2013-08-27 14:31:04
Φωτογραφία για Θύματα των ανεμογεννητριών τα αρπακτικά της Κρήτης
Θύματα του ακήρυχτου πολέμου που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ανάμεσα στη Φύση και τις ανεμογεννήτριες, είναι τα αρπακτικά πτηνά, τα οποία κατακρεουργούνται από τις ακτίνες των ανεμιστήρων των γιγαντιαίων αιολικών σταθμών.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το CretePlus.gr είναι από την περιοχή των Πρεβελιανών. Το άτυχο αρπακτικό βρέθηκε από έναν κτηνοτρόφο, ο οποίος το περισυνέλεξε και το παρέδωσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ο συγκεκριμενος γύπας είναι ένα ακόμη θύμα, των φονικών ανεμογεννητριών, ακόμη και όταν τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και οι ορνθολογικοί κανόνες, όπως στην περίπτωση του αιολικού πάρκου της Μεγάλης Βρύσης, όπου και βρέθηκε το αρπακτικό.

Το γεγονός όμως ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις δεν πληρούνται οι απαραίτητοι όροι, προκαλεί προβληματισμό. Ενώ όπως, λέει το μέλος της Οργανωσης Φοινιξ κ. Δημήτρης Ψαρρας μιλώντας στο CretePlus.gr, είναι γνωστό πως από τις ίδιες τις ιδιωτικές εταιρείες που περισυλλέγουν τα σκοτωμένα αρπακτικά από τους χώρους των αιολικών σταθμών, δεν δίνεται ο ακριβής αριθμός τους, κάτι που καθιστά αδύνατη την στατιστικοποίηση των θανάτων και τελικά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.


Aντίθετα σε αντίστοιχες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γίνεται πλήρης καταγραφή των σκοτωμένων πτηνών, προκειμενου - έπειτα - οι ίδιες οι εταιρείες να πληρώνουν για την αποκατάσταση των πληθυσμών των πτηνών που χάνονται.

Χρησιμοποιούν τα ρεύματα του αέρα

Κατά την πτήση του, το Όρνιο διακρίνεται κυρίως από την κοντή ουρά και τις φαρδιές φτερούγες του. Συνήθως τα Όρνια πετούν σε μεγάλους, αργούς κύκλους, εκμεταλλευόμενα τα θερμά ανοδικά ρεύματα αέρα, ώστε να κερδίσουν ύψος και κατόπιν πλανάρουν με ακίνητες φτερούγες (παθητική πτήση) διασχίζοντας έτσι μεγάλες αποστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, τα όρνια αυτά, πετώντας μέσω των θερμών ρευματων, καταλήγουν να πέφτουν πάνω στις ανεμογεννήτριες, με ολέθριες συνέπειες για αυτά.
creteplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ