2013-08-28 10:58:49
Φωτογραφία για Ετοιμάζουν επέμβαση
Μικαέλλα Λοίζου

Εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων αναμένεται κτύπημα στη Συρία

Χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο χέρι καθορίζουν τις επόμενές τους κινήσεις δυτικές και αραβικές δυνάμεις, που συμφώνησαν στην περιορισμένη χρήση πυραύλων κατά συριακών στόχων

Οι δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει «εντός ημερών» κτύπημα σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να κινηθεί προς «χειρουργικές» επιδρομές μικρής διάρκειας.

Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «το νωρίτερο την Πέμπτη», δήλωσαν χθες ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου NBC. Όπως γράφει, οι επιθέσεις «τριών ημερών» θα έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και στοχεύουν στο να στείλουν ένα μήνυμα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και όχι τόσο στο να υποβαθμίσουν τις στρατιωτικές του δυνατότητες, δήλωσε στο NBC News αξιωματούχος των ΗΠΑ.


Κατέληξαν σε συμφωνία

Δυτικές και αραβικές χώρες κατέληξαν σε μία «συμφωνία» σχετικά με τη στρατιωτική δράση που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, όπως ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι, μετά τη σύνοδο στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν, ανοίγοντας τον δρόμο για περιορισμένα πλήγματα με πυραύλους. «Αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να δράσει, η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε ένας αξιωματικός του ιορδανικού στρατού που έχει γνώση των συζητήσεων.

Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων δέκα κρατών αρνήθηκαν να θέσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τα προτεινόμενα πλήγματα, όμως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο στο Αμάν συμφώνησαν να προετοιμαστούν για στρατιωτική δράση ακόμη και μέσα «σε αυτή την εβδομάδα». Στην έκτακτη αυτή σύνοδο πήραν μέρος ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμσεϊ καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Διαφωνούν για το εύρος

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συμμετέχοντες ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν το κτύπημα πρέπει να γίνει εντός της εβδομάδας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση.

Τελικά, όπως δήλωσαν πηγές, ως «συμβιβασμός» συμφωνήθηκε η χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων είτε από αέρος είτε από θαλάσσης. Στο περιθώριο της συνόδου οι αντιπροσωπίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν με στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού για να συζητήσουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές του Συνασπισμού.

Έτοιμοι οι Αμερικανοί

Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει έτοιμος να δράσει, παρά τη μη ύπαρξη σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του στο BBC, «έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο Πρόεδρος». Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει «έτσι απλά», ο Χέιγκελ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση, τις οποίες θα παρουσιάσουν «πολύ σύντομα», σημείωσε ωστόσο, παράλληλα, ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι «παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα».

Καταρτίζουν σχέδια

Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν έκτακτους σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Ο Κάμερον είπε ότι οι καταγγελθείσες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία προκαλούν τον «απόλυτο αποτροπιασμό» και καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Λονδίνο μελετά μια «προσήκουσα αντίδραση». Τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται για μίαν ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι' αλλαγή στάσης μας απέναντι στη Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη», είπε ο Κάμερον. «Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Απειλή στην παγκόσμια ειρήνη»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους» στη Συρία, όπου «ο εμφύλιος πόλεμος (...) απειλεί την παγκόσμια ειρήνη». «Η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος», πρόσθεσε. «Αποφάσισα να αυξήσω τη στρατιωτική υποστήριξή μας προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό» της αντιπολίτευσης, συνέχισε ο Ολάντ, χωρίς να δώσει καμίαν άλλη διευκρίνιση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απίθανο να ψηφίσει υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας, λόγω του βέτο που προβάλει η Ρωσία. Ο Ολάντ ωστόσο επικαλέστηκε την απόφαση που κάνει λόγο για την «ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων», η οποία εγκρίθηκε το 2005 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, για την οποία η Δύση κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ, έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Παράλληλα ο Ολάντ ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο στο Παρίσι τον πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, τον Άχμαντ αλ Άσι αλ Τζάρμπα. Από το περιβάλλον του έγινε γνωστό ότι οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τζάρμπα θα επικεντρωθούν «στην κατάσταση στη Συρία, την ώρα που η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να εξετάσει την απάντησή της στην επίθεση με χημικά όπλα που διέπραξε το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Η Τουρκία… τιμωρός

Την ίδια στιγμή, διάφορες χώρες άρχισαν να παίρνουν θέση για το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η επίθεση με χημικά αέρια κοντά στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και είναι ένα τεστ για τη διεθνή κοινότητα. «Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να μένει αναπάντητο. Σήμερα είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα δοκιμάζεται», τόνισε, δηλώνοντας, ουσιαστικά, «παρών» στην επέμβαση.

«Ναι», υπό προϋποθέσεις

Άλλες χώρες, ωστόσο, εμφανίστηκαν θετικές μεν, επιφυλακτικές δε. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα λάμβανε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις και εάν υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γι΄ αυτό. «Η θέση μας είναι τώρα ευθυγραμμισμένη στενά με αυτήν των συμμάχων μας, αλλά πάνω απ' όλα με αυτήν των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Βεστερβέλε, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό τον ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει η Γερμανία.

Από πλευράς της η Ιταλία, μέσω της ΥΠΕΞ της Έμα Μπονίνο, απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». Παρ΄ όλα αυτά, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το ΣΑ του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία λόγω της χρήσης χημικών όπλων, στην οποία καταγγέλθηκε ότι προέβησαν οι συριακές δυνάμεις. «Πληροφορούμαστε από τους στενότερους συμμάχους μας ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, και ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του», είπε η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. «Αυτό ασκεί τη μέγιστη δυνατή πίεση στο ΣΑ του ΟΗΕ και πρέπει να πω ότι εάν το ΣΑ δεν αντιδράσει, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης», πρόσθεσε.

Αμφισβητεί τους ισχυρισμούς η Κίνα

Μία επίθεση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, και ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς, αναφέρεται σε σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο κιινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, τα σχόλια του οποίου δεν έχουν τη βαρύτητα των επίσημων δηλώσεων, αλλά απηχούν τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, οι δυτικές χώρες «σπεύδουν» να υιοθετήσουν συμπεράσματα σχετικά με το ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

«Αυτή η ρητορική, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, σημαίνει ότι έχουν βάλει το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσουν ακόμη και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ», αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου Νέα Κίνα. Το Πεκίνο έχει καλέσει όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών. «Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες με ανάλογες θέσεις να απόσχουν από εσπευσμένα πολεμικά εγχειρήματα και να αφήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να παίξουν τον ρόλο τους στον προσδιορισμό της προσήκουσας στάσης», αναφέρεται στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ιρανικές απειλές

Στην Τεχεράνη, έτερο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι «η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή». Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν «αποδείξεις» για την ευθύνη των Σύρων ανταρτών στην επίθεση με χημικά όπλα και ότι αυτές παρουσιάσθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία. Υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «εύθραυστη», απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη «σωφροσύνης», τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ όσο και ευρωπαϊκών χωρών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Καταστροφικές συνέπειες»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν «σύνεση» στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. «Οι απόπειρες που έχουν στόχο να παρακαμφθεί το ΣΑ, να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά τεχνητά και αβάσιμα προσχήματα για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, θα δημιουργήσουν νέα βάσανα στη Συρία και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Καλούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να επιδείξουν σύνεση, να επιδείξουν αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου, βασισμένο πριν απ' όλα στις θεμελιώδεις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυταπάτη

Απαντήσεις έδωσε, βέβαια, και η συριακή κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, διεμήνυσε χθες ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ξένων δυνάμεων να μεταβάλουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα θα αποτελούσε «αυταπάτη», ενώ διεμήνυσε πως η Δαμασκός θα «αμυνθεί». «Εάν ο σκοπός ενός πιθανού (ξένου) στρατιωτικού πλήγματος είναι να επιτευχθεί μια (νέα) ισορροπία δυνάμεων... αυτό αποτελεί αυταπάτη και δεν είναι δυνατό να γίνει», είπε ο Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μουάλεμ επέμεινε ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει τη στρατιωτική της εκστρατεία εναντίον των αντικαθεστωτικών παρά τις οποιεσδήποτε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Η στρατιωτική προσπάθεια (της συριακής κυβέρνησης) δεν θα σταματήσει γύρω από τη Δαμασκό. Εάν ο στόχος είναι να περιοριστούν οι νίκες των ένοπλων δυνάμεών μας, δεν θα το καταφέρουν», είπε ο Μουάλεμ.

Κάνετε το χατίρι της Αλ Κάιντα

Ακόμη, ο Μουάλεμ υποστήριξε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία θα υπηρετούσε τα συμφέροντα των οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα και δρουν στη χώρα αυτή, καθώς και του Ισραήλ. «Μια πολεμική προσπάθεια που θα διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ και δευτερευόντως του Μετώπου αλ Νόσρα», της ένοπλης οργάνωσης η οποία δηλώνει πίστη στην Αλ Κάιντα και μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, ανέφερε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Απευθυνόμενος στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, τις κατηγορίες του οποίου απέρριψε, ο Μουάλεμ είπε ότι η Δαμασκός δεν προσκόπτει το έργο των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα οι οποίοι προσπαθούν να διεξαγάγουν έρευνα στο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, όπου καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα. Ο Μουάλεμ πρόσθεσε ότι η δεύτερη επίσκεψη των ειδικών για να επιθεωρήσουν τα σημεία όπου καταγγέλθηκαν επιθέσεις του συριακού στρατού με τη χρήση χημικών όπλων, αναβλήθηκε έως σήμερα. Ο λόγος, είπε, είναι οι διαφωνίες ανάμεσα στις ομάδες των ανταρτών με τις οποίες η κυβέρνηση αποπειράθηκε να έλθει σε συνεννόηση σχετικά με την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ.

Δεν θα μας εγκαταλείψουν

Ταυτόχρονα, ο Ουάλιντ Μουάλεμ δήλωσε σιγουριά ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα του. «Οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς και ευχαριστούμε τη Ρωσία για την υποστήριξή της, όχι μόνο διότι υπερασπίζεται τη Συρία, αλλά και διότι υπερασπίζεται τον εαυτό της», σημείωσε. «Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας, πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη», πρόσθεσε. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του διαθέτει αμυντικά μέσα που θα κάνουν τον κόσμο «να σαστίσει». «Το να τα βάζει κανείς με τη Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση. Διαθέτουμε αμυντικά μέσα που θα κάνουν τους άλλους να σαστίσουν», διαβεβαίωσε.

Ισραηλινές προειδοποιήσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε από πλευράς του ότι το Ισραήλ δεν έχει αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά θα απαντήσει δραστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον του. «Το κράτος του Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από διαβουλεύσεις για την ασφάλεια που είχε στο Τελ Αβίβ. «Δεν έχουμε κάποιαν ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο που γίνεται στη Συρία, αλλά αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον μας θα απαντήσουμε, και θα απαντήσουμε με ισχύ», προσθέτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, φοβούμενοι τις συνέπειες μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, οι Ισραηλινοί σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες αερίων, μολονότι ο κίνδυνος επιθέσεων σε αντίποινα κατά του ισραηλινού εδάφους θεωρείται μηδαμινός. «Από την αρχή της εβδομάδας έχουν διατυπωθεί τα τετραπλάσια αιτήματα απ' ό,τι συμβαίνει συνήθως στο κέντρο μας για πληροφορίες, πρόκειται για μια σημαντική αύξηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ταχυδρομικών υπηρεσιών, οι οποίες διανέμουν τις μάσκες αερίων.

σημερινή   Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, in.gr, Το Βήμα
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Η Michelin
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Η Michelin
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ