2013-08-07 11:04:56
Φωτογραφία για Συζητούν Ενδεχόμενο Εξαγωγής Φυσικού Αερίου Μέσω Αγωγού προς Τουρκία
Ανησυχητικό μήνυμα εξέπεμψε χθες η μεγάλη ισραηλινών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία DELEK, η οποία συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Λεβιάθαν αλλά και το κυπριακό «Οικόπεδο 12», ανακοινώνοντας ότι είναι σε επαφές για το ενδεχόμενο εξαγωγής του φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε Ιορδανία, Τουρκία, Αίγυπτο και Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε επίσημο ενημερωτικό δελτίο, που εξέδωσε για χρηματιστηριακούς λόγους στο Τελ Αβίβ η εταιρεία που ανήκει στον Εβραίο δισεκατομμυριούχο Γιτζάκ Τσούβα, στο κεφάλαιο «Στόχοι και επιχειρηματική στρατηγική - εξαγωγές» αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η κοινοπραξία εξετάζει ποικίλες δυνατότητες για την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ιορδανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή και είναι ήδη σε επαφές με διάφορες πλευρές για το ζήτημα αυτό».

Εκπρόσωπος της DELEK, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με εταιρείες στην Τουρκία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή για την κατασκευή αγωγών και την πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου.


Βεβαίως η Κοινοπραξία δεν αποκλείει και την υιοθέτηση του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) για την εξαγωγή σε μεγάλες αγορές της Ασίας, ενώ τον Ιούνιο η Κύπρος υπέγραψε MOU με την Delek και τη Noble Energy για την κατασκευή σταθμού LNG στο νησί.

Βεβαίως στην τελική επιλογή θα έχει λόγο και η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία, παρά τις παρασκηνιακές παραινέσεις των Αμερικανών, δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την παράδοση του στρατηγικής σημασίας «όπλου» του φυσικού αερίου στις διαθέσεις της Τουρκίας, η οποία μέσω του αγωγού θα ελέγχει τη ροή του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Οι ιδέες για την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία συνδέονται και με την πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, καθώς η επίλυσή του αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πάντως, σε αγώνα απέναντι στον χρόνο περιμένει τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο «Οικόπεδο 12», που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με το τρυπάνι να φτάνει στα 5.600 μέτρα.

Η Λευκωσία έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να κατασκευάσει μεγάλο σταθμό LNG στο Βασιλικό, ο οποίος θα μπορεί μελλοντικά να απορροφήσει και τις ποσότητες του ισραηλινού και του λιβανέζικου φυσικού αερίου που προορίζεται για εξαγωγή. Ο πρόεδρος της κυπριακής εταιρείας διαχείρισης των υδρογονανθράκων, Τσαρλς Ελληνας, δήλωσε χθες ότι πρέπει να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η συμφωνία για την κατασκευή του σταθμού LNG.
 ENERGIA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ