2013-08-15 15:12:12
Φωτογραφία για Απάντηση με αφορμή την ανάρτηση αναγνώστη που δυσανασχετεί για την οδηγική συμπεριφορά
Μια που έχουμε ανοίξει συζήτηση για οδική συμπεριφορά. Κάποια πράγματα που μερικοί οδηγοί αγνοούν. Τα συναντώ καθημερινά στην Αθήνα και στις εθνικές οδούς 1. Όταν έχουμε εμπόδιο στην λωρίδα μας αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα και την προτεραιότητα να αλλάξουμε λωρίδα με το έτσι θέλω. Αν υπάρχει δυνατότητα και δεν εμποδίζουμε κάποιο διερχόμενο όχημα από την διπλανή λωρίδα τότε βγάζουμε φλας και κάνουμε την αλλαγή αλλιώς σταματάμε στο εμπόδιο και περιμένουμε να μας δοθεί η δυνατότητα.

2. Όταν είμαστε σε ανηφόρα με ΙΧ και έχουμε εμπόδιο πάλι δεν έχουμε προτεραιότητα έναντι των αντίθετα ερχόμενων οχημάτων. Πάλι σταματάμε και περιμένουμε.

3. Οι μηχανές απαγορεύεται να περνούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Αν το κάνουν, το κάνουν με δικιά τους ευθύνη.

4. Πολλές μηχανές κινούντε ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και το αυτοκίνητο. Και μετά ο οδηγός προσπαθώντας να στρίψει δεξιά ρίχνει την μηχανή κάτω. Δεν χρειάζεται να σας πω ποιος φταίει.


5. Τον κανόνα της προτεραιότητας από δεξιά, φαίνεται να τον αγνοούν πολλοί οδηγοί. Όσο μικρός και να είναι ο δρόμος που έρχεται από δεξιά, έχει προτεραιότητα αν δεν έχει στοπ. Έχω ακούσει και το τρελό ότι είμαι σε μεγαλύτερο δρόμο και έχω προτεραιότητα.

6. Στις πλατείες επίσης ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά, εκτός και αν υπάρχει στοπ στην είσοδο. Όσο μικρός και να είναι ο δρόμος που μπαίνει στην πλατεία έχει προτεραιότητα.

7. Όταν μπαίνουμε από δεξιά έχουμε προτεραιότητα αλλά στην λωρίδα στην οποία μπαίνουμε. Αν έχουμε εμπόδιο στην λωρίδα μας τότε δεν έχουμε προτεραιότητα να μπούμε στην αμέσως πιο αριστερά.

8. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να πηγαίνουμε στην μεσαία λωρίδα με όσα χιλιόμετρα θέλουμε. Πολλοί οδηγοί πιάνουν την μεσαία και πάνε με 60. Και αν τους πεις και τίποτε σου λένε ότι έχεις την αριστερή να προσπεράσεις. ΛΑΘΟΣ!!!!! Είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε όσο το δυνατόν δεξιά. Και αν πηγαίνουμε αργά πρέπει να πάμε τέρμα δεξιά. Δεν χρειάζεται να βάζουμε άσκοπα τους υπόλοιπους οδηγούς στον ελιγμό της προσπέρασης επειδή εμάς μας κάπνισε να κοιμηθούμε στην μεσαία λωρίαδα. Μόνο στην ελλάδα παρατηρείτε το φαινόμενο η δεξία να είναι η πιο γρήγορη λωρίδα.

9. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τον τροχονόμο. Δεν μπορούμε να καθόμαστε την αριστερή λωρίδα και να θέτουμε το όριο ταχύτητας. Αυτό είναι δουλειά της τροχαίας να το κάνει. Και πέρα από αυτό δημιουργούμε ένα έξτρα κίνδυνο όταν αναγκάζουμε τον άλλον να μας προσπεράσει από δεξιά. Οπότε, ποτέ δεν κάνουμε το τροχονόμο.

10. Δεν ανάβουμε τα φώτα, και δεν κολάμε πίσω από κάποιο άλλο όχημα. Αν θέλουμε να τον ειδοποιήσουμε να κάνει δεξία, τότε ανάβουμε το αριστερό φλας για προσπέραση και περιμένουμε. Αν τελικά είναι κάποιος ξεροκέφαλος ή αφηρημένος τότε δεν κολάμε από πίσω του ή του ανάβουμε φώτα, αλλά προσεκτικά κάνουμε την προσπερασή μας από δεξιά.

11. Πρέπει να εφαρμόζουμε τα όρια ταχύτητας. Μπορεί μετά την στροφή να βγαίνει ένα βαρύ όχημα από κάθετο δρόμο. Και χίλια άλλα δύο που δεν θα προλάβουμε να αντιδράσουμε.

12. Μέσα στην πόλη αν πηγαίνουμε με 80 σε στενό, να μην διαμαρτυρόμαστε μετά όταν ο άλλος βγαίνει από στοπ και εμείς πάμε να πέσουμε επάνω. Υπάρχει ένα όριο ορατότητας για αυτόν που βγαίνει και όταν εσύ πας με 80 αυτός δεν σε έχει δει μέχρι εκεί που βλέπει και εσύ θα πέσεις επάνω του. Και δεν θα βρει και το δίκιο του ο άλλος, ενώ φταις εσύ (και σιγά μην το παραδεχτείς). Για αυτό πάμε με 50 και κάτω.

13. Όταν η κίνηση είναι πυκνή και γίνεται σε στοίχους (επιστροφή εκδρομέων πχ.) τότε επιτρέπεται από τον ΚΟΚ η κίνηση σε όλες τις λωρίδες και δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να φύγουν όλοι από την αριστερή λωρίδα για να κάνουμε εμείς προσπέραση.

14. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε την ΛΕΑ. Μπορεί τον επόμενο θύμα της ασυνείδητης χρήσης της να είμαστε εμείς ή ακόμη χειρότερα το παιδί μας.

15. Στις πλατείες οι λωρίδες πάνε κυκλικά, όχι ευθεία όπως τις κάνουν όλοι οι οδηγοί στην ομόνοια! Και μόνο η πιο δεξιά λωρίδα έχει δικαίωμα εξόδου.

16. Το φλάς δεν μας δίνει προτεραιότητα, απλά ειδοποιεί τους άλλους για τις προθέσεις μας.

17. Η ζώνη πίσω είναι απαραίτητη όχι μόνο για την δικιά μας ζωή αλλά και για τους μπροστά που θα πέσουμε πάνω τους. Ας σεβαστούμε τουλάχιστον τις δικές τους ζωές.

18. Το κράνος είναι απαραίτητο και για σένα αγαπητέ μοτοσυκλετιστή. Αν δεν νοιάζεσαι για την δικιά σου υγεία σκέψου ότι σε αυτή την ζωή δεν είσαι μόνος. Είναι εγωιστικό να θέτουμε την ζωή μας σε τέτοιον κίνδυνο χωρίς να σκεφτόμαστε είτε τον πόνο που θα δημιουργήσουμε πίσω μας, είτε την πιθανότητα να αναγκάζουμε τους άλλους να μας φροντίζουν για μια ζωή επειδή είμαστε εμείς ανεύθυνοι.

19. Οι πεζοί έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Ακόμη και αν αφηρημένοι ή επίτηδες κάνουν βλακεία τα οχήματα θα πρέπει να κάνουν το παν για να τους προστατεύσουν. Στις διαβάσεις δε, αν περιμένει κόσμος τότε σταματάμε και τους δίνουμε την προτεραιότητα. Δεν αφήνουμε τον πεζό να παλέψει για την προτεραιότητα του.

20. Αφήνουμε τις διασταυρώσεις ανοικτές. Όταν μπροστά μας έχουν σταματήσει λόγω κίνησης είμαστε υποχρεωμένοι, να μην κλείσουμε την όποια διασταύρωση υπάρχει αλλά να την αφήσουμε ανοικτή. Και οι μηχανές να μην περνάνε χώρις να ελέγχουν γιατί έχει παραχωρηθεί η προτεραιότητα  στους άλλους και δεν έχουν πια αυτές προτεραιότητα. Επίσης στα φανάρια δεν περνάμε και κλείνουμε την διασταύρωση αν μπροστά μας δεν έχει χώρο και ας έχουμε πράσινο.

21. Όταν σε μία διασταύρωση (με μία λωρίδα) κάποιος οδηγός μας παραχωρήσει προτεραιότητα τότε κανένα μηχανάκι δεν έχει δικαίωμα να περάσει ανάμεσα με κίνδυνο να πέσει στον οδηγό που του έχει παραχωρηθεί η προτεραιότητα. Σεβόμαστε την παραχώρηση προτεραιότητας που έχεις δώσει ο μπροστινός μας (βλέπε και το 20 στην περίπτωση πυκνής κίνησης).

22. Επειδή άνθρωποι είμαστε, όταν κάνουμε βλακεία παραδεχόμαστε το λάθος μας και ζητάμε συγνώμη. Θα δείτε ότι και ο άλλος θα σας αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα.

Ελπίζω να βοήθησα μερικούς να οδηγούν και να συμπεριφέρονται καλύτερα. Αν τα λέγανε και επιμένανε σε αυτά στις σχολές οδήγησης θα ήταν όλα πολύ καλύτερα. Σίγουρα έχω ξεχάσει πολλά αλλά αυτά συναντώ πιο συχνά.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ