις εξοφλήσει σε 12 δόσεις.

Η ρύθμιση, που αρχικά αφορούσε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι "οι δεκάδες αποσπασματικές και αλλεπάλληλες μέχρι σήμερα ρυθμίσεις υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδήγησαν τις υγιείς επιχειρήσεις εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού σε κλείσιμο αλλά και τα ταμεία σε αδιέξοδο καθώς δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές δισεκατομμυρίων. Όλα αυτά αλλάζουν. Γι' αυτό και η τελευταία ρύθμιση μετά τη χθεσινή βελτίωση θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η ρύθμιση είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους".
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ