2013-08-18 02:59:04
Φωτογραφία για Στα «μαχαίρια» έμποροι και εργαζόμενοι
Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο αναμένεται το Σεπτέμβριο, με αφορμή την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης. Αυτό μαρτυρούν οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις... επί του προκειμένου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος κατ’ αρχήν δεν είναι υπέρ μειώσεων των μισθών, προβάλλει, ωστόσο, ως την πιο «ρεαλιστική» πρόταση, έναντι ενδεχόμενων ισχυρών πιέσεων της τρόικας, τη μείωση των μισθών κατά 13%, κάτι που απορρίπτει, εκ των προτέρων, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνος Βασιλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος βρίσκεται προ εσωτερικών εκλογών, προωθεί τη συμβιβαστική λύση μείωσης των μισθών λίγο κάτω από 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους εκπροσώπους των εργοδοτών, στον ευρύτερο κλάδο, απεύχονται να υπάρξει συνεννόηση, ούτως ώστε να μην υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση και να πέσουν οι μισθοί στα ισχύοντα της εθνικής συλλογικής, άρα στα χαμηλότερα επίπεδα.


Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η τελευταία ισχυρή κλαδική που καλύπτει 500.000 εργαζομένους «ενταφιάζεται» οριστικά και το εμπόριο οδεύει προς ατομικές - επιχειρησιακές συμβάσεις, που, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, θα διαμορφώσουν στην ήδη προβληματική εγχώρια αγορά, συνθήκες ζούγκλας «Εγώ είμαι υπέρ του διαλόγου σε κάθε περίπτωση», εξηγεί στη «Ν» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επιμένοντας στην υιοθέτηση -καλή τη πίστη- μιας στρατηγικής συναίνεσης υπό νέες συνθήκες. Κατά τον κ. Κορκίδη, επάνοδος των μισθών στα επίπεδα προ κρίσης διασφαλίζει, έστω με μικρή μείωση, αμοιβές αξιοπρέπειας. Στο δίλημμα, λοιπόν, μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης της κλαδικής σύμβασης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της επιλογής της συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο και, βεβαίως, υπέρ του συνεχούς διαλόγου με την κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, αναφέρει τα εξής: «Η διάφορα των 863 ευρώ του βασικού μισθού της κλαδικής του εμπορίου με τα 586 ευρώ του κατώτερου της ΕΓΣΣΕ είναι 32%. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η διαφορά μεταξύ των σημερινών μισθών και των ατομικών ή επιχειρηματικών συμβάσεων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη της κλαδικής, τέλος Οκτώβριου. Πάγια θέση μας είναι, βεβαίως, η επιστροφή των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα του 2008-2009, δηλαδή μεταξύ 701-751 ευρώ, που σημαίνει έως -13%, αλλά δεν αποφασίζουμε μόνο εμείς, ούτε φυσικά υπογράφουμε μόνοι μας».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει ακόμη: «Εχουμε υποχρέωση να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο, να δούμε τι μισθούς αντέχουμε να πληρώνουμε σήμερα, αντί να υπογράφουμε συμβάσεις και να χρωστάμε 2-3 μηνών μισθούς και πολλών μηνών εισφορές ΙΚΑ», τονίζει χαρακτηριστικά σε τοποθέτησή του, προσθέτοντας ότι ο διαβουλευτικός ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η αρμοδιότητα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στο εμπόριο δεν πρέπει να χαθεί.

«Σε ό,τι συμφωνήσουμε», σημειώνει ο κ. Κορκίδης, «πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ζητήσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από εμάς, αφού μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Κορκίδης επαναλαμβάνει ότι πρέπει, με κάθε τρόπο, να σωθεί η κλαδική σύμβαση των εργαζομένων στο λιανεμπόριο, η οποία απειλείται από την τρόικα που ανακατεύεται παντού, πιέζοντας για μειώσεις μισθών στο λιανεμπόριο της τάξης του 32%. «Εγώ», μας λέει, «μάχομαι να σώσω την κλαδική».

Στην πρότασή του, όμως, για τη μείωση κατά 13%, ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, Θάνος Βασιλόπουλος, απαντά κάθετα: «Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση». Ανταπαντώντας, ο κ. Κορκίδης, αναφέρει: «Αν θέλουν οι εμποροϋπάλληλοι ας υπογράψουν με τους εστιάτορες, ας υπογράψουν με τη ΓΣΕΒΕΕ» (ο πρόεδρος της τελευταίας αντιπροτείνει μείωση κάτω από 10%). Αρχές του επόμενου μήνα, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αμέσως μετά την κατάθεση της τελικής πρότασης της ΕΣΕΕ, επί της οποίας θα αρχίσει ο διάλογος.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 27/7/2012, εργοδότες και εργαζόμενοι στο εμπόριο είχαν υπογράψει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει μέχρι σήμερα. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτηρίζοντας, τότε, τη σύμβαση κατεξοχήν έκφραση κοινωνικής ειρήνης στην αγορά, σε κοινή δήλωσή τους σημείωναν ότι η αναγκαία μετρημένη μείωση του μισθολογικού κόστους στα αξιοπρεπή επίπεδα της 1/1/2009 επιβεβαίωσε τη «δίκαιη» πρότασή τους για επαναφορά των μισθών στην προ κρίσης εποχή, με «πάγωμα» επιδομάτων και ωριμάνσεων για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από 1ης Αυγούστου 2012.

«Δεν είναι οι μισθοί το πρόβλημα»

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει πως, για το ελληνικό εμπόριο, οι μισθοί ισοδυναμούν με τζίρο, δεν είναι επομένως το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, ένα αξιοπρεπές επίπεδο και η έγκαιρη καταβολή του μισθού σε κάθε μισθωτό είναι η λύση στο πρόβλημα της αγοράς. Εκτιμά δε ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία για τα λουκέτα και την ανεργία, αλλά, αντιθέτως, η αιτία είναι η αλόγιστη μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, που οδήγησε στην κατάρρευση της κατανάλωσης.

Και καταλήγει, λέγοντας: «Μέχρι σήμερα, κανένας διάλογος, καμία διαπραγμάτευση, ούτε καν διερευνητική συζήτηση έχει γίνει από την ΕΣΕΕ με τους εμποροϋπαλλήλους. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί το θέμα των μισθών στο εμπόριο. Εχουμε όμως χρόνο να τα σκεφτούμε όλοι όλα, πολύ καλά, ]πριν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για σοβαρές αποφάσεις». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι «Ετρούσκοι»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι «Ετρούσκοι»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ