2013-08-07 10:03:30
Φωτογραφία για Τι επενδύει ο κ. Σαμαράς στο ταξίδι στις ΗΠΑ... !!!
Για τις ΗΠΑ αναχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

 Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει πολλά σε αυτή τη συνάντηση και ο κ. Σαμαράς έχει σκοπό να...

παρουσιάσει μια διευρυμένη ατζέντα με θέματα οικονομίας, αλλά και με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, που βρισκόταν στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη. Ο κ. Ράμα συναντήθηκε εν συνεχεία και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Παρ' ότι το αντικείμενο της συζήτησης δεν γνωστοποιήθηκε, θεωρείται εύλογο να συζητήθηκε το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Ο καθορισμός της ΑΟΖ βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2009, όμως η συμφωνία για τον αγωγό TAP επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα.


Τα ενεργειακά θέματα αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο. Οι Αμερικανοί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ενιαίο θαλάσσιο χώρο Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων. Από τον σχεδιασμό τους δεν θέλουν να αποκλείσουν την Τουρκία, παρά τα αδιέξοδα στα οποία έχει καταλήξει η εξωτερική της πολιτική στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικό θέμα επίσης είναι η σχεδιαζόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, πιο γνωστή ως ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ. Οι συνομιλίες θα κορυφωθούν όσο θα έχει η Ελλάδα την προεδρία της ΕΕ και δεν αποκλείεται η Αθήνα να κληθεί να βρει συμβιβαστικές λύσεις, καθώς πέραν των άλλων εμπλέκεται και η Τουρκία, η οποία έχει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αλλά δεν είναι μέλος της.

Η οικονομία, φυσικά, θα απασχολήσει σημαντικό κομμάτι της συνάντησης. Αφενός μεν επειδή ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να μετατραπεί η Αθήνα σε πεδίο πιέσεων στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Γερμανίας. Αφετέρου δε γιατί η ελληνική πλευρά προσδοκά μία ενθαρρυντική δήλωση από τον Λευκό Οίκο για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Φυσικά, το Κυπριακό - η αμερικανική πλευρά αναμένεται να δραστηριοποιηθεί έντονα το προσεχές διάστημα - και το Σκοπιανό αποτελούν διαχρονικά θέματα στις ελληνοαμερικανικές συζητήσεις. Ειδικά για το δεύτερο, η Αθήνα αναμένει έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών περί τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς και οι Αμερικανοί θέλουν να κλείσουν το ζήτημα, ώστε να ολοκληρωθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός σε αυτή την πρώτη επαφή του ως πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα, η οποία πέρασε από τα σαράντα κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί, θα επιχειρήσει να αναβαθμίσει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα, και επειδή έχει χαρακτηριστεί εργασίας δεν αναμένεται να ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Την επόμενη ημέρα, στις 9 Αυγούστου, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν και με τον δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει επίσης επαφές με διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και με στελέχη μεγάλων εφημερίδων, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη, ώστε να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα από την είσοδό της στο μνημόνιο ως το τέλος του έτους, οπότε αναμένεται να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
BHMA.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ