2013-08-30 14:22:14
Φωτογραφία για «Υποχρεωτικός γάμος» τριών εταιρειών για τα κοιτάσματα του Κατακόλου - Στο τέλος του 2013 τα σεισμικά δεδομένα
Κοινή προσφορά για την έρευνα και εκμετάλλευση του εντοπισμένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη περιοχή του Κατακόλου της Δυτικής Ηλείας, υπέβαλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, οι διαγωνιζόμενες εταιρίες Energean Oil & Gas SA, Trajan Oil and Gas Limited και Grekoil Energy Ventures Limited.

Αρχικά οι τρεις εταιρείες είχαν υποβάλλει ανταγωνιστικές προσφορές ωστόσο η επιτροπή αξιολόγησης στην εισήγησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη είχε κρίνει ότι μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν και να εξυπηρετήσουν αρτιότερα και αποτελεσματικότερα το δημόσιο συμφέρον. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη πρακτική (γνωστή διεθνώς με την ορολογία forced marriage) ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

«To "πείραμα" της επιβεβλημένης συνεργασίας μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών για την μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δοκιμάστηκε και πέτυχε ως διαδικασία
. Τις επόμενες μέρες η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κοινή προσφορά των εταιριών και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα. Ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και η νέα πρόταση να περιλαμβάνει τα δυνατά σημεία των προσφορών που είχαν αρχικά υποβάλλει οι εταιρίες», αναφέρει ο κ. Μανιάτης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, στο τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη Νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος, σε ποσοστό 80%.

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ