2013-09-02 05:36:05
Φωτογραφία για Πολιτικοί ελιγμοί υπό τις πιέσεις της Τρόικας
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας περιπλέκει τις ήδη δύσκολες προσπάθειες της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρου Πάσους Κουέλιου, πρόσθεσε πάντως ότι δεν έχει την πρόθεση να περιορίσει την ισχύ του τροποποιώντας το Σύνταγμα της χώρας.

Ακόμη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δεσμεύτηκε να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, το οποίο το Δικαστήριο απέρριψε την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή, η τρίτη απόρριψη ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου που αποτελούσε μέρος των μέτρων λιτότητας μέσα σε 13 μήνες, ήγειρε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η Λισαβόνα είναι σε θέση να προχωρήσει στις περικοπές δαπανών και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητεί η τρόικα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει εκτός τροχιάς το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και να οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο.


«Δεν χρειαζόμαστε να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα για να εκπληρώσουμε το πρόγραμμα του μνημονίου δανεισμού και να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινή λογική», είπε ο Πάσους Κουέλιου μιλώντας σε στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται.

«Όσον αφορά το συγκεκριμένο μέτρο, θα παρουσιάσουμε μια εναλλακτική λύση πολύ σύντομα. Δεν είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο αυτό το οποίο κυβερνά» τη χώρα, πρόσθεσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο, θα επέτρεπε τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από μια περίοδο διαθεσιμότητας διάρκειας ενός έτους.

Το νομοσχέδιο αυτό, που εξασφάλιζε την εξοικονόμηση μόλις 170 εκατ. ευρώ το 2014, θεωρείτο παρ' όλ' αυτά ένα σημαντικό στοιχείο των μεταρρυθμίσεων με σκοπό την περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 4,7 δισεκ. ευρώ, λόγω των δυνητικών μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών συνεπειών που θα είχε.

Ο Πάσους Κουέλιου είπε ότι η ανάγκη εξεύρεσης πρόχειρων λύσεων έχει κόστος για την αξιοπιστία της χώρας και ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, ιδίως εάν επίκεινται και άλλες, θα περιπλέξουν τη θέση της Λισαβόνας στις συνομιλίες με τους δανειστές της. Η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να αρχίσει εντός του μηνός. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Άλωσε» το Βελοντρόμ η Μονακό
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Άλωσε» το Βελοντρόμ η Μονακό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ